Προσοχή στα ρινικά σπρέι για τις αλλεργίες – Ποια προκαλούν εθισμό

Διαβάζεται σε 4'
Άνοιξη και αλλεργίες πάνε μαζί
Άνοιξη και αλλεργίες πάνε μαζί iStock

Καθώς οι αλλεργίες της άνοιξης έχουν αρχίσει να «φουντώνουν» και τα αποσυμφορητικά σπρέι να χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια από αυτά προκαλούν επικίνδυνο εθισμό.

Είναι δεδομένo ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες, λαμβάνουν την άνοιξη περισσότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που τις προκαλούν.

Τα αντιισταμινικά φάρμακα (είτε χάπια, είτε σπρέι) δρουν μπλοκάροντας μια χημική ουσία τους οργανισμού που ονομάζεται ισταμίνη και είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως το φτέρνισμα, ο κνησμός και η καταρροή.

Τα αντιισταμινικά ρινικά σπρέι επιτρέπουν στο άτομο να εφαρμόσει το φάρμακο απευθείας στη μύτη, δηλαδή τοπικά.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ρινικών συμπτωμάτων της αλλεργίας στην πηγή και μπορεί να προκαλέσει λιγότερες παρενέργειες από τα χάπια για ορισμένους ανθρώπους. Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα αντιισταμινικά χάπια προκαλούν νύστα.

Επίσης, κάποια συγκεκριμένα σπρέι, τα κορτιζονούχα, δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν εθισμό. Αυτό σημαίνει ότι η μύτη βουλώνει συνεχώς αν δεν λάβει το σπρέι και στην ουσία δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά δίχως αυτό.

Ποια είναι τα σπρέι όμως που προκαλούν εθισμό και τι θα πρέπει να προσέξουμε, ειδικά αυτήν την περίοδο;

Αντιισταμινικά ρινικά σπρέι

Τα αντιισταμινικά σπρέι δεν προκαλούν εθισμό. Ωστόσο, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια για έως και 12 εβδομάδες.

Όσοι χρειάζονται να τα χρησιμοποιήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ρωτήσουν τον ΩΡΛ τους.

Κορτιζονούχα ρινικά σπρέι με κορτιζόνη

Τα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι με κορτιζόνη δρουν συρρικνώνοντας προσωρινά τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως αγγειοσύσπαση και παρέχει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από το μπούκωμα, αλλά δεν θεραπεύει το κρυολόγημα ή τις αλλεργίες.

Αυτά τα σπρέι έχουν διαφορετικές εμπορικές ονομασίες, αλλά τα δύο κύρια δραστικά συστατικά τους είναι η οξυμεταζολίνη και η ψευδοεφεδρίνη.

Αυτά τα σπρέι μπορεί να προκαλέσουν τον λεγόμενο «εθισμό στα ρινικά σπρέι» σε ορισμένους ανθρώπους.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί το αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι πολύ συχνά ή για πολύ καιρό.

Με την επαναλαμβανόμενη συμφόρηση, ένα άτομο μπορεί να διαπιστώσει ότι χρειάζεται να χρησιμοποιεί το σπρέι πιο συχνά με την πάροδο του χρόνου, συχνά αρκετές φορές την ημέρα ή και περισσότερο.

Κάθε φορά που χρησιμοποιεί το σπρέι, τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη στενεύουν, προκαλώντας συρρίκνωση του ιστού στο εσωτερικό της μύτης.

Μετά την εξασθένιση του φαρμάκου, ο ρινικός ιστός διογκώνεται και πάλι. Μάλιστα, μερικές φορές διογκώνεται ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν.

Εάν το άτομο συνεχίσει να το χρησιμοποιεί, αυτό το πρήξιμο μπορεί να γίνει πιο σοβαρό και να οδηγήσει σε μόνιμο οίδημα του ιστού, κάτι που προκαλεί μόνιμο μπούκωμα στη μύτη.

Η μακροχρόνια χρήση αυτών των σπρέι μπορεί επίσης να βλάψει τον ιστό, προκαλώντας μόλυνση και πόνο.

Τα συμπτώματα της επαναλαμβανόμενης συμφόρησης ή της εξάρτησης από τα ρινικά σπρέι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα συμφόρησης λίγο μετά τη χρήση του αποσυμφορητικού σπρέι
  • τακτική χρήση ενός αποσυμφορητικού σπρέι αλλά αίσθηση ότι δεν λειτουργεί πλέον
  • αίσθημα έντονης ανάγκης να χρησιμοποιείτε το σπρέι πιο συχνά από ό,τι συνιστούν οι οδηγίες
  • χρήση του σπρέι μόνο και μόνο για να μπορεί κάποιος να αναπνέει κανονικά σε καθημερινή βάση

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα, η Αμερικανική Ακαδημία Άσθματος, Αλλεργίας και Ανοσολογίας (AAAAI) συνιστά τη χρήση του σπρέι με κορτιζόνη όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα για μόνο 3 ημέρες.

Όσοι χρησιμοποιούν το σπρέι πιο συχνά θα πρέπει να επισκεφθούν έναν γιατρό. Θα εξετάσει τον ρινικό ιστό για να ελέγξει για βλάβη ή υπερβολικό πρήξιμο.

Εναλλακτικές λύσεις στα ρινικά σπρέι

Ένα ρινικό σπρέι είναι συχνά η πρώτη επιλογή για ήπια συμφόρηση λόγω αλλεργιών και κρυολογήματος.

Το ρινικό σπρέι μόνο με φυσιολογικό ορό δεν περιέχει φάρμακα και είναι γενικά ασφαλές. Απλώς δεν έχει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αποσυμφόρηση της μύτης.

Μια άλλη επιλογή είναι τα μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά και αλλεργιογόνα χάπια.

Είναι σίγουρα προτιμότερο να πάρετε ένα χάπι πριν πέσετε για ύπνο, παρά να κάνετε σπρέι στη μύτη σας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα ή τις οδηγίες του ΩΡΛ ή του αλλεργιολόγου σας, για να αποφεύγεται οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα