Το ρόφημα που σε ενυδατώνει περισσότερο από το νερό στον καύσωνα

Διαβάζεται σε 3'
Το ρόφημα που σε ενυδατώνει περισσότερο από το νερό στον καύσωνα
Το νερό είναι η σωτηρία μας τις ημέρες του καύσωνα. Το γάλα όμως, ενυδατώνει περισσότερο. iStock

Το νερό είναι ένας τρόπος να μην αφυδατωθείς όταν είσαι σε διαρκή κατάσταση εφίδρωσης, στον καύσωνα. Υπάρχει ένας καλύτερος.

Ο ιδρώτας που ρέει άφθονος πάνω σου, τις ημέρες του καύσωνα είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου να σε δροσίσει, ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος (του αίματος) σε επίπεδα που δεν θα βράσουν τα όργανα σου.

Επειδή η εφίδρωση είναι έντονη, υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, που επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Η διαχείριση αυτού του θέματος είναι εύκολη: πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, με τους ειδικούς να συνιστούν ένα ποτήρι ανά 15 λεπτά, εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα.

Υπάρχει ωστόσο, ένα ρόφημα που ενυδατώνει καλύτερα από το νερό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μελέτη που έκανε το St. Andrews University της Σκωτίας επί των ποτών που προάγουν τη μακροπρόθεσμη κατακράτηση υγρών και τη διατήρηση της ισορροπίας τους, έδειξε ότι το γάλα είναι ο απόλυτος προορισμός μας.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η καλύτερη αποτελεσματικότητα του γάλατος ως προς την ενυδάτωση μας έχει να κάνει με την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες, λακτόζη, λιπαρά και υδατάνθρακες, τα οποία συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κένωσης των υγρών από το στομάχι (τη βραδύτερη απελευθέρωση της ούρησης) και στην απορρόφηση του νερού.

Έτσι, το γάλα παραμένει στο σώμα για περισσότερο χρόνο, επιτρέποντας καλύτερη ενυδάτωση, ενώ προσφέρει πρόσθετα οφέλη, συγκριτικά με το νερό, λόγω των θρεπτικών συστατικών του.

Οτιδήποτε προκαλεί διούρηση δεν είναι καλή ιδέα, ως εκ τούτου είναι χρήσιμο να περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και δη των “καθαρών”, με τη μελέτη να δείχνει ότι τα αραιωμένα αλκοολούχα ποτά δεν αφυδατώνουν. Ως εκ τούτου, η μπύρα είναι καλύτερη επιλογή από το ουίσκι.

Δεν βοηθούν την κατάσταση μας, στον καύσωνα και τα ροφήματα με συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά, λόγω της περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη και της όσμωσης.

Τα ροφήματα με υψηλή συγκέντρωση σακχάρων έχουν μεγαλύτερη “οσμωτική” πίεση, σε σχέση με το νερό.

Η όσμωση είναι η φυσική διαδικασία, κατά την οποία το νερό μετακινείται μέσα από μια ημιπερατή μεμβράνη (όπως τα τοιχώματα των κυττάρων) από ένα περιβάλλον χαμηλής συγκέντρωσης διαλυμένων ουσιών (π.χ. ζάχαρη ή άλατα) προς ένα περιβάλλον υψηλότερης συγκέντρωσης, ώστε να εξισορροπηθούν οι συγκεντρώσεις.

Για να απορροφήσει το έντερο αυτά τα υγρά και να διατηρηθεί η ισορροπία, πρέπει πρώτα να αραιώσει το περιεχόμενο με νερό που παίρνει από το ίδιο το σώμα.

Αυτή η διαδικασία φαίνεται πως καθυστερεί ή μειώνει την “καθαρή” απορρόφηση υγρών στο σώμα, με αποτέλεσμα τα ζαχαρούχα ποτά να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην ενυδάτωση απ’ ό,τι το νερό ή άλλα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή ηλεκτρολύτες (όπως το γάλα).

Σε ό,τι αφορά τον καφέ, οι επιστήμονες πρότειναν πως η ενυδάτωση του οργανισμού έχει να κάνει με την ποσότητα. Τα 80 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης είναι σχεδόν το ίδιο ενυδατικά με το νερό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα