Γιαννιτσά: Σπείρα διακινούσε πλαστά φυτοφάρμακα – Συνελήφθησαν δύο άνδρες

Διαβάζεται σε 2'
Περιπολικό της ΕΛΑΣ
Περιπολικό της ΕΛΑΣ EUROKINISSI

Στη σύλληψη δύο ανδρών που διακινούσαν πλαστά σκευάσματα για καλλιέργειες προχώρησαν οι Αρχές στα Γιαννιτσά. Πώς δρούσαν.

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, εντοπίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στα Γιαννιτσά δύο ημεδαποί οι οποίοι συνελήφθησαν, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, για διακίνηση παράνομων και πλαστών φυτοφαρμάκων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσίας που αφορά τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και τον τελωνειακό κώδικα.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι εμπλεκόμενοι προμηθεύονταν τα παράνομα σκευάσματα και τα αποθήκευαν σε αποθηκευτικό χώρο που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, ενώ στη συνέχεια τα διακινούσαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνολικά από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 772 λίτρα και 42,2 κιλά παράνομων και πλαστών γεωργικών φαρμάκων. Μάλιστα, τα κατασχεθέντα γεωργικά φάρμακα, εφαρμόζονται κυρίως σε βαμβακοκαλλιέργειες, καθώς επίσης και σε καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, ντομάτας, πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών, πατάτας και άλλων λαχανικών.

Το συνολικό ύψος της επαπειλούμενης ζημίας υπερβαίνει τις 297.000 ευρώ, ενώ από το αρμόδιο τελωνείο θα προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί που προκύπτουν από την παράνομη εισαγωγή των σκευασμάτων.

Στα κατασχεθέντα θα διενεργηθεί εργαστηριακή ανάλυση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να τεκμηριωθούν η περιεκτικότητα των σκευασμάτων σε δραστικές ουσίες και η ποσοτικοποίηση αυτών, καθώς και οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν και οι ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα