#JusticeForNoura: Η 19χρονη που σκότωσε τον βιαστή της και καταδικάστηκε σε εκτέλεση

#JusticeForNoura: Η 19χρονη που σκότωσε τον βιαστή της και καταδικάστηκε σε εκτέλεση

Αγωνία για την 19χρονη Noura Hussein που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Σουδάν - Η καμπάνια #JusticeForNoura στα κοινωνικά δίκτυα ζητά τη δικαίωσή της - Καμπάνια και από τη Διεθνή Αμνηστία

Η 19χρονη Noura Hussein φυλακίστηκε στο Omdurman του Σουδάν το περασμένο έτος, όταν δολοφόνησε τον σύντροφό της ο οποίος τη βίαζε με τη βοήθεια των συγγενών του.

Χθες, Τετάρτη, οι αρχές παρεμπόδισαν συνέντευξη Τύπου που θα έδινε ο δικηγόρος της κοπέλας, Mohamed Al-Imam, ο οποίος θα μιλούσε αναλυτικά για την υπόθεση ενώπιον του ΜΜΕ. Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί καθώς η Noura καταδικάστηκε από το δικαστήριο σε θάνατο.

Ο πρόεδρος της SEEMA, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται για την εκπροσώπηση θυμάτων βιασμών στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, κατήγγειλε την παρεμπόδιση της ενημέρωσης.

Ακτιβιστές υπέρ της δικαίωσης της νεαρής και δικηγόροι, ανέφεραν στο CNN πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμποδίζεται η ενημέρωση για την υπόθεση. Η καταδίκη της Noura ρίχνει φως στα ζητήματα του εξαναγκαστικού γάμου και των βιασμών στο Σουδάν, ένα κράτος όπου ο γάμος για τις γυναίκες είναι νόμιμος από την ηλικία των 10 ετών, ενώ ο βιασμός στα πλαίσια έγγαμου βίου, είναι νόμιμος.

Πλέον, η ομάδα δικηγόρων που την εκπροσωπεί, στην οποία υπάρχουν πολλές γυναίκες, καλείται μέχρι τις 25 του μήνα να υποβάλλει ένσταση και αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, στη φυλακή γυναικών του Omdurman όπου κρατείται η 19χρονη, οι γυναίκες έχουν συσπειρωθεί γύρω της διεκδικώντας τα δικαιώματά τους που καταπατώνται.

Από τη δική της μεριά η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως τόσο οι άνθρωποί της όσο και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρεμποδίζονται και δεν τους επιτρέπεται η επίσκεψη στις φυλακές για να δουν τη Noura και να συνομιλήσουν μαζί της.

Ακόμη, η Αμνηστία παρέχει ενημέρωση για το χρονικό:

Η Noura εξαναγκάστηκε σε γάμο στην ηλικία των 16 ετών από την οικογένειά της. Ο πατέρας της και ο άνδρας που την παντρεύτηκε παρά τη θέλησή της, υπέγραψαν συμβόλαιο μεταξύ τους. Η ίδια ήθελε να ολοκληρώσει τις σπουδές της και να γίνει καθηγήτρια και κατέφυγε στο σπίτι θείου της όπου και βρήκε καταφύγιο.

Τον Απρίλιο του 2017, όταν και ολοκλήρωνε το σχολείο, εξαναγκάστηκε να πάει στο σπίτι του “σύζυγού” της. Εκείνος άρχισε να τη βιάζει. Την πρώτη φορά με τη βοήθεια των δύο αδερφών του και ενός ξαδέρφου του. Την επόμενη μέρα, προσπάθησε να τη βιάσει αλλά η Noura αντιστάθηκε και επιτέθηκε στον άνδρα μαχαιρώνοντάς τον.

Στη συνέχεια πήγε στο σπίτι των γονιών της, τους είπε τι έγινε και ο πατέρας της την παρέδωσε στην αστυνομία.

Στη δίκη της, το δικαστήριο επικαλέστηκε τον νόμο που δεν θεωρεί παράνομο τον βιασμό σε πλαίσια έγγαμου βίου. Καταδικάστηκε για φόνο από πρόθεση και η ποινή της ήταν “εις θάνατον”.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 40.000 υπογραφές για την απελευθέρωση της κοπέλας στην καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, στο hashtag #justicefornoura, χιλιάδες χρήστες του Twitter στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και ζητούν δικαίωση τόσο για την ίδια, όσο και για τις γυναίκες του Σουδάν συνολικά, που παραμένουν υποχείρια των “νόμιμων” συζύγων τους. Στη χώρα που εφαρμόζεται η Σαρία, η ομοφυλοφιλία είναι επίσης παράνομη.

Το Σουδάν μαζί με τη Σομαλία είναι τα μόνα κράτη του λεγόμενου Αραβικού Συνδέσμου που δεν έχουν υπογράψει ή επικυρώσει τους όρους της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW). 19 αραβικά κράτη έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως εφαρμόζεται στην πράξη η εξάλειψη των διακρίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως κάθε χρόνο δεκάδες γυναίκες στο Σουδάν συλλαμβάνονται και υποβάλλονται σε βασανιστήρια (όπως δημόσιο μαστίγωμα) κατηγορούμενες για ασέβεια, μιας και βάση του άρθρου 152 του Ποινικού Κώδικα της χώρας, απαγορεύεται να φορούν παντελόνια ή στενές φούστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα