Ζ. Γραμματόγλου: Ο καρκίνος του πνεύμονα απαιτεί διάγνωσή στα αρχικά στάδια

Ζ. Γραμματόγλου: Ο καρκίνος του πνεύμονα απαιτεί διάγνωσή στα αρχικά στάδια
Close up of hand holding lungs sign in palm Sergey Nivens

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. περιγράφει την κατάσταση της διαχείρισης καρκίνου πνεύμονα στην Ελλάδα, για τις δράσεις του Συλλόγου και τις ελπίδες από τις νεότερες θεραπείες.

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος κατά 90% αποδίδεται στο κάπνισμα. Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. μιλά στο news247.gr τονίζοντας τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου των πολιτών και την ανάγκη η Πολιτεία να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Παράλληλα μας ενημερώνει για τα συμπεράσματα από πρόσφατη ημερίδα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αλλά και τη στήριξη στους ασθενείς και τους οικείους του από τις δράσεις του Κ.Ε.Φ.Ι.

Κυρία Γραμματόγλου, στις 31/5 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος ο σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” και τις “Γυναίκες στην Ογκολογία” διοργάνωσε τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα “Δεν Καπνίζω… Επιλέγω τη Ζωή”. Ποια ήταν τα βασικά σημεία συζήτησης της ημερίδας και ποια τα σημαντικότερα συμπεράσματα;

Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο εδώ και 17 χρόνια. Τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρωθήκαμε είναι τα εξής:

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα, διαγιγνώσκονται αρκετές χιλιάδες άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα. Στην Ελλάδα αν και δε λειτουργεί Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών ώστε να έχουμε ακριβή στοιχεία, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους πάνω από 7000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα.

Βασική αιτία για αυτή τη μορφή καρκίνου είναι το κάπνισμα χωρίς αυτό να είναι ισχύει 100% διότι έχουμε και περιστατικά ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα χωρίς να έχουν καπνίσει.

Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε από τις συζητήσεις στην ημερίδα, είναι ότι ενώ δεν καπνίζουν τα παιδιά μας, κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και είναι πάλι εξαρτημένα στο άτμισμα και μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό με λυπεί ιδιαίτερα. Προσπαθούμε να κόψουμε το τσιγάρο και συνεχώς βγαίνουν άλλα πράγματα.

Τι ρόλο παίζει η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τι θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο καρκίνος του πνεύμονα σαν ασθένεια είναι πάρα πολύ σοβαρή και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δε γίνεται νωρίς η διάγνωσή της, σε αρχικά στάδια. Δεν υπάρχει προσυμπτωματικός έλεγχος καθώς ούτε σαν λαός έχουμε στην κουλτούρα μας να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις αλλά δεν υπάρχει και μέριμνα από την Πολιτεία να μας αφυπνίζει σχετικά. Θα μπορούσε για παράδειγμα να μας έρχεται ένα μήνυμα για έλεγχο, όπως συμβαίνει τώρα με την ενημέρωση στον καθένα μας για τον εμβολιασμό κατά της covid.

Έτσι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και είναι δύσκολο ο αγώνας μετά.

Αξίζει να αναφέρω ότι πάρα πολλοί καρκίνοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν γινόταν σωστός προσυμπτωματικός έλεγχος ώστε να μπορούμε να τους προλαβαίνουμε. Να αναφέρω παραδειγματικά τον καρκίνο του μαστού όπου υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση και που πλέον το 90% των περιπτώσεων είναι θεραπεύσιμες και τείνει να γίνει χρόνιο νόσημα.

Αναφερθήκατε στις γυναίκες και θα ήθελα να ρωτήσω πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του πνεύμονα σε αυτές.

Είναι ο δεύτερο συχνότερος καρκίνος μετά τον καρκίνο του μαστού, καθώς και πολλές γυναίκες καπνίζουν και αυτό σημειώνεται πλέον στα επιστημονικά συνέδρια που γίνονται τελευταία.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση με τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα και τι απαιτείται για τη διαχείριση της νόσου;

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά τη θεραπεία και τα χειρουργεία του καρκίνου του πνεύμονα. Υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες και ειδικά, η ανοσοθεραπεία που ήρθε τα τελευταία χρόνια και έχει μπει στη ζωή των ογκολογικών ασθενών, νομίζω έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να επιτυγχάνεται επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών. Παλιότερα όταν υπήρχε διάγνωση είχαμε μόλις 6 μήνες έως το πολύ ένα χρόνο ζωής.

Σήμερα μιλάμε για πολύ περισσότερα χρόνια όπως αναφέρουν οι γιατροί και το βλέπουμε κι εμείς στους ασθενείς μας. Αυτό είναι ένα επίτευγμα της κλινικής έρευνα που με τις μελέτες μπορέσαμε να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες.

Αυτός είναι ένας τομέας που θα πρέπει να τον δει καλύτερα η Ελληνική Πολιτεία, δηλ. τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας, διότι έχουμε μείνει πίσω. Με τις κλινικές μελέτες άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα νέο φάρμακο, μπαίνοντας στην κλινική μελέτη θα μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτό.

Το κέρδος από την αύξηση των κλινικών είναι πολύ μεγάλο. Και για τον ασθενή και για τα νοσοκομεία και για την Ελληνική κοινωνία συνολικά.

Πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική υποστήριξη για τους ασθενείς με καρκίνο και τους φροντιστές τους;

Η καλή ψυχολογική υποστήριξη όπως σημειώνουν και οι γιατροί, αποτελεί το 50% της θεραπείας. Ευτυχώς όσο προχωρούν τα χρόνια, το στίγμα του καρκίνου βαίνει σταδιακά στο περιθώριο και ο ασθενής ακούγοντας ότι πάσχει από καρκίνο δε σκέφτεται κατευθείαν τη λέξη θάνατος.

Τα καινούργια φάρμακα και οι θεραπείες έχουν πετύχει όχι μόνο να έχουμε ίαση και στον καρκίνο του πνεύμονα αν και ακόμη θέλει δρόμο, αλλά και να ζούμε περισσότερα χρόνια και με ποιότητα ζωής.

Εμείς στο Σύλλογο (ΚΕΦΙ) έχουμε ομάδες υποστήριξης και των ασθενών και των φροντιστών, ώστε να στηρίξουμε αφενός τους ασθενείς στο δύσκολο αγώνα που έχουν ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την νέα κατάσταση και πως θα την τακτοποιήσει στη ζωή του, αφετέρου και τους φροντιστές. Όταν νοσεί ένα μέλος της οικογένειας νοσεί όλη η οικογένεια. Και δυστυχώς τον φροντιστή δεν τον σκέφτεται κανένας. Ειδικά στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει τίποτα θεσμοθετημένο, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου υπάρχει ειδική άδεια για τους φροντιστές όταν συνοδεύουν έναν ασθενή.

Πώς η δράση «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» από τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο;

Η δράση «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» έχει ξεκινήσει το 2012 με στόχο να ενημερώνει για το ποια είναι τα δικαιώματα των ασθενών που μπορεί να διεκδικήσει από την Πολιτεία αλλά και το σύστημα υγείας. Το 2014 αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τη δράση διότι δεν ίσχυε τίποτα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πάρα πολλά από τα δικαιώματα που είχαμε ως ογκολογικοί ασθενείς, αλλά και γενικότερα οι ασθενείς έχουν σταματήσει.

ΚΕΦΙ

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, από ασθενείς που νίκησαν τον καρκίνο, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Στα πλαίσια αυτά, έχει αναπτύξει προγράμματα όπως:

  • Πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης νέων εθελοντών, διάρκειας 1 έτους, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής “ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΪΧ”,
  • Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης , συζήτησης και μοιράσματος εμπειριών, για ασθενείς και φροντιστές, καθώς και πρόγραμμα ατομικής ψυχολογικής υποστήριξης.
  • Ομάδες διαιτολογικής υποστήριξης, στοματικής Υγιεινής, αισθητικής & κοσμετολογίας, δημιουργικής απασχόλησης, Χάθα γιόγκα, κλπ

Παρέχει κοινωνική και προνοιακή φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και των μελών των οικογενειών τους, στο Νοσοκομείο με εκπαιδευμένους εθελοντές, στους χώρους του συλλόγου, αλλά και στο σπίτι (κάτω από προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη βαρύτητα του περιστατικού, την οικονομική κατάσταση του ασθενούς, την προσβασιμότητα στο χώρο του και την χορηγική υποστήριξη).

Τι είναι το «Δικαίωμά μου!»

Η δράση «Δικαίωμά μου» δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. για να προσφέρει σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους. Πλέον η ιστοσελίδα ανανεώθηκε με δυο νέες ενότητες, μία για τη νόσο του καρκίνου, αρχής γενομένης από τον καρκίνο του πνεύμονα και μια ενότητα για την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Δικαίωμα μου στη Ζωή

Σε αυτό το τμήμα της ιστοσελίδας θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για τη νόσο του καρκίνου και για την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς είναι πολύ σημαντική η θεραπεία του ατόμου ως ολότητα και η επίδειξη ευαισθησίας απέναντι στις ανάγκες του και όχι η θεώρηση του απλώς ως ακόμη ενός φορέα μιας ασθένειας.

Δικαίωμα μου στη Διεκδίκηση

Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών. Η πληροφόρηση αφορά τα ποσοστά αναπηρίας, τους κρατικούς οργανισμούς περίθαλψης, τα φάρμακα και τις εξετάσεις, την νομοθεσία, τα γενικά δικαιώματα των ασθενών, τον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών, καθώς και τη σωστή διαδικασία προσέγγισης και διεκδίκησης κάθε επιμέρους δικαιώματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα