Αυτές είναι οι πιο φονικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων

default image

Η φονική επίθεση κατά της Capital Gazette έρχεται να προστεθεί στη λίστα με ανάλογες πολύνεκρες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που έχουν σημειωθεί ανά τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες;

Μολονότι οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι συχνές σε διεθνές επίπεδο, οι φονικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης, όπως αυτή που διαπράχθηκε την Πέμπτη στην Αννάπολις, στην Πολιτεία Μέριλαντ, είναι μάλλον σπάνιες: μια από τις πιο πρόσφατες και πιο πολύνεκρες ήταν εκείνη στα γραφεία της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, το 2015.

Μια δολοφονία δημοσιογράφου που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στιςΗΠΑ ήταν εκείνη, την 26η Αυγούστου 2015, της Άλισον Πάρκερ, εργαζόμενης σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στην Πολιτεία Βιρτζίνια, στα 24 της χρόνια.

Δολοφονήθηκε μαζί με τον 27χρονο εικονολήπτη Άνταμ Γουόρντ σε εξωτερικό χώρο, ενώ έπαιρνε συνέντευξη που αναμεταδιδόταν απευθείας. Δράστης ένας πρώην δημοσιογράφος, ο Βέστερ Λι Φλάναγκαν, ο οποίος κατόπιν αυτοκτόνησε. Όμως οι φονικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων ΜΜΕ των τελευταίων δεκαετιών έχουν διαπραχθεί εκτός των ΗΠΑ.

2015: Charlie Hebdo, Παρίσι

Την 7η Ιανουαρίου 2015, δύο αδέλφια, ο Σερίφ και ο Σαΐντ Κουασί, 32 και 34 ετών, εισβάλλουν στο κτίριο των γραφείων της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό στο Παρίσι και ανοίγουν πυρ με Καλάσνικοφ, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

Ανάμεσα στα θύματα οι σκιτσογράφοι Wolinski, Cabu, Charb και Tignous, καθώς και δύο αστυνομικοί, ο ένας από τους οποίους πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια της απόδρασης των ενόπλων.

Άλλοι 11 άνθρωποι τραυματίζονται.

Έπειτα από δύο ημέρες και ανθρωποκυνηγητό των αρχών οι δύο δράστες, που διατείνονται πως διέπραξαν την επίθεση εξ ονόματος της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), πέφτουν νεκροί από πυρά αστυνομικών. Τον Νοέμβριο του 2011, η έδρα της Σαρλί Εμπντό, που είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ, έγινε στόχος εμπρηστών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

 

2013: Libération, Παρίσι

Τη 18η Νοεμβρίου 2013, ένας νεαρός βοηθός φωτογράφος τραυματίζεται σοβαρά από τα πυρά ενός άνδρα οπλισμένου με τουφέκι, που ανοίγει πυρ στο χολ της εισόδου της εφημερίδας Λιμπερασιόν.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, ο δράστης εισβάλλει στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, όπου απειλεί έναν αρχισυντάκτη.

Ο δράστης, ο Αμπντελχακίμ Ντεχάρ, που ανήκε άλλοτε στον χώρο της άκρας αριστεράς, ηλικίας 48 ετών όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, καταδικάζεται το 2017 να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη.

2012: Διπλή επίθεση στη Νιγηρία

Την 27η Απριλίου 2012, στη Νιγηρία, δύο βομβιστικές επιθέσεις στοιχίζουν τη ζωή οκτώ ανθρώπων, καθώς και ενός βομβιστή-καμικάζι, στην πρωτεύουσα Αμπούτζα και στην Καντούνα, μεγάλο αστικό κέντρο του βορρά, με στόχο για πρώτη φορά εφημερίδες στη χώρα αυτή της Αφρικής, που συγκλονίζεται συχνά από πολυαίμακτες ενέργειες τζιχαντιστών.

Στην Αμπούτζα, η επίθεση στοχοθετεί το κτίριο που φιλοξενεί τη σύνταξη και το τυπογραφείο της καθημερινής εφημερίδας ThisDay, που έχει ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και ο καμικάζι. Στην Καντούνα, τη μεγαλούπολη του βορρά, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, βόμβα εκρήγνυται μπροστά σε ένα κτίριο όπου στεγάζεται η σύνταξη διαφόρων εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένης της ThisDay.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώνονται. Ο δράστης της επίθεσης αυτής, ένας ισλαμιστής, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

1996: Maison de la presse, Αλγέρι

Την 11η Φεβρουαρίου 1996, 21 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίζονται σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών. Στόχος, ένα παλιό στρατόπεδο που έχει μετατραπεί στην έδρα πολλών εφημερίδων, στο κέντρο του Αλγερίου.

Ανάμεσα στα θύματα είναι τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας Soir της Αλγερίας, ο διευθυντής της Αλάουα Άιτ Μεμπάρεκ, ο Μοχάμεντ Ντόρμπαν κι ο Τζαμέλ Ντεράζα.

Οι υποψίες στρέφονται αρχικά στην Ισλαμική Ένοπλη Ομάδα (GIA), αλλά μερικούς μήνες αργότερα, οι αρχές προσάπτουν την ευθύνη στο Ισλαμικό Μέτωπο για τον Ένοπλο Τζιχάντ (FIDA), μια οργάνωση διαβόητη για δολοφονίες διανοούμενων και προσωπικοτήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα