ΣΕΑ με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα και φυσικό αέριο

ΣΕΑ με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα και φυσικό αέριο

Οι πρώτοι «πράσινοι» Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Ελλάδα είναι της Ολυμπίας Οδού και λειτουργούν στον Ψαθόπυργο Αχαΐας.

Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Με την ανάπτυξη των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνονται και οι λοιπές υποδομές, όπως οι Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

Στην Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα – Πάτρα), οι δύο ΣΕΑ που βρίσκονται στον Ψαθόπυργο Αχαΐας (προς Πάτρα και προς Αθήνα), από τους συνολικά 11 που διαθέτει ο αυτοκινητόδρομος, κατασκευάστηκαν το 2017 σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους κτιριακούς και ενεργειακούς κανονισμούς.

Μάλιστα, είναι οι πρώτοι ΣΕΑ στην Ελλάδα που προσφέρουν φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV charge) και σύντομα, εντός του 2018, θα προσφέρουν φυσικό αέριο κίνησης (Fysikon) ως καύσιμο προς τους αυτοκινητιστές.

Όλα τα κτίρια των ΣΕΑ Ψαθόπυργου -ακόμη κι αυτά που εξαιρούνται από την υποχρέωση ταξινόμησης της ενέργειας, όπως είναι τα κτίρια των πρατηρίων καυσίμων – έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ) ενεργειακής κλάσης Β +. Αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

H μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στην περίπτωση των πρατηρίων καυσίμων ανέρχεται στο 45,81% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο και οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι 55 kg/year/m2 (κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος), ενώ στην περίπτωση των εστιατορίων η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ανέρχεται στο 27,74% και οι συνολικές εκπομπές είναι 102 kg/year/m2.

Σταθμός ΣΕΑ DCIM100MEDIADJI_0039.JPG

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους δύο ΣΕΑ είναι οι εξής:

– Κατεύθυνση προς Πάτρα

Εστίαση: Olympus Plaza με «Ελιά και Λάδι», Everest, Mini Market, Βιβλιοπωλείο, WC με πρόσβαση ΑΜΕΑ

Καύσιμα: ΕΚΟ, με βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κίνησης, φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σύντομα Φυσικό αέριο κίνησης (Fysikon), Quick service οχημάτων, Mini Market

– Κατεύθυνση προς Αθήνα

Εστίαση: Goody’s, Flocafe Espresso , Mini Market, Βιβλιοπωλείο, WC με πρόσβαση ΑΜΕΑ

Καύσιμα: ΕΚΟ με βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κίνησης, φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σύντομα Φυσικό αέριο κίνησης (Fysikon), Quick service οχημάτων, Mini Market.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα