COSMOTE HACKATHON: Βάζοντας φρένο στο Brain Drain

COSMOTE HACKATHON: Βάζοντας φρένο στο Brain Drain
Οι νικητές του Cosmote Hackathlon ELIAS JOIDOS

Πώς η τεχνολογία μετατρέπει το brain drain σε brain gain.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες το COSMOTE HACKATHON, ο μαραθώνιος διαγωνισμός καινοτομίας που έδωσε βήμα σε νέους ανθρώπους να «φωνάξουν» τις ιδέες τους που σχετίζονται με την τεχνολογία να συνεργαστούν, να εμπνευστούν, να γράψουν κώδικα και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Οι καινοτόμες ιδέες που αναδείχθηκαν επιβεβαιώνουν ότι και υπάρχουν μυαλά στη χώρα, και περιθώριο για να αξιοποιηθούν.

Τι είναι τα Hackathons

Τα Hackathons είναι μαραθώνιοι διαγωνισμοί ανάπτυξης εφαρμογών, mobile ή web. Η ονομασία τους προέρχεται από τo πάντρεμα των λέξεων Hack και Marathon. Όταν μιλάμε για hack αναφερόμαστε βεβαίως στον ερευνητικό προγραμματισμό και όχι σε κακόβουλες ενέργειες. Στους διαγωνισμούς αυτούς οι συμμετέχοντες καλούνται να υλοποιήσουν και να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τις λύσεις ή εφαρμογές τους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη περίπτωση του COSMOTE HACKATHON, το διάστημα αυτό είναι 28 ώρες.

Τα Hackathons είναι ευρέως διαδεδομένα στο εξωτερικό και είναι μια καλή ευκαιρία για νέους ανθρώπους, που αγαπούν την τεχνολογία, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους, για να κάνουν πράξη τις ιδέες που έχουν και να βελτιώσουν τη ζωή μας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Cosmote Hackathlon ELIAS JOIDOS

COSMOTE HACKATHON

H COSMOTE βλέποντας την “κατάρα” του brain drain να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας ξεκίνησε δυναμικά πέρυσι την διοργάνωση του δικού της Hackathon και επανήλθε φέτος ακόμη πιο δυνατά επιβραβεύοντας με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά περισσότερες ιδέες και ομάδες. Οι άνθρωποι της όμως δεν μένουν μόνο στην παροχή των χρηματικών ωφελημάτων. Τονίζουν ότι τόσο οι νικητές όσο και οι συμμετέχοντες κερδίζουν κυρίως από την εμπειρία. Την εμπειρία της συνεργασίας, του brain sharing, με ταλαντούχους ανθρώπους, της συναναστροφής με καταξιωμένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, και φυσικά η εμπειρία της κεντρικής εκδήλωσης του COSMOTE HACKATHON που είναι ένας μαραθώνιος για το πνεύμα, μια μεγάλη γιορτή καινοτομίας.

Cosmote Hackathlon ELIAS JOIDOS PHOTOGRAPHY

Πριν φτάσουμε σε αυτή την μεγάλη γιορτή οι ομάδες του COSMOTE HACKATHON είχαν την ευκαιρία να πάρουν γνώσεις και έμπνευση για τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγει η νέα ψηφιακή εποχή, μέσα από την επαφή τους με προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ. (Massachusetts Institute of Technology), ο Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Market & YouTube της Google Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, ο Rustam Ziganshin, Agency Partner CEE, Facebook και η Κατερίνα Πραματάρη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας & επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Cosmote Hackathlon ELIAS JOIDOS

Οι νικητές

Το 1ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, απονεμήθηκαν στην ομάδα «TremorFreeMe» για την ιδέα «A Novel Approach in confronting hand tremor». Πρόκειται για μία wearable συσκευή, η οποία βοηθά την κίνηση των ανθρώπων με ανεξέλεγκτο τρέμουλο στα χέρια. Μέσω ηλεκτρικής διέγερσης σε συνδυασμό με τη χρήση ΑΙ, επιτυγχάνει την παρακολούθηση και καταστολή της έντασης και συχνότητας του τρέμουλου, κατασκευάζοντας ένα patient-specific μοντέλο. Η ομάδα αποτελείται από τους: Θωμά Μπίκια και Μπασιάν Λέσι.

Οι νικητές του Cosmote Hackathlon ELIAS JOIDOS

Το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα «MaGOS» για την ιδέα «Unleash your Creativity». Πρόκειται για ένα set από γάντια ειδικά εξοπλισμένα ώστε να επιτρέπουν στο χρήστη να αλληλεπιδρά με το τρισδιάστατο περιβάλλον με σκοπό να δημιουργήσει – για παράδειγμα – εικονικά γλυπτά από ηλεκτρονικό πηλό. Η ομάδα αποτελείται από τους: Γρηγόρη Αγριόπουλο, Κωνσταντίνο Αναστασάκη, Έλενα Βέλη, Βασιλαπόστολο Ουρανή και Γιώργο Προφητηλιώτη.

Οι νικητητές του Cosmote Hackathlon ELIAS JOIDOS

Το 3ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ομάδα «COSMOKE» για την ιδέα «Smart forest survives». Η λύση έχει ως στόχο τον εντοπισμό δασικών πυρκαγιών. Χρησιμοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για αναγνώριση μοτίβων πυρκαγιάς μέσω εικόνας και βίντεο σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ενδείξεις αισθητήρων ανίχνευσης συγκέντρωσης σωματιδίων καπνού και θερμοκρασίας. Η ομάδα αποτελείται από τους: Νίκο Κόβα, Φωτεινή Κοντοπριά, Ευθύμιο Κουφογιάννη, Αβέρκιο Σιγάλα και Γιάννη Μαΐστρο.

Η κριτική επιτροπή

Τις τρεις νικήτριες ομάδες ανέδειξαν μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και εξειδικευμένα στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ. Συγκεκριμένα την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής του Ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Κατερίνα Πραματάρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Cosmote Hackathlon ELIAS JOIDOS

Η επόμενη ημέρα

Το 2o COSMOTE HACKATHON είναι πλέον παρελθόν. Όλοι όμως οι συμμετέχοντες, νικητές και μη, έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον. Αν κάτι πρέπει να μείνει από αυτή την διοργάνωση είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει και έμψυχο δυναμικό με σπουδαίες ιδέες, και ευκαιρίες για να αναδειχθούν αυτές οι ιδέες και να γίνουν πραγματικότητα εντός των τειχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα