Γίδα Σκοπέλου: Καθαρόαιμη, ατίθαση και παραγωγική

Γίδα Σκοπέλου: Καθαρόαιμη, ατίθαση και παραγωγική
Αίγα Σκοπέλου agropost

Καθαρόαιμη φυλή με εξαιρετικά χαρακτηριστικά η γίδα Σκοπέλου, παραμένει, δυστυχώς, σε περιορισμένο αριθμό ζώων, ενώ οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι αυτά τα μεγέθη θα μπορούσαν να βελτιωθούν αισθητά και να βελτιωθεί η γαλακτοπαραγωγή.

Η Αίγα Σκοπέλου κατάγεται από τα νησιά των βορείων Σποράδων, Σκόπελο, Αλόννησο και Σκιάθο. Εκτρέφεται όμως και στο γειτονικό Πήλιο, στα Κανάλια και το Κεραμίδι, σ΄ έναν αριθμό περίπου 8.400 ζώων, από περίπου 40 εκτροφείς. Ζώα αυτής της φυλής έχουν υπάρξει και σε μικρότερα νησιά των Σποράδων που είναι ακατοίκητα.

Γενικά , η χώρα μας έχει σημαντικό αριθμό αιγών, από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως υπάρχουν 4.213.230 αίγες και 71.585 εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχα στο νομό Μαγνησίας υπήρχαν 902 εκμεταλλεύσεις με 82.073 ζώα.

Ξένες φυλές

Από τις πιο γνωστές φυλές αιγών, που έχουν ζήτηση στην αγορά είναι της Δαμασκού (Shami) και της Μάλτας, που υπάρχουν και στη χώρα μας. Άλλη φυλή, που εκτρέφεται στην Ελλάδα με καλές αποδόσεις γάλακτος και προτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η Mούρθια (ισπανική) (MurcianaGranadina), με μέσο όρο γαλακτοπαραγωγής τα 650 λίτρα και τη γαλακτική περίοδο στις 290 ημέρες.

Μία άλλη φυλή είναι η Γιόνικα (Jonica) από τον Τάραντα της Ιταλίας. Η Ζαάνεν (Saanen ) από την Ελβετία, που είναι πιο παραγωγική αίγα της Ελβετίας με 838 κιλά γάλακτος στις 264 μέρες, αν και ορισμένοι θεωρούν υπερβολικές αυτές τις εκτιμήσεις, εκτρέφεται και στη χώρα μας.

Υπάρχει η αίγα Αλπίν (Alpine), που προέρχεται από τη Γαλλία που έχει επίσης καφέ χρώμα σαν τη γίδα Σκοπέλου, και συνήθως κάνει δίδυμες κυήσεις. Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη γίδα Alpine (Αλπέν ή Αλπίν), που είναι ο αυθεντικός τύπος απ’ τη Γαλλία και η γίδα Αμερικής Αλπίν, που έχει υποστεί γενετικές μεταβολές, μετά την είσοδό της στο Νέο Κόσμο. Επίσης και η Anglo-Nubian (διασταύρωση της βρετανικής φυλής με ινδική) ενώ λιγότερο γνωστή είναι η Toggenburg, από την Ελβετία.

Γίδες Σκοπέλου agropost

Δυσκολίες

Γενικά, οι αίγες είναι έξυπνα ζώα αλλά δεν είναι εύκολα στη διαχείρισή τους, διότι είναι ατίθασα. Λειτουργούν πάντα σαν μικρά παιδιά, που κάνουν το ακριβώς αντίθετο απ΄ αυτό, που λέει αυτός που τα καθοδηγεί. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές γίνονται παράπονα από γείτονες, γεωργούς, δασαρχεία γιατί η γίδα βρέθηκε στο χωράφι του γείτονα.

Επιδοτήσεις

Υπάρχει το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης της Αίγας Φυλής Σκοπέλου αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις ως προς τις πληρωμές.

Χαρακτηριστικά

Έχει χρώμα καστανό και το τρίχωμα είναι μαλακό, λείο, βραχύ και στιλπνό. Ο μαστός του είναι καλοσχηματισμένος και παρουσιάζει κέρατα σπαθοειδή και ελαφρώς ελικοειδή. Το μήκος της θηλής είναι κοντά 3,9 εκατοστά γεγονός που καθιστά δυνατό όχι μόνο το άρμεγμα με το χέρι αλλά και με αμελκτική μηχανή. Είναι ζώο μεγαλόσωμο και το σωματικό βάρος στα θηλυκά κυμαίνεται αναλόγως από 55-75 κιλά και στα αρσενικά περίπου 85-100 κιλά.

Αναπαραγωγή

Τα θηλυκά εμφανίζουν οίστρο νωρίτερα από άλλα είδη αιγών και μάλιστα από τον 1ο χρόνο της ηλικίας τους. Αν και έχουν νωρίτερα οίστρο συνήθως γεννούν σε ηλικία 13 μηνών. Ο δείκτης πολυδυμίας είναι περίπου 1,55-1,68 ερίφια ανά τοκετό αλλά μπορεί να έχουν και παραπάνω. Το βάρος των μικρών κατσικιών είναι κοντά στα 3,3 κιλά. Γέννες γίνονται συνήθως από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο και σπανιότερα από τις αρχές κάθε χρονιάς μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

Αποδόσεις γάλακτος

Το μέσο βάρος των εριφίων κατά τον απογαλακτισμό γίνεται σε 40 έως 50 ημέρες δηλαδή όταν έχουν βάρος περίπου 15-17 κιλά. Είναι ζώο υψηλών αποδόσεων με μ.ο. γαλακτοπαραγωγής τα 330 κιλά γάλα με μέσο διάστημα αρμέγματος 203 ημέρες. Υπάρχουν κοπάδια με μέση παραγωγή γάλακτος άνω των 350 κιλών και ανάμεσα σε αυτά ζώα που παράγουν έως και 700 κιλά γάλα το χρόνο. Η ποιότητα του γάλακτός τους θεωρείται υψηλή με λιποπεριεκτικότητα 5,5%, περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη 4,6% και λακτόζη περίπου 4%.

Το γάλα της γίδας Σκοπέλου agropost

Συνθήκες εκτροφής

Οι συνθήκες εκτροφής των αιγών είναι εκτατικές. Οι αίγες Σκοπέλου βόσκουν συχνά βοσκότοπους χαμηλής κυρίως βλάστησης και ενίοτε τους χορηγούνται μικρές ποσότητες συμπυκνωμάτων.

Αγορά

Υπάρχουν αγορά ιδίως για το βιολογικό κατσικίσιο γάλα, που προτιμάται και από ελληνικές και από γερμανική εταιρεία, ενώ άλλοι δίνουν κατσικίσιο γάλα για τυροκόμηση. Η αγορά έχει αρχίσει και προτιμά το κατσικίσιο γάλα, που θεωρείται πιο ελαφρύ, από το αγελαδινό, ιδίως για μεγαλύτερες ηλικίες. Παράγοντες της ελληνικής βιομηχανίας θεωρούν πως το μέλλον ανήκει στο γιαούρτι και το ελληνικό κατσικίσιο γάλα και μπορεί να επιφέρει προστιθέμενη αξία, μέσω τυριών και άλλων παρασκευασμάτων. Πέρα από το κατσικίσιο γάλα, που αναπτύσσεται στη χώρα μας, όμως το βασικό στοιχείο είναι πως όποιος θέλει να δώσει γάλα για την δημιουργία φέτας, η οποία πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό να έχει έως 30% γίδινο γάλα, πρέπει να έχει ελληνική φυλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST

H κινέζικη πατάτα ετοιμάζεται να σαρώσει τις αγορές

ΟΠΕΚΕΠΕ: 12,5 εκατ. ευρώ σε 54.772 δικαιούχους

Η γεωργία στην ΕΕ και στις χώρες της Βαλτικής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα