Ισπανία: Ο Ραχόι αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της ΕΤΑ

Ισπανία: Ο Ραχόι αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της ΕΤΑ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι AP

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό τους - «Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία» συμπλήρωσε

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι «διέλυσε όλες τις δομές της», μετά από δεκαετίες φονικών επιθέσεων, σε μια επιστολή που χρονολογείται από τις 16 Απριλίου.

«Οι καταδίκες θα συνεχίσουν να εκτελούνται» και «δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», δήλωσε ο Ραχόι την επομένη της επίσημης διάλυσης της ένοπλης οργάνωσης.

«Σήμερα, καθώς η ΕΤΑ ανακοίνωσε επιτέλους τη διάλυσή της, οι σκέψεις μας πρέπει να πάνε στα θύματα», δήλωσε επικαλούμενος τον αριθμό των 853 νεκρών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από την κυβέρνηση.

«Καλώ όλη την ισπανική κοινωνία να θυμηθεί (τα θύματα) ένα προς ένα μέσα στη μοναδική ιδιαιτερότητα των ξεριζωμένων ζωών τους (…) Δεν είναι μια στατιστική, είναι πρόσωπα», υπογράμμισε ο Ραχόι.

«Όλα δολοφονήθηκαν άδικα, απάνθρωπα και σε όλα οφείλουμε μνήμη και τιμή. Σ’ αυτά, στις οικογένειές τους και στις εκατοντάδες των Ισπανών που επέζησαν της τρομοκρατικής βίας, αλλά θα υποφέρουν για πάντα από τα επακόλουθα της ωμότητας» της ΕΤΑ, δήλωσε.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι η ισπανική δημοκρατία νίκησε την ΕΤΑ. Η ΕΤΑ εξαφανίζεται, όμως οι ζημιές που προκάλεσε δεν εξαφανίζονται, όχι περισσότερο από τον ανεπανόρθωτο πόνο που έσπειρε τόσες πολλές φορές».

Η αυτονομιστική οργάνωση «δεν θα επιτύχει τίποτε ανακοινώνοντας τη διάλυσή της», τόνισε και πάλι.

«Οι ερευνητές των εγκλημάτων της ΕΤΑ θα συνεχίσουν, θα συνεχίσουν να γίνονται δίκες για τα αδικήματα αυτά και οι καταδίκες θα συνεχίσουν να εκτελούνται. Διότι οι δημοκρατίες απαντούν στα εγκλήματα με τη δικαιοσύνη».

«Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ατιμωρησία, δεν τους οφείλουμε τίποτα», υπογράμμισε ο Ραχόι. «Θα επαγρυπνούμε πάντα για να μην συμβεί ξανά τίποτε απ’ όλα αυτά και για να μην επιχειρήσει κανείς να ξαναγράψει αυτό το κομμάτι της ιστορίας», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα