Το Υπουργείο Υγείας διαψεύδει την επαναφορά 5ευρου στα νοσοκομεία

Σε διάψευση προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο. Τι αναφέρει
- 20 Οκτωβρίου 2016 21:27
Διαψεύδει το Υπουργείο Υγείας σειρά σημερινών διαδικτυακών δημοσιεύσεων που έκαναν λόγο για επαναφορά του 5ευρου στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που από το 2014 δεσμευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργούσε, όπως και έπραξε.
“Η φημολογία περί επαναφοράς του “εισιτηρίου” των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν έχει καμία βάση” αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και αυτή η συζήτηση έχει κλείσει οριστικά από την πρώτη φάση της αξιολόγησης.
Το Υπουργείο κάνει επίσης λόγο για “ανεύθυνη αναπαραγωγή τέτοιων πληροφοριών, η οποία απλώς πιστοποιεί την πλήρη αναξιοπιστία όσων τις διακινούν”. Από το υπουργείο Υγείας έγινε ακόμη γνωστό πως έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα, από τον ορολογικό έλεγχο του αίματος, από τον οποίο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος του υπουργείου είναι η πραγματοποίηση του ορολογικού έλεγχου από τέσσερα μόνο κέντρα ανά την Ελλάδα, γεγονός που θα σημάνει την εξοικονόμηση πόρων. Σήμερα, ο ορολογικός έλεγχος πραγματοποιείται στα 96 κέντρα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με κόστος 26,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Με το ενιαίο σύστημα, το κόστος θα περιοριστεί στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ είχε καταργηθεί από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον Απρίλιο του 2015.
Σε ό,τι αφορά το εν λόγω προσχέδιο, προβλέπει πλεόνασμα για τον ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2017 σε δημοσιονομική βάση ύψους 333 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, στη σελίδα 45 του προσχεδίου του προϋπολογισμού για την Υγεία, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
“Για το οικονομικό έτος 2017, το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας, για την εγκαθίδρυση και λειτουργία κεντρικοποιημένου συστήματος προμηθειών, που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με στόχο τη δυνατότητα άμεσης παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό, με την παράλληλη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών, εξέλιξη που θα συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση τους”.