Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή για Πέτρες στη Χολή (Χολολιθίαση)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή για Πέτρες στη Χολή (Χολολιθίαση)

ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Αμαρουσίου και μας ενημερώνει για την σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι η χολολιθίαση επικίνδυνη και ποια είναιτα συνήθη συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στην αναζήτηση βοήθειας από τον ειδικό; Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα σχετικά με την πάθηση, απαντά ο Δρ.Παναγιώτης Γεωργίου, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Αμαρουσίου. Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου μας ενημερώνειγια την σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και τους λόγους που έχουν καταστήσει την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή το «Gold Standard» για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης.

Η χολολιθίαση είναι η πιο συχνή πάθηση της χολής. Ποια είναι όμως, τα αίτια που συντελούν στην εμφάνισή της;

Η χολή είναι ένα διάλυμα το οποίο βρίσκεται σε ισορροπία. Η χολολιθίαση οφείλεται κυρίως στον υπερκορεσμό της χολής σε χοληστερόλη και εμφανίζεται πιο συχνάστις γυναίκες που διανύουν την δεκαετίατων 40.

Οι πιο συχνοί παράγοντες που αυξάνουν τορίσκο για πέτρες στη χολή είναι οι ακόλουθοι:

  • Η κύηση

  • Η προϊούσα ηλικία

  • Το γυναικείο φύλο

  • Η παχυσαρκία

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο είναι:

  • Η 9απότομη απώλεια βάρους που επηρεάζει τον κορεσμό της χολής στη χοληδόχο κύστη

  • Ενδοκρινολογικές δαταραχές (οιστρογόνα)

  • Αιματολογικές ασθένειες

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας;

Κυρίαρχο σύμπτωμα των ασθενών όταν παρουσιάζονται στο ιατρό τους είναι ο πόνος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς, ο οποίος μπορεί να αντανακλάται στη πλάτη δεξιά.

Όταν παρουσιάζεται με μεσοδιαστήματα χωρίς πόνο, ονομάζεται κολικός των χοληφόρων και υποχωρεί συνήθως αυτόματα ή με απλά αναλγητικά.

Πολλοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσπεψία, ναυτία ή και τάση για έμετο.

Σε περιπτώσεις που η χολολιθίαση επιπλακεί από φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, τότε ονομάζεται οξεία χολοκυστίτιδα. Ο πόνος σε αυτήν την περίπτωση είναι συνεχήςκαι εντοπισμένος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς, είναι έντονος και συνοδεύεται από ναυτία και πυρετό.

Τέλος,πολλοί ασθενείς παρουσιάζονται μεαποφρακτικό ίκτερο (κίτρινο χρώμα) και άλγος στη δεξιά άνω κοιλία. Αυτό οφείλεται στην είσοδο λίθων ή ιζήματος (λάσπη) απότη χοληδόχο κύστη στο χοληδόχο πόρο (σωληνάκι που ενώνει τη χολή και το ήπαρστο δωδεκαδάκτυλο), μία πάθηση που ονομάζεται xοληδοχολιθίαση.

Κλείστε online ραντεβού εδώ

Είναι η χολολιθίαση επικίνδυνη;

Η χολολιθίαση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι επιπλοκές της χολολιθίασης όμως μπορούν να καταστούν επικίνδυνες. Οι επιπλοκές της χολολιθίασηςπεριλαμβάνουν, την χολοκυστίτιδα, εμπύημα (συλλογή πύου στην χολή), χολαγγειΐτιδα, ή και παγκρεατίτιδα, επιπλοκές που μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τον ασθενή αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως από έμπειρο χειρουργό. Ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της χολολιθίασης μπορεί να προλάβει τις πιο πάνω επιπλοκές.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και πότε υπερτερεί η λύση του ανοιχτού χειρουργείου;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί πλέον την επέμβαση εκλογής (GoldStandard) για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης, καθώς επιταχύνει την ανάρρωση του ασθενή. Η συντριπτική πλειοψηφία των χολοκυστεκτομών πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, στα χέρια έμπειρων λαπαροσκόπων χειρουργών. Η ανοιχτή χολοκυστεκτομή για χολολιθίαση γίνεται πλέον κατ’εξαίρεση στην μοντέρνα χειρουργική, οι ενδείξεις της είναι σχετικές και καθορίζονται κατά περίσταση από την εμπειρία του χειρουργού, και τους κινδύνους από τις ανατομικές καιτεχνικές δυσκολίες της επέμβασης.

Διαβάστε αναλυτικά για την λαπαροσκοπική χειρουργική

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία ασφαλής επέμβαση στα χέρια ενός έμπειρου λαπαροσκόπου χειρουργού. Ωστόσο, όπως μας διδάσκει και η διεθνής βιβλιογραφία ο κίνδυνος περι-εγχειρητικών επιπλοκών είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, η οποία απαιτεί την κατάλληλη εμπειρία, διασφαλίζει την γρήγορη ανάρρωση του ασθενή.

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ο ασθενής πρέπει να τροποποιήσει το πρόγραμμά του; Επηρεάζεται η ποιότητα της καθημερινότητάς του;

Η επάνοδος στην καθημερινότητα μετά το χειρουργείο είναι άμεση, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών επιστρέφει στις καθημερινές συνήθειες τους μέσα σε 48 ώρες. Οι ασθενείς κινητοποιούνται και σιτίζονται πλήρως με ελεύθερη δίαιτα άμεσα μετά την επέμβαση και μπορούν να πάρουν εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα. Η πλειονότητα των ασθενών επιστρέφει στην εργασία τους μέσα σε 3 με 7 ημέρες.

Τι θα πρέπει να συνυπολογίσει ο ασθενής, πριν επιλέξει χειρουργό για μια επέμβαση Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής;

Η επέμβαση αυτή έχει περάσει στην αντίληψητης κοινής γνώμης ως μια επέμβαση ρουτίνας. Παρόλα αυτά, ο ασθενής πρέπει να επιλέξει έναν έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο λαπαροσκόπο χειρουργόγια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα,λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκπαίδευσή του, την εμπειρία του και τα αποτελέσματά του.

Κλείνοντας τη συζήτηση, θα ήθελα την προσωπική σας τοποθέτηση αναφορικά με τον χώρο τηςυγείας στην Ελλάδα. Η πολύχρονη επαγγελματική σας εμπειρία σας σε σημαντικά νοσοκομεία του εξωτερικού, σίγουρα σας επιτρέπει τη διενέργεια συγκρίσεων.

Επιστρέφονταςστην Ελλάδα μετά από σχεδόν 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας και εργασίας σε ορισμένα εκ των κορυφαίων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο στο NHS αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μπορώ με ασφάλεια να σας πω ότι ο υπερσύγχρονος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και η υποδομή στην Ελλάδα είναι εφάμιλλα των διεθνών, επιτρέποντας να εφαρμοστούν οι πλέον σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι, καλύπτοντας ένα πολύ ευρύ φάσμα παθήσεων και να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

www.webmac.gr

Για αναλυτική ενημέρωση καλέστε στο 6988 266898, ο Παναγιώτης Γεωργίου, ΔιευθυντήςΧειρουργός Παχέος Εντέρου και ΟρθούΙατρικού Κέντρου Αθηνών είναι στη διάθεση σας στην Κηφισίας 58, στο Μαρούσι.

Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: georgioumd.gr

Ο Παναγιώτης Γεωργίου είναι Διευθυντής Γενικός Χειρουργός καιΧειρουργός ΠαχέοςΕντέρου και Ορθού, διδάκτωρ και επίτιμος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο, με διατριβή στη διάγνωση και θεραπεία του προχωρημένου και υποτροπιάζοντος καρκίνου του ορθού.

Ο ΔρΓεωργίου εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ως Διευθυντής με τακτικές ιατρικές επισκέψεις στην Κύπρο, όπου εξετάζει και χειρουργεί εξειδικευμένα περιστατικά. Στόχος του είναι η παροχή χειρουργικών υπηρεσιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις εξελίξεις στην υποειδικότητά του, με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα