Ιράκ: Σε ισχύ η απαγόρευση πτήσεων προς τις πόλεις του αυτόνομου Κουρδιστάν

Ιράκ: Σε ισχύ η απαγόρευση πτήσεων προς τις πόλεις του αυτόνομου Κουρδιστάν

Βαγδάτη, Άγκυρα και Κάιρο θέτουν σε εφαρμογή τον αεροπορικό αποκλεισμό των πόλεων που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν

Ανεστάλησαν από σήμερα στις 18.00 τοπική ώρα και για άγνωστο χρονικό διάστημα οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και χωρών του εξωτερικού έπειτα από εντολή της ιρακινής κυβέρνησης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνει η ιρακινή κυβέρνηση ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της ημιαυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί και στο οποίο επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία το «ναι».

Η τελευταία πτήση διεθνούς αεροπορικής εταιρείας από το αεροδρόμιο του Αρμπίλ απογειώθηκε στις 17.00 τοπική ώρα, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του αεροδρομίου.

Επρόκειτο για την πτήση της εταιρείας Zagrosjet με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια απόφαση έλαβε και τουρκική αεροπορική

Η Τουρκία αποφάσισε από σήμερα το απόγευμα να διακόψει τις αεροπορικές πτήσεις προς το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γκιλντιρίμ, μετά την απόφαση της κυβέρνησής του να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του.

«Σήμερα από τις 18.00 διακόπτεται η αεροπορική επικοινωνία με τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια στο Ιρακινό Κουρδιστάν» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο την εφημερίδα Milliyet. Ο ίδιος προσέθεσε επίσης ότι «εάν εκεί έχουν παραμείνει Τούρκοι πολίτες θα πραγματοποιηθούν ειδικές πτήσεις για να τους παραλάβουν».

Στο μεταξύ το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου- 1η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου Lufthansa, οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Austrian Airlines θα αναστείλουν τις πτήσεις τους προς την πρωτεύουσα Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν μετά την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να αποκλείσει τον εναέριο χώρο του Αρμπίλ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα