Πόσες σκέψεις κάνεις κάθε λεπτό της ημέρας

Διαβάζεται σε 3'
Πόσες σκέψεις κάνεις κάθε λεπτό της ημέρας
Το 80% των σκέψεων που κάνουμε είναι αρνητικές. iStock

Aν είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε, τότε κατά 80% είμαστε αρνητικοί, όπως δείχνουν μελέτες για το πόσο και το τι σκεφτόμαστε κάθε μέρα.

Η περιπλοκότητα του εγκεφάλου μας εξηγείται και μόνο από το γεγονός ότι μετά δεκαετίες ερευνών δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί.

Δεν νιώθει πόνο, αφού δεν έχει υποδοχείς πόνου στον ίδιο τον εγκέφαλο. Και γιατί πονάμε; Διότι υπάρχουν υποδοχείς πόνου στους μήνιγγες που καλύπτουν τον εγκέφαλο, το περιοστέο (καλύπτει τα οστά) και το τριχωτό της κεφαλής μας.

Όπως και το σώμα μας, ευεργετείται από την άσκηση και η λειτουργία του μπορεί να ενεργοποιήσει έναν μικρό λαμπτήρα.

Έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να “χειριστεί” μεγάλο όγκο σκέψεων και δεν εννοούμε το multitasking που στην ουσία είναι σαν να “πηγαίνουμε” από το ένα παράθυρο στο άλλο, στον υπολογιστή μας (δεν τα βλέπουμε όλα μαζί “ανοιγμένα”).

Το μυαλό μας σκέφτεται εκατοντάδες πράγματα κάθε λεπτό.

Οι σκέψεις είναι πάντα στο μυαλό

Αυτό το ενάμιση κιλό του σώματος μας (είναι το όργανο με το περισσότερο λίπος εξ όσων έχουμε πάνω μας -60%), του οποίου παρεμπιπτόντως δεν χρησιμοποιούμε μόνο το 10% αλλά όλο, είναι “γεννήτρια” τυχαίων σκέψεων.

Και να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τις σκέψεις που κάνουμε κάθε ημέρα, πολύ γρήγορα να διαπιστώσουμε πως κυνηγάμε την ουρά μας, καθώς είναι φευγαλέες και δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν

Ο μέσος άνθρωπος κάνει έναν τεράστιο αριθμό σκέψεων καθημερινά, με τις εκτιμήσεις είναι τουλάχιστον 6.000.

Μπορούν να φτάσουν έως τις 70.000.

Όπου “ημέρα” οι μετρήσεις γίνονται στις 16 ώρες, καθώς τις 8 κοιμόμαστε, ενώ πέραν των σκέψεων αυτών καθ αυτών, υπάρχει και ρυθμός μετάβασης από τη μια στην άλλη. Είναι περίπου 6.5 ανά λεπτό και μελέτες έχουν δείξει πως παραμένει αρκετά σταθερός με την πάροδο του χρόνου.

Πάμε τώρα, στα μαθηματικά που δίνουν ακριβώς πόσες σκέψεις κάνουμε κάθε ημέρα:

Ας πούμε ότι κοιμόμαστε 8 ώρες. Πολλαπλασιάζουμε το 6.5 του ρυθμού μετάβασης με τα 60 λεπτά της ώρας επί των 16 ωρών. Τουτέστιν 6.5 Χ 60 Χ 16= 6.420.

Άρα κάθε λεπτό κάνουμε 267.5 σκέψεις, με τη λίστα να περιλαμβάνει απλά πράγματα (“πρέπει να πλύνω το αυτοκίνητο”) έως πιο σύνθετα (“τι κάνω στη ζωή μου;”).

Μελέτες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθημερινών μας σκέψεων και για την ακρίβεια, περίπου το 80%, είναι αρνητικές.

Το 90% είναι επαναλαμβανόμενες.

Στην εργασία που ανέφερε τις περίπου 6.000 σκέψεις ως ελάχιστο όριο, ως σκέψη προσδιορίστηκε η ξεχωριστή νοητική κατάσταση ή ιδέα. Ο γενικός ορισμός είναι η η νοητική διαδικασία κατά την οποία το άτομο επεξεργάζεται πληροφορίες, σχηματίζει ιδέες, λύνει προβλήματα, λαμβάνει αποφάσεις ή αναλύει εμπειρίες. Περιλαμβάνει λειτουργίες όπως η αντίληψη, η μνήμη, η λογική, η φαντασία και η κρίση.

Παράγοντες όπως η προσοχή, το άγχος και τα επίπεδα δραστηριότητας επηρεάζουν τον αριθμό των καθημερινών μας σκέψεων.

Για παράδειγμα, κάποιος σε κατάσταση διαλογισμού μπορεί να έχει λιγότερες ξεχωριστές σκέψεις, ενώ ένας πολυάσχολος, που κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μπορεί να έχει περισσότερες.

Τα μαθηματικά που προηγήθηκαν “βγάζουν” έναν μέσο όρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα