Γιατί και πώς οι Τούρκοι προσπαθούν να στήσουν νέα Ίμια

Γιατί και πώς οι Τούρκοι προσπαθούν να στήσουν νέα Ίμια
Βραχονησίδες Ίμια EUROKINISSI

Σε μία ακόμη πρόκληση προχώρησε χθες ο Ερντογάν, παραχαράσσοντας την Ιστορία όσον αφορά στην καταστροφή της Σμύρνης. Όμως η τακτική κλιμάκωσης της Άγκυρας στο Αιγαίο δεν οφείλεται μόνο σε προεκλογικές σκοπιμότητες και δεν έχει μόνο ρητορικούς στόχους

Η νέα απόπειρα παραχάραξης της Ιστορίας από τον Ερντογάν, ο οποίος χθες υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως τη Σμύρνη την έκαψαν οι… Έλληνες στρατιώτες υποχωρώντας, προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο της χώρας και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βεβαίως ο Ερντογάν υψώνει τους τόνους της ρητορικής του και λόγω των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, καθώς είναι κρίσιμο για εκείνον να τις κερδίσει -και να αναχθεί ουσιαστικά σε σουλτάνο, μόλις ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές- και θα τις κερδίσει όπως όλα δείχνουν.

Όμως είναι αφελές να αποδίδεται η τακτική κλιμάκωσης της Άγκυρας στο Αιγαίο μόνο σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Ούτε μόνο στο ότι η ΕΕ έχει σκληρύνει τη ρητορική της (αλλά μόνο τη ρητορική επί του παρόντος) στηρίζοντας την Ελλάδα στο θέμα των δύο Ελλήνων- αν και βεβαίως δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία ότι η τύχη των δύο στρατιωτικών συνδέεται με την ενταξιακή της πορεία.

Στην πραγματικότητα αυτό που ενοχλεί την Τουρκία είναι ότι ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και με χίλιους δυο τρόπους δείχνει ότι δε θα επιτρέψει μία ελληνική ΑΟΖ να μονοπωλήσει τα πιθανά κοιτάσματα του Αιγαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το ευρωχαστούκι για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τα Ίμια. Το μοντέλο των Ιμίων άλλωστε ήταν επιτυχημένο για τις τουρκικές επιδιώξεις γκριζαρίσματος στο Αιγαίο. Και δεν ήταν τυχαία η τελευταία πρόκληση στα Ίμια…

Η Τουρκία προκαλεί, παίζοντας με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου και αναζητώντας την αφορμή που θα της επιτρέψει μία κατάληψη βραχονησίδων. Όχι για να τις πάρει, ούτε για να ξεκινήσει πόλεμο- δεν είναι εύκολο να επιτεθείς σε μία χώρα μέλος ενός ισχυρού οικονομικά και διπλωματικά υπερεθνικού οργανισμού, ακόμη και εάν αυτός δεν διαθέτει κεντρικό στρατό. Για να γκριζάρει όμως περιοχές όπου θεωρεί ότι είναι πιθανόν στο μέλλον να κριθεί η διαχείριση πιθανών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Το Καστελόριζο ειδικά την ενοχλεί, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και των απορροιών αυτής.

Ενδεχομένως δεν είναι τυχαίο και ότι η Άγκυρα επιθυμεί σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του News 24/7 να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Δεν την έχει πάρει ο πόνος για την τύχη των Τουρκοκύπριων, τους οποίους αντιμετωπίζει ως πιόνια. Αυτό που την εξοργίζει είναι ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν ξεκινήσει και εκείνη δεν έχει μερτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα