Στην Αιθιοπία όταν πεθαίνει μία αγελάδα, πεθαίνει και η ελπίδα

Στην Αιθιοπία όταν πεθαίνει μία αγελάδα, πεθαίνει και η ελπίδα
Copyright 2009

Πολύ συχνά οι συζητήσεις για την Αφρική συνοδεύονται από διαπιστώσεις για ελλείψεις σχολείων, νοσοκομείων και πηγαδιών. Στην Αιθιοπία, η ΑctionAid είδε πως η έλλειψη κτηνιατρικών μονάδων αυξάνει τη φτώχεια των κατοίκων και έλαβε δράση.

ONagassaShuta, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ηaro Bora. Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του Adde Sanbare, με την οποία απέκτησε 10 παιδιά. Κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, όπως δεκάδες άλλοι κάτοικοι της κοινότητας στην οποία μένει, βγάζει τα προς το ζην από τα πολύτιμα ζώα του. Πολύτιμα γιατί οι κάτοικοι μέσα από αυτά, εξασφαλίζουν τροφή (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) χρησιμοποιώντας τα ταυτόχρονα για διάφορες εργασίες, όπως το όργωμα της γης.

Τα ζώα αποτελούν πηγή εισοδήματος και αν τύχει να αρρωστήσουν ή πεθάνουν τότε αυτό το εισόδημα, που είναι ήδη πενιχρό, μειώνεται περεταίρω. «Εμείς οι κτηνοτρόφοι είχαμε πολλά προβλήματα. Τα ζώα μας αρρώσταιναν συχνά, αλλά δεν μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε», λέει ο Νagassa. «Δεν υπήρχε κλινική στην περιοχή και μέχρι να τα πάμε να τα δει ο γιατρός στο κοντινότερο κτηνιατρικό κέντρο, που είναι 5 ώρες περπάτημα, ψοφούσαν στη διαδρομή. Άλλες φορές νοικιάζαμε μηχανάκια για να έρθει εδώ ο κτηνίατρος, αλλά μας χρέωνε πολύ ακριβά. Όταν κατάφερνε να φτάσει, το ποσό που ζητούσε ως αμοιβή ήταν υπέρογκο».

H κρίση στην Ανατολική Αφρική το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας 12 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμού μείωσε την παραγωγή του Nagassa κατά πολύ. Τα ζώα του από 20 έμειναν 15 με την κάθε απώλεια να φέρνει τον ίδιο και την οικογένειά του πιο κοντά στην απόγνωση. Τα φάρμακα που προμηθεύτηκε ήταν άγνωστης προέλευσης, που άλλοτε στοίχιζαν πολύ ακριβά και άλλοτε ήταν άχρηστα.

Ο Nagassa μαζί με την οικογένειά του Copyright 2009

Οι κτηνιατρικές κλινικές που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση, κάλυπταν μόλις το 13,4% των τοπικών αναγκών. Η οργάνωση ActionAid δουλεύοντας στη χώρα από το 1989, διέκρινε την έλλειψη κτηνιατρικών κλινικών και προχώρησε στη δημιουργία τριών μονάδων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την εκπαίδευση ενός ανθρώπου από την κοινότητα, ο οποίος γυρίζει στην περιοχή και εμβολιάζει τα ζώα ή προσφέρει άλλες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η τοπική κοινότητα συνεισέφερε και εκείνη στο έργο, αναλαμβάνοντας την περίφραξη των κλινικών και προσφέροντας υλικά και εργασία.

«Όταν η ActionAid ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει κλινική για τα ζώα μας εδώ στο χωριό, χαρήκαμε πάρα πολύ! Τώρα, ακόμα και όταν τα ζώα μας δεν μπορούν να περπατήσουν, έρχεται ο κτηνίατρος σπίτι και τα βλέπει ή του τα πάμε εμείς, γιατί η κλινική είναι δυο βήματα. Παλιά είχα πιο πολλά ζώα, αλλά μου τα πήραν οι αρρώστιες. Θυμάμαι τότε αγοράζαμε φάρμακα από λαθρέμπορους για να τα σώσουμε. Πληρώναμε μια περιουσία και δεν γινόταν τίποτα. Ευτυχώς, ξενοιάσαμε πια», λέει ο Nagassa.

Η αλήθεια είναι πως έβαλε και εκείνος το χέρι του για να μπορέσουν να «ξενοιάσουν»: αυτός ήταν που έπεισε τους τους συγχωριανούς του να βοηθήσουν στην περίφραξη της κτηνιατρικής κλινικής και τους κινητοποίησε ώστε όλοι μαζί να συνεισφέρουν τα απαραίτητα υλικά και ώρες εργασίας!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ΑctionAid στην Αιθιοπία εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα