Ξέχνα τα 10.000 βήματα – Ο ιδανικός αριθμός για να βελτιώσεις την υγεία σου
Διαβάζεται σε 4'
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, ανακάλυψε τον ιδανικό αριθμό καθημερινών βημάτων που θα αποτελέσει θετικό αντίκτυπο για την υγεία σου.
- 28 Ιουλίου 2025 12:48
Πόσα βήματα χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά για να δυναμώσουμε τον οργανισμό μας και να καλυτερεύσουμε την υγεία μας; Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι ο ιδανικός αριθμός, αληθεύει;
Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ υποστηρίζει πως 7.000 βήματα ημερησίως μπορεί να είναι αρκετά για την ενδυνάμωση του οργανισμού.
Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Melody Ding από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, ξεκίνησε μια ανασκόπηση 57 ερευνών από περισσότερες από 10 χώρες, που παρακολουθούσαν τα βήματα των συμμετεχόντων και τις επιπτώσεις αυτών στη υγεία τους.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς επηρεάζει ο αριθμός των καθημερινών βημάτων τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια και καρκίνο, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.
Από τα ευρήματα τους, ανακάλυψαν πως 7.000 βήματα την ημέρα σχετίζονται με την βελτίωση οκτώ βασικών τομέων της υγείας συμπεριλαμβανομένων της καρδιοπάθειας, της άνοιας και των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
“Η παραμικρή αύξηση των καθημερινών βημάτων που πραγματοποιούμε ακόμη και η πιο μικρή, των 4,000 βημάτων, μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμη για την υγεία σε σχέση με πιο μικρά επίπεδα δραστηριότητας”, δήλωσε η καθηγήτρια.
“Όταν είναι εφικτό, ο στόχος των περίπου 7.000 βημάτων την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για πολλές χρόνιες παθήσεις και δυσμενείς εκβάσεις στην υγεία”.
Επιπλέον, επισήμανε πως ένα αριθμός βημάτων παραπάνω των 7.000 θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον οφέλη, ωστόσο, ο ρυθμός βελτίωσης σε αυτή την περίπτωση επιβραδύνεται.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως με τον συγκεκριμένο αριθμό βημάτων (7.000 βήματα) κάθε μέρα μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου κατά 47%, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των 10.000 βημάτων. Ακόμη, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου άνοιας κατά 38% αλλά και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 22%, ποσοστά ελάχιστα χαμηλότερα από αυτά που παρατηρούνται στα 10.000 βήματα ημερησίως.
“Σημαντική βελτίωση της υγείας καταγράφηκε όταν οι άνθρωποι αύξησαν τα ημερήσια βήματά τους από 2.000 σε οποιοδήποτε αριθμό μεταξύ 5.000 και 7.000”.
“Όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της σχετικής έρευνας, το να στοχεύει κανείς στην ολοκλήρωση των 7,000 βημάτων καθημερινά είναι ένα αρκετά ρεαλιστικός στόχος”, αναφέρει η υπεύθυνη καθηγήτρια, ωστόσο, συνεχίζει, “για όσους δεν μπορούν να φτάσουν τα 7.000 βήματα ακόμη και μικρές αυξήσεις στον αριθμό των βημάτων, περίπου από 2.000 σε 4.000 την ημέρα, συνδέονται με σημαντικά οφέλη για ην υγεία”.
Γι’ αυτούς που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 7.000 βήματα, “συνεχίστε έτσι, δεν χρειάζεται να μειώσετε”, προσθέτει η Ding.
Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι τα βήματα δεν χρειάζεται να γίνονται όλα μαζί ούτε να προέρχονται από σκόπιμη άσκηση.
“Οι καθημερινές ασκήσεις, όπως το να κατεβαίνεις μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο ή να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, μετράνε εξίσου”.
“Μικρά διαλείμματα για κάποιες περιστασιακές ασκήσεις μέσα στην μέρα συνεισφέρουν στην βελτίωση της υγείας. Αδράξτε τις ευκαιρίες για περισσότερη άσκηση με πρακτικούς και ευχάριστους τρόπους”, ενθαρρύνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του FoxNews, οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως η μελέτη είχε και ορισμένες αδυναμίες.
Η Ding εξήγησε, “Για κάποια ευρήματα έχουμε πολύ μικρό αριθμό ερευνών προς μελέτη”.
Ακόμη, φαίνεται να υπάρχουν ορισμένες προκαταλήψεις σε επίπεδο μελέτης, πρόσθεσε. “Για παράδειγμα, άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κάνουν λιγότερα βήματα εξαιτίας της κατάστασής τους”, εξήγησε. “Και παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι η σχέση δόσης-αντίδρασης μπορεί να διαφέρει για τους ηλικιωμένους, δεν είχαμε επαρκή δεδομένα για όλα τα αποτελέσματα ώστε να το διερευνήσουμε”.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί πως ενώ το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, δεν αποτελεί τον μοναδικό τρόπο βελτίωσης της. “Προσπαθήστε να ενσωματώσετε και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας στη εβδομαδιαία ρουτίνα σας για πιο ολοκληρωμένα οφέλη για την υγεία”, σημείωσε.
Σε επόμενο στάδιο, οι μελετητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να διαμορφώσουν μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα.
“Η έρευνά μας βοηθά να μετατοπίσουμε την έμφαση από την τελειότητα στην πρόοδο”, δήλωσε η Ding. “Ακόμη και μικρές αυξήσεις στην καθημερινή κίνηση μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία”.