Βρετανία: Οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αυξάνουν τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών 

Βρετανία: Οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αυξάνουν τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών 
istockphoto

Διεύρυνση του του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών που πάσχουν απο θυρεοειδή διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Τι λέει στο NEWS 24/7 ο καθηγητής Αλέξανδρος Ζαγγελίδης, εκ των επικεφαλής της έρευνας.


Τις επιπτώσεις των δυσλειτουργιών του θυρεοειδούς στις αμοιβές των εργαζομένων στη Βρετανία, και ιδιαιτέρως των γυναικών, καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου του Aberdeen τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (25 Μαΐου).

Με δεδομένα που καλύπτουν μια περίοδο 10 ετών (2009-2018) από τη Διαχρονική Μελέτη Βρετανικών Νοικοκυριών, οι ερευνητές αναζήτησαν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • εάν η δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς – και, ειδικότερα, ο υποθυρεοειδισμός -συμβάλλουν στην εξήγηση των διαφορών που παρατηρούνται μεταξύ γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας και
  • εάν η διάγνωση (και ως εκ τούτου, η έναρξη της θεραπείας) μπορεί να συμβάλλει θετικά στην μείωση τέτοιων διαφορών.

Η μελέτη διαπίστωσε οι γυναίκες που πάσχουν από δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς και ειδικά υποθυρεοειδισμό, που όμως δεν εχει διαγνωστεί, αμείβονται κατά 5% χαμηλότερα σε σύγκριση με γυναίκες που δεν παρουσιάζουν δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς.

Όπως εξηγεί στο News 24/7 o καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Aberdeen Δρ. Αλέξανδρος Ζαγγελίδης, ο οποίος με την Δρ. Catia Montagna ήταν επικεφαλής της έρευνας, “η διαφορά μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι περίπου στο 13%. Ωστόσο, η μισθολογική διαφορά είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό που δεν έχει διαγνωστεί ακόμα, καθώς λαμβάνουν 5% χαμηλότερους μισθούς από γυναίκες χωρίς δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς”.

“Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μετά τη διάγνωση, αρα και την έναρξη της θεραπείας, υπάρχει βελτίωση των μισθών, οι οποίοι αυξάνονται σταδιακά, ξεπερνώντας το 10%, σε διάστημα τεσσάρων χρόνων μετά τη διάγνωση” συμπληρώνει .

Σημειώνεται πως αυτές οι διαφορές παρατηρήθηκαν μόνο σε εργαζόμενες οι συμβάσεις των οποίων δεν προβλέπουν σταθερό μισθό, αλλά ένα μέρος των μηνιαίων απολαβών τους συνδέεται με την παραγωγικότητα.

“Μια πιθανή ερμηνεία για αυτά τα αποτελέσματα έχει να κάνει με την παραγωγικότητα, η οποία μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά όταν υπάρχει υποθυρεοειδισμός που δεν εχει διαγνωστεί και δεν εχει ξεκινήσει θεραπεία. Όταν όμως ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή, βλέπουμε οτι αυξάνεται η παραγωγικότητα” συμπληρώνει ο κ. Ζαγγελίδης.

Σε ερώτηση αν η ίδια μισθολογική διαφορά παρατηρείται και μεταξύ των ανδρών ο κ. Ζαγγελίδης εξηγεί οτι “απο τη βιβλιογραφία γνωρίζουμε οτι πολλές απο αυτές τις χρόνιες παθήσεις επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες. Ισως αυτό έχει να κάνει με τη φυσιολογία των ανθρώπων και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οπότε ακόμα και πώς βιώνουν τα συμπτώματα των δυσλειτουργιών του θυρεοειδούς μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό”.

“Ενας δευτερος λόγος έχει να κάνει με το οτι το ποσοστό ανδρών που διαγιγνώσκεται με θυρεοειδή είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με αυτό των γυναικών. Αρα στατιστικά δεν είναι εύκολο να δούμε αποτελεσματα στους άνδρες”.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης οτι οι γυναίκες φαίνεται να βελτιώνουν τις προοπτικές απασχόλησής τους μόλις διαγνωστεί ο υποθυρεοειδισμός. Ωστόσο, η νόσος του θυρεοειδούς δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις συμμετοχής των ατόμων στην αγορά εργασίας και στις ώρες εργασίας τους.

Οι καθηγητές τονίζουν στη μελέτη τους οτι αν η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς δεν διαγνωστεί, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, “το ζήτημα της μείωσης του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων πρέπει να παραμείνει βασική πολιτική προτεραιότητα. Το γεγονός ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς από τους άνδρες ενισχύει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας και υποδηλώνει έναν άλλο παράγοντα που συμβάλλει στις μισθολογικές διαφορές”.

“Οποιαδήποτε νέα στοιχεία σχετικά με το τι μπορεί να συμβάλει στο χάσμα των φύλων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών στην αγορά εργασίας” καταλήγουν οι καθηγητές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα