Από τον Καναδά μέχρι την Ινδία: Εξαπλώνεται το αντιπολεμικό κίνημα στα πανεπιστήμια

Διαβάζεται σε 8'
διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη
διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη AP

Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με κυρίαρχο αίτημα την αποεπένδυση των πανεπιστημίων από εταιρείες που σχετίζονται με το Ισραήλ.

Πληθαίνουν οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που βρίσκονται υπό ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα σε όλο τον κόσμο, με τους φοιτητές στα πανεπιστήμια να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, οι ποίες στην περίπτωση των ΗΠΑ συνοδεύτηκαν από σκληρή καταστολή.

Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου, με τις εικόνες της εισβολής της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στο Portland State και στο UCLA να κάνουν τον γύρω του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι τα επιμέρους αιτήματα των διαδηλωτών διαφέρουν σε κάθε πανεπιστήμιο, η πλειοψηφία τους ζητά από τα ιδρύματα να αποεπενδύσουν από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, εν μέσω κλιμακούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.

Ο επτάμηνος βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.600 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Οι μισοί από τους 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας και ο λιμός είναι επικείμενος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Την κατάσταση επιδεινώνει και η αναμονή για μια επικείμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, που προκαλεί νέες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το αντιπολεμικό κίνημα στα πανεπιστήμια πλέον δεν εδράζεται μόνο στις ΗΠΑ, καθώς διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες εξαπλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε ιδρύματα στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Από τη Γαλλία μέχρι την Ινδία και από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία οι φοιτητές ανά τον κόσμο ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Ηχηρές διαμαρτυρίες στην Ευρώπη – Καταστολή στη Γαλλία

Σε διάφορα γαλλικά πανεπιστήμια επίσης οι φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί, με τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις να παρατηρούνται στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Sciences Po στο Παρίσι.

Η γαλλική αστυνομία ξεκίνησε το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής την επιχείρησή της για την απομάκρυνση πολλών δεκάδων ακτιβιστών που έχουν καταλάβει από χθες το κεντρικό κτίριο της σχολής Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι.

Ένας φοιτητής που ήταν μέσα στη σχολή είπε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 50 από τους φοιτητές που είχαν προχωρήσει στην καθιστική διαμαρτυρία παρέμεναν στον χώρο τη στιγμή που μπήκαν στο κτίριο οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Άλλοι μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι η αστυνομία απομάκρυνε κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί.

Η γαλλική αστυνομία προηγουμένως απομάκρυνε και τους διαδηλωτές από τη Σορβόννη – ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας – με βίντεο να καταγράφουν αστυνομικούς να βγάζουν με τη βία διαδηλωτές από τις σκηνές και να τους σέρνουν στο έδαφος.

Στο Sciences Po, ένας διαδηλωτής δήλωσε, σύμφωνα με το CNN, ότι ένας φοιτητής είχε ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντίδραση του πανεπιστημίου σε “φοιτητές που επιθυμούν να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη”.

Το βίντεο του CNN έδειχνε φοιτητές να κρατούν πλακάτ που ζητούσαν τον τερματισμό της “γενοκτονίας” στη Γάζα και το μποϊκοτάζ των ισραηλινών πανεπιστημίων.

Ο διευθυντής του Sciences Po, Ζαν Μπασέρ, απέρριψε χθες το αίτημα των διαδηλωτών να επανεξετάσει τις σχέσεις του ιδρύματος με ισραηλινά πανεπιστήμια. Δεκάδες φοιτητές ξεκίνησαν αμέσως καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την απόφαση.

Το Sciences Po είναι ένα από τα πιο υψηλόβαθμα πανεπιστήμια της Γαλλίας όπυο έχουν φοιτήσει πολλοί πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του Εμμανουέλ Μακρόν. Έχει επίσης ισχυρούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Columbia.

“Εμπνεόμαστε από το Columbia, το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το UNC, το Βάντερμπιλτ”, δήλωσε στο CNN η Λουίζ, φοιτήτρια του Sciences Po. “Όλα αυτά τα πανεπιστήμια που έχουν κινητοποιηθεί, αλλά η αλληλεγγύη μας παραμένει πρώτα απ’ όλα στον παλαιστινιακό λαό”.

Εν μέσω των διαδηλώσεων, ο πρόεδρος της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο δεν θα λαμβάνει πλέον χρηματοδότηση από την περιφερειακή αρχή του Παρισιού, “μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία και η ασφάλεια στη σχολή”.

Σε κατάληψη προχώρησε το University College του Λονδίνου, με τους φοιτητές να δημιουργούν καταυλισμό υπέρ της Παλαιστίνης στον χώρο της πανεπιστημιούπολης.

“Ντόμινο” διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια του Καναδά

Οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σαρώσει τα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον Καναδά.

Στο Πανεπιστήμιο McGill στο κέντρο του Μόντρεαλ, φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές έχουν στήσει καταυλισμό στο μπροστινό γκαζόν.

Όπως και οι ομόλογοι τους στις ΗΠΑ, οι φοιτητές απαιτούν από το κολέγιο να αποεπενδύσει από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Το πανεπιστήμιο επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας αφού ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φοιτητών δεν κατέληξε σε λύση.

Στις 2 Μαΐου, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κεμπέκ απέρριψε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που θα ανάγκαζε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους.

Οι διαδηλωτές έχουν επίσης στήσει καταυλισμούς στην πανεπιστημιούπολη του Τορόντο στο κέντρο της πόλης και στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC News.

Στο αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα η Ινδία

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και στο διάσημο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU) στο Νέο Δελχί, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές που διαμαρτύρονται στο Columbia.

Οι διαμαρτυρίες συνέπεσαν με την αναμενόμενη επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ινδία Eric Garcetti στην πανεπιστημιούπολη, η οποία αναβλήθηκε.

“Οι εγκαταστάσεις του JNU δεν θα παρέχουν βήμα σε διοικήσεις και προσωπικό που εκπροσωπούν έθνη που είναι συνένοχα στην τρομοκρατία και τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ“, ανέφερε ανακοίνωση της φοιτητικής ένωσης του JNU στις 29 Απριλίου. Η ένωση εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της στους διαδηλωτές στο Κολούμπια.

Το JNU, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ινδίας, έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αρκετών κινημάτων διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων του 2019 κατά ενός αμφιλεγόμενου νόμου που, σύμφωνα με τους επικριτές, κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων.

Δύο φοιτητικά πολιτικά κόμματα στο Πανεπιστήμιο Jamia Milia Islamia στο Νέο Δελχί εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές.

“Καταγγέλλουμε επίσης τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση του BJP (Bharatiya Janata Party) υπό την ηγεσία μας στην υποστήριξη του Ισραήλ, η οποία αποκλίνει από την ιστορική θέση της Ινδίας“, ανέφερε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Ινδίας που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Διαδηλώσεις και καταυλισμοί στην Αυστραλία

Εκατοντάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονται κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα από κορυφαία πανεπιστήμια της Αυστραλίας, ζητώντας από το εκπαιδευτικό ίδρυμα να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, σε ένα κίνημα που έρχεται σε συνέχεια των φοιτητικών καταλήψεων που σαρώνουν τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Ακτιβιστές έστησαν την περασμένη εβδομάδα καταυλισμό έξω από το βασικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Αντίστοιχοι καταυλισμοί στήθηκαν σε πανεπιστήμια στη Μελβούρνη, την Καμπέρα και άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

Αυστραλία
Αυστραλία AP

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία δεκάδες διαδηλωτές σε διάφορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα σημεία διαμαρτυρίας στην Αυστραλία επικρατεί ηρεμία με περιορισμένη παρουσία της αστυνομίας.

Σήμερα, διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ζητώντας από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Ο 39χρονος Ματ, που βρισκόταν μεταξύ των 300 και πλέον συγκεντρωμένων με τον δίχρονο γιο του στους ώμους του, δήλωσε ότι συμμετέχει στην κινητοποίηση για να δείξει ότι δεν είναι μόνο οι φοιτητές που είναι οργισμένοι με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. «Μόλις καταλάβεις τι συμβαίνει, έχεις ευθύνη να προσπαθήσεις να συμμετάσχεις και να ενισχύσεις την ευαισθητοποίηση και να δείξεις αλληλεγγύη», δήλωσε στο Reuters, αρνούμενος να δώσει τα πλήρη στοιχεία του.

Αρκετά εκατοντάδες μέτρα από τη διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και χωρισμένοι από φρουρούς ασφαλείας, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί με αυστραλιανές και ισραηλινές σημαίες, με τους ομιλητές της κινητοποίησης αυτής να δηλώνουν ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις κάνουν τους φοιτητές και το προσωπικό εβραϊκής καταγωγής να νιώθουν ανασφαλείς στην πανεπιστημιούπολη.

Ο αντιπρύτανης τους Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Μαρκ Σκοτ δήλωσε χθες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο καταυλισμός υπέρ των Παλαιστινίων μπορεί να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη εν μέρει διότι δεν υπάρχει η βία που παρατηρείται στις ΗΠΑ. Αν και αρκετά περιπολικά της αστυνομίας είχαν σταθμεύσει στην είσοδο του πανεπιστημίου, δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία σε καμία από τις δύο κινητοποιήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα