Globo: Όπου ακούς (διεθνές) ελληνικό success story κράτα και μικρό καλάθι

Globo: Όπου ακούς (διεθνές) ελληνικό success story κράτα και μικρό καλάθι

Πως ο σέρφερ Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, που δημιούργησε την Globo, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καλείται να εξηγήσει τα ανεξήγητα

Η τεχνολογία δεν ήταν ποτέ ισχυρό χαρτί των Ελλήνων πόσο περισσότερο να έχει και διεθνή παρουσία. Στις ημέρες μας όμως που μία έξυπνη ιδέα, μία εφαρμογή που βρίσκει γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί μπορεί να απογειώσουν την επιχείρηση. Στην προκειμένη περίπτωση ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος που ξεκίνησε από την Σπάρτη και την οικογενειακή επιχείρηση που εμπορεύονταν φρούτα, Sparti Hellas S.A., βρίσκονταν πάντα στον αφρό.

Αρχικά στον αφρό της θάλασσας, καθώς ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους σερφερς, και στην συνέχεια της επιχειρηματικότητας καθώς η Globo, η εταιρεία που δημιούργησε όπως αναφέρει ο ίδιος στο γκαράζ του σπιτιού του – σ.σ. τι πρωτότυπο – με δανεικά από την μητέρα του, βρέθηκε στην κορυφή της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Με γεωμετρική άνοδο κάθε χρόνο αύξανε τζίρους και κέρδη, εισήγαγε τις μετοχές του στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου και έκανε εξαγορές σε ΗΠΑ.

Πώς όμως ανδρώθηκε η Globo; Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος σε παλαιότερη συνέντευξη του “το 2007 ήταν καθοριστικής σημασίας για εμάς (…) τότε αναλάβαμε την υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων σε φορείς του δημοσίου, αλλά και στον χώρο του ιδιωτικού τομέα”. Ειδικότερα κατά το διάστημα αυτό η εταιρεία ανέλαβε σειρά έργων που αφορούν την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και διαδυκτιακών πυλών για την εξυπηρέτηση του πολίτη σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ψηφιοποίηση πολιτιστικών συλλόγων και τεκμηρίων, καθώς και την ανάπτυξη ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης στο ιντερνετ. Ήταν η χρονιά που η εταιρεία εισήγαγε τις μετοχές της και στο βρετανικό χρηματιστήριο.

Όπως προκύπτει και απο την Διαύγεια η εταιρεία είναι ενεργή στην χώρα μας, με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας να πιστοποιεί πριν από μερικούς μήνες τις δαπάνες της για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα όπου σχεδόν 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν αμοιβές Συμβούλων και Υπεργολαβίες.

Ποιο ήταν το δυνατό χαρτί της Globo στην παγκόσμια αγορά; Το software, Go!Enterprise που είχε σχεδιαστεί για να δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για επιχειρησιακά δεδομένα σε smart phones. Ανάμεσα στους πελάτες της Globo εμφανίζονταν και η Lehman Brother η οποία κατέρρευσε το 2008 αλλά και δεκάδες άλλες μεγάλες πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο. Μετά από την έκθεση hegde fund που εντόπιζε προβλήματα στα οικονομικά στοιχεία της Globo οι Financial Times θέλησαν να ερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με την εταιρεία που ξεκίνησε από την Ελλάδα. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι είχε μία δαιδαλώδη εταιρική δομή και μία σειρά από συνεργάτες που στην ουσία δεν υπήρχαν. Όταν οι δημοσιογράφοι των FT ζήτησαν από τον κ. Παπαδημητρακόπουλο να τους προτείνει ένα συνεργάτη για να αποκτήσουν το Go!Enterprise αυτός τους πρότεινε την Metis μια εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ. Συνεχίζοντας την έρευνα είδαν ότι η Metis έχει διεύθυνση πολύ κοντά στα γραφεία της Globo στο Μαρούσι ενώ η κλήση στο γραφείο της εταιρείας στο Βέλγιο – καθώς παρουσιάζεται να έχει γραφεία σε 7 χώρες – έβγαζε στο κινητό του CEO και ιδρυτή της Θάνου Γιαμά. Στους δημοσιογράφους τους φάνηκε λίγο παράξενο μία εταιρεία που φέρεται να απασχολεί 140 ανθρώπου να μην υπάρχει μία γραμματεία για να δέχεται τις κλήσεις και αυτές να κατευθύνονται απευθείας στο κινητό του προέδρου.

Σε ερώτηση προς τον κ. Γιαμά για το που βρίσκονται τα γραφεία της Μetis στην Βαρκελώνη – σ.σ. Γιατί εμφανίζεται να έχει και εκεί – η απάντηση ήταν γενικόλογη: “στο κέντρο” ενώ για την Ιταλία ότι “δεν είναι ανοιχτά αυτή την στιγμή”.

Η διοίκηση της Globo ζήτησε να σταματήσει η διαπραγμάτευση για την προστασία των μετόχων της όμως ο κ . Παπαδημητρακόπουλος είχε φροντήσει να πουλήσει τις περισσότερες μετοχές που κατέχει (πούλησε 42 εκατ. μετοχές και κατέχει 27,7 εκατ. μετοχές) ενώ για να βοηθήσει την διαδικασία παραιτήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο οικονομικός διευθυντής Δημήτρης Γρυπάρης ενώ ανεστάλησαν και τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Γεράσιμου Μπονάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα