Μόνο Εθνικιστές στο Σύνταγμα

Μόνο Εθνικιστές στο Σύνταγμα
Μικροπωλητής με ελληνικές σημαίες στο Σύνταγμα την Σαββατο 3 Φεβρουαρίου 2018. EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει πως υπάρχει απειλή της εδαφικής ακεραιότητας από την ΠΓΔΜ

Σκεφτείτε σε ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ-Απόλλων στην κατάμεστη Τούμπα, οι απολλωνιστές να προσπαθούσαν να μας πείσουν  πως 30.000 κόσμος μαζεύτηκε  για να παρακολουθήσει την ομάδα τους. Με συμπάθεια θα τους αντιμετωπίζαμε, αλλά δεν θα έπειθαν κανέναν…

Κάτι ανάλογο επιχειρείται να γίνει τις τελευταίες ημέρες από κόμματα, φορείς και οργανώσεις που καλούν στο συλλαλητήριο του Συντάγματος. Άλλοι το λένε πιο ανοιχτά, όπως οι δημοσιογράφοι που έχουν αναλάβει την επικοινωνιακή στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και κάνουν λόγο για αντικυβερνητική διαδήλωση.

Άλλοι ανακάλυψαν μια πάγια σύνδεση του εθνικού με το κοινωνικό, στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη συνύπαρξή τους με φασίστες και επιτίθενται στον «οικονομίστικο διεκδικητισμό της Αριστεράς». Οι δε ακροδεξιές οργανώσεις βρήκαν στους όψιμους συνοδοιπόρους τους, όχι απλώς τα πρόσωπα που θα νομιμοποιούσαν μια εθνικιστική συγκέντρωση φασιστών, αλλά και την πολιτική νομιμοποίηση του συνθήματος «Αλήτες, Προδότες, Πολιτικοί» που δονούσε την ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη.

Ποιος είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των συμμετεχόντων; «Ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που έχει αφετηρία την προδοτική και εθνομηδενιστική αριστερά και επομένως είναι έτοιμη να πουλήσει τα πάντα. Έτσι δεν μας πούλησε με το δημοψήφισμα; Τα ίδια δεν έκανε με λιμάνια, αεροδρόμια και λοιπή δημόσια περιουσία; Γιατί να μην ξανασυμβεί με τη Μακεδονία;»

Παρουσιάζεται μια πρώτης τάξης ευκαιρία με αφορμή το Μακεδονικό που ενεργοποιεί το συλλογικό φαντασιακό του συνόλου της Δεξιάς, να μετατραπεί μια ακροδεξιά φιέστα σε κοινωνική διαμαρτυρία.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει πως υπάρχει απειλή της εδαφικής ακεραιότητας από τη ΠΓΔΜ. Δεν υπάρχει επίσης άνθρωπος που να μην είναι ακραίος εθνικιστής και να υποστηρίζει ως αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, το καθορισμό του ονόματος μιας άλλης χώρας. Και δεν υπάρχει πολιτικός με στοιχειώδη λογική, που να εκτιμά πως υπάρχει δυνατότητα λύσης, δίχως το συνθετικό Μακεδονία.

Οι εθνικιστικοί μύθοι του παρελθόντος που συγκροτούσαν τη δική μας ιστορική αλήθεια για δεκαετίες, έχουν ευτυχώς ξεφτίσει. Ξέρουμε πλέον η Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες χώρες. Γνωρίζουμε πως το ελληνικό κράτος είχε αναγνωρίσει σε διάφορα στάδια τους γείτονες με τη συνταγματική τους ονομασία. Μάθαμε πόσο μας στοίχισε ο εθνικισμός του ’90 και ο υπερπατριωτισμός σκοτεινών κύκλων της πολιτικής, της οικονομίας και της εκκλησίας.

Το συλλαλητήριο της Κυριακής είναι μια εθνικιστική φιέστα. Και όσοι βρεθούν στο Σύνταγμα γνωρίζουν πολύ καλά πως συμμετέχουν σε μια συγκέντρωση με τέτοια και μόνο χαρακτηριστικά. Όποιος και όποια θέλει να διαδηλώσει για τα μνημόνια, τα εργασιακά, τους πλειστηριασμούς και ό,τι άλλο, δεν έχει παρά να το κάνει. Να το πει έτσι όμως και να κατέβει στο δρόμο.

Το επιχείρημα της μαζικής συμμετοχής είναι το πλέον φαιδρό. Πολύ καλά γνώριζαν όσοι συμμετείχαν σε εθνικοσοσιαλιστικές φιέστες με εκατομμύρια κόσμο πως ήταν φασιστικές, κι ας μην ήταν όλοι τους φασίστες. Τα δε αιτήματα των τότε κινητοποιήσεων παρουσιάζονταν σίγουρα ως πιο ταξικά από αυτά της συγκέντρωσης της Κυριακής. Φασίστες ήταν και ο κόσμος μας παλεύει δεκαετίες μετά να κλείσει την πληγή.

Το Σύνταγμα προσφέρεται μόνο για εθνικιστές και ακροδεξιούς. Ούτε για πατριώτες, ούτε για αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Οι υπόλοιποι στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις!

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος του NEWS 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα