Τρεις χιλιάδες ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Τρεις χιλιάδες ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Στους τρεις χιλιάδες υπολογίζονται οι νεκροί ασθενείς κάθε χρόνο, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από λοιμώξεις μέσα στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία στην χώρα μας, οι θάνατοι κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις φτάνουν τους 3.000. 

Επιπλέον, βάση πάντα των ίδιων στοιχείων, παρατηρείται αυξητική τάση, ενώ ένα 10% των ασθενών που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλονται από σοβαρές λοιμώξεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό στη διάρκεια της νοσηλείας τους. 

Το 30% των ασθενών αυτών νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με το επιπλέον κόστος νοσηλείας για τα άτομα αυτά να ξεπερνά κατ’ έτος το 1.200.000.000€.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου η οποία και δόθηκε στο υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Πετρίκκο.

Για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού υγειονομικού προβλήματος το υπουργείο Υγείας προχωρά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cambridge της Μ. Βρετανίας για την εφαρμογή στην Ελλάδα πρωτοκόλλου δράσης που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια με τεράστια επιτυχία στο Cambridge, μηδενίζοντας και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το πρωτόκολλο αυτό θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στο νοσοκομείο Αττικό με την ευθύνη του Γεώργιου Πετρίκκου και σε συνεργασία με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Τσακρή και θα είναι διάρκειας εννέα μηνών.

Μάλιστα, για να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή αλλά και αποτελεσματικότητα, θα έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα και θα παρακολουθούν το πρόγραμμα ειδικές ομάδες επιστημόνων του Cambridge.

Σημειώνεται πως πριν τέσσερα χρόνια στο Cambridge καταγράφονταν περίπου 50 σοβαρά κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατ’ έτος. Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος υπογράμμισε ο Διευθυντής Διεθνών Συνεργασιών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα του Cambridge, Τάκης Κότης, τα κρούσματα σχεδόν μηδενίστηκαν, με αποτέλεσμα να σωθούν εκατοντάδες ζωές και εκατομμύρια λίρες. Ευελεπιστούμε όπως επισήμανε ο κ. Κότης ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα και με το πρόγραμμα αυτό θα σωθούν πολλές ζωές και θα είναι σημαντικό το οικονομικό όφελος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η χώρα μας, τόνισε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, εμφανίζεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τον υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων, με τη μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών παθογόνων αλλά και με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών στο νοσοκομειακό χώρο.

Επιπλέον η μικροβιακή αντοχή στη χώρα μας δεν περιορίζεται σε κλινικά τμήματα υψηλού κινδύνου όπως στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, αλλά αφορά πλέον και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων αλλά και σε κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

Ο έλεγχος των λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών στους χώρους Παροχής Υγείας αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη των Διοικήσεων αυτών σημείωσε η Ζέττα Μακρή.

Όπως εξήγησε η υφυπουργός:

Οι συγκεκριμένοι δείκτες υπολογίζονται με βάση δεδομένα που πρέπει υποχρεωτικά να συλλέγονται από τις δομές υγείας που θα αποδίδονται τους αρμόδιους φορείς, θα κοινοποιούνται στο Υπουργείο και στο ΕΣΥ-ΝΕΤ και αποτελούν βασικό κριτήριο αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων  υπηρεσιών υγείας για κάθε νοσοκομείο.

Κάθε Μονάδα Υγείας υποχρεούται να κοινοποιεί στο Υπουργείο Υγείας και να αναρτά στο ΕΣΥ-ΝΕΤ:

α)τη συνολική ετήσια δαπάνη για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα β) τη συνολική ετήσια δαπάνη για την θεραπεία των νοσοκομειακών λοιμώξεων στους νοσηλευθέντες ασθενείς στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Συστήνεται Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΑ) σε κάθε Μονάδα Υγείας, η οποία θα λαμβάνει οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιος φορέας για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Υποχρεωτική θεωρείται η παρουσία νοσηλεύτριας επιτήρησης λοιμώξεων.   

Πού όμως βρίσκεται η αιτία της αντοχής των λοιμώξεων;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Α. Τσακρή, τούτο είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης και υπερκατανάλωσης των υπαρχόντων αντιβιοτικών αλλά και εξαιτίας της έντονης μετακίνησης ατόμων μεταξύ των διαφόρων χωρών για λόγους τουριστικούς, ιατρικούς ή οικονομικούς.

Ο ιατρικός τουρισμός, τόνισε, είναι από τους κυριότερους, μια και  πολίτες από τις αναπτυγμένες χώρες καταφθάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες αναζητώντας γρήγορη και φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συγκεκριμένα, το 2012 περισσότεροι από 1.600.000 Αμερικανοί επιχείρησαν ένα "νυστεροσαφάρι", συνδυάζοντας τουρισμό και εγχείριση. Ο κλάδος γνωρίζει μια ξέφρενη ανάπτυξη, της τάξης του 35%. Έτσι η διασπορά στις διάφορες χώρες της Ευρώπης πολυανθεκτικών βακτηρίων οφείλεται κυρίως σε μετακινήσεις ασθενών-φορέων που έχουν ιστορικό προηγούμενης νοσηλείας σε χώρες όπου ενδημεί ο συγκεκριμένος τύπος αντοχής. Μάλιστα ο  χρόνος ανάπτυξης φορείας σε ενδημικό νοσοκομειακό περιβάλλον ποικίλει από μόλις 3 ημέρες έως 27 ημέρες, ενώ η φορεία μπορεί να ανιχνεύεται για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Σημαντικός παράγοντας για παρατεταμένη φορεία είναι η παρουσία καθετήρων, καθώς και η παραμονή σε οίκο ευγηρίας.

SHARE: