Τρέξιμο, περπάτημα στην άμμο..

Τρέξιμο, περπάτημα στην άμμο..
Φωτογραφία αρχείου maridav/123RF

Η ξέγνοιαστη γυμναστική των διακοπών μας

Του Γιώργου Γκούντα*

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πολυπόθητη για όλους μας περίοδο, προκειμένου να ξεκουράσουμε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας. Η ξέγνοιαστη όμως αυτή περίοδος, ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσουμε, χωρίς να το καταλάβουμε, το σωματικό μας βάρος με περιττά κιλά, καθώς οι ποσότητες φαγητού, παγωτού, γλυκών και αλκοόλ που καταναλώνουν είναι αυξημένες. Οι ώρες χαλάρωσης στην παραλία σε σύγκριση με τις ώρες σωματικής και πνευματικής δραστηριότητάς μας πριν τις διακοπές είναι πολύ περισσότερες, με αποτέλεσμα η κινητική μας κατάσταση να είναι μειωμένη. Ο οργανισμός μας με αυτή την απότομη αλλαγή βρίσκεται σε μία μη γνώριμη κατάσταση γι’ αυτόν.

Το τρέξιμο ή το περπάτημα στην άμμο είναι ένας εύκολος τρόπος για να φέρουμε σε μία ισορροπία και πάλι το σώμα μας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλεονεκτήματα της δραστηριότητας αυτής.

Ειδικά το πρωινό τρέξιμο στην άμμο είναι η καλύτερη επιλογή για το ξεκίνημα της ημέρας των διακοπών αφού μας γεμίζει δύναμη και ενέργεια και μας δίνει την ευκαιρία να αποτυπώσουμε εικόνες και στιγμές πολύ ξεχωριστές που θα μας συνοδεύουν όλη την περίοδο του χειμώνα.

Τι κάνει όμως την άμμο τόσο ξεχωριστή; Όταν τρέχουμε σε στέρεο έδαφος η ελαστική ενέργεια που συγκεντρώνεται στους τένοντες απορροφάται σε μικρότερο ποσοστό, οπότε δεν χρειάζεται να δουλέψουμε τόσο σκληρά. Η άμμος πάλι, δεν μας κάνει αυτή τη χάρη. Αντίθετα «ρουφά» αυτή την ενέργεια και μας αναγκάζει να βάλουμε περισσότερη δύναμη στους μύες μας. Ταυτόχρονα τονώνει σε μεγάλο βαθμό το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Σύμφωνα με μελέτες το τρέξιμο στην άμμο απαιτεί 1,6 φορές περισσότερη δαπάνη ενέργειας από ό, τι το τρέξιμο σε στέρεο έδαφος.

Βασική όμως προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικό το τρέξιμο στην άμμο, είναι αυτό να γίνεται με σωστό τρόπο και με τις απαραίτητες προφυλάξεις

Ξεκινάμε σιγά σιγά και δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί αφού είναι δυσκολότερο να τρέχουμε στην άμμο. Απαραίτητο είναι να κάνουμε ζέσταμα για παράδειγμα χαλαρό περπάτημα. Μειώνουμε την ένταση και την ταχύτατα σε σύγκριση με αυτή που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στην άσφαλτο ή στο στίβο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να μειώνουμε το χρόνο της προπόνησης μας. Δεν πρέπει να μας απασχολεί το να διανύσουμε μεγάλη απόσταση. Εάν θέλουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση, τρέχουμε στην βρεγμένη επιφάνεια. Κάνουμε πάντα διατάσεις στο τέλος της δραστηριότητας.

Το τρέξιμο στην άμμο αυξάνει τις πιθανότητες να υποστούμε κάποιο τραυματισμό, όπως πιθανή κάκωση στον αστράγαλo ή τενοντίτιδα στον αχίλλειο. Υπεύθυνη για αυτό είναι η επιφάνεια της άμμου που είναι ανόμοια και μεταβάλλεται συνεχώς. Αν όμως δείξουμε προσοχή, αυτό θα λειτουργήσει υπέρ μας. Πολύ απλά, πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να κρατήσουμε την ισορροπία μας, και ως αποτέλεσμα η προπόνηση μας θα αποφέρει περισσότερους καρπούς μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Κάποιες έρευνες μάλιστα υποστηρίζουν ότι το τρέξιμο στην άμμο υποχρεώνει το σώμα μας να δουλέψει τουλάχιστον 10 φορές πιο εντατικά από ό, τι αν τρέχαμε στο γρασίδι.

Δεν ξεχνάμε ποτέ καπέλο και αντιηλιακό. Οι θερμοκρασίες είναι πάντα υψηλές και ο ήλιος δυνατός. Αποφεύγουμε το τρέξιμο σε παραλίες που έχουν ανισόπεδη μορφολογία εδάφους. Προτιμάμε να τρέχουμε με παπούτσια και όχι ξυπόλητοι για την αποφυγή τραυματισμών από αντικείμενα που είναι θαμμένα στην άμμο.

Το τρέξιμο ή περπάτημα στην παραλία, στην περίοδο των διακοπών εκτός από σωματική ευεξία μας δίνει επίσης την ευκαιρία να αποτυπώσουμε εικόνες και στιγμές πολύ ξεχωριστές που θα μας συνοδεύουν όλη την περίοδο του χειμώνα.

Καλές διακοπές.

Γιώργος Γκούντας

Γιώργος Γκούντας είναι φυσικοθεραπευτής σε ομάδες και αθλητές του υγρού στίβου, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις με την εθνική ομάδα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης των ανδρών. Παράλληλα είναι ιδρυτικό μέλος και προπονητής του Τμήματος Θεραπευτικής Αγωγής καιΠαραθλητισμού ΑμεΑ ΙΩΝάΣ. Η ομάδα συμμετέχει με τη στήριξη της WIND σε Ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις κολύμβησης, ποδηλασίας, τρεξίματος και τριάθλου.

Βρες ΕΔΩ περισσότερες συμβουλές και πάρε έμπνευση από τους καλύτερους για να έχεις πάντα και παντού την καλύτερη φυσική κατάσταση!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα