Προς αλλαγή ο χάρτης των ΗΠΑ: “Έρχονται” δύο νέες πολιτείες

Προς αλλαγή ο χάρτης των ΗΠΑ: “Έρχονται” δύο νέες πολιτείες
Προς διαχωρισμό η πολιτεία της Καλιφόρνιας pixabay

Ποιας πολιτείας οι κάτοικοι θα ψηφίσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο για τον διαχωρισμό της στα τρία, μετά από πρόταση δισεκατομμυριούχου

Τη δυνατότητα να ψηφίσουν για την διάσπαση της Καλιφόρνιας σε τρεις πολιτείες θα έχουν οι κάτοικοί της, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Η διάσπαση της “χρυσής πολιτείας” αποτελεί πρωτοβουλία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τιμ Ντράπερ και θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Αν κερδίσει τις προτιμήσεις, τότε θα ενεργοποιηθεί μια μακρά διαδικασία για τον χωρισμό της πολιτείας στη Βόρεια Καλιφόρνια, την Νότια Καλιφόρνια και την Καλιφόρνια.

Η τελευταία θα εκτείνεται γύρω από το Λος Άντζελες μέχρι την κομητεία Μοντερέι, η Βόρεια Καλιφόρνια θα περιλαμβάνει το Μπέι Άρεα και το Σακραμέντο και η Νότια θα εκτείνεται από το Σαν Ντιέγκο έως το Φρέσνο.

Να σημειωθεί ότι ο Ντράπερ προσπαθούσε ανεπιτυχώς για έξι χρόνια να “σπάσει” την Καλιφόρνια. Το αρχικό του σχέδιο αφορούσε έξι νέες πολιτείες.

Είναι η πρώτη φορά σε 150 χρόνια που η επιλογή αυτή τίθεται σε επίσημη ψηφοφορία πολιτείας. Αν η πρόταση γίνει πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα έχουν πλέον 52 πολιτείες και θα είναι ο πρώτος διαχωρισμός πολιτείας των ΗΠΑ από το 1863, όταν η Δυτική Βιρτζίνια “χώρισε” από την Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Καλιφόρνιας, ο Ντράπερ συνέλεξε μέχρι την Τρίτη περισσότερες από 402.468 έγκυρες υπογραφές από τις 58 κομητείες της πολιτείας, ξεπερνώντας τις 365.000 που απαιτούνταν για να πάρει το αίτημα το “πράσινο φως” για ψηφοφορία.

Πόσο πιθανό είναι να γίνει ο διαχωρισμός

Το σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει τη δημιουργία νέων πολιτειών αλλά η διαδικασία μόνο εύκολη δεν είναι.

Σύμφωνα με το άρθρο IV, καμία νέα πολιτεία δεν μπορεί να μπει στην ένωση “χωρίς τη συγκατάθεση των νομοθετών των εμπλεκομένων πολιτειών, καθώς και του κογκρέσου”.

Αυτό σημαίνει ότι αν η πρόταση πετύχει τον στόχο της στην ψηφοφορία, το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια θα πρέπει και αυτό να την εγκρίνει. Στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για την Ουάσινγκτον, για ομοσπονδιακή έγκριση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα