Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο
Φωτό Αρχείου (AP Photo/Richard Drew) AP Photo/Richard Drew

Άνοιξε πριν από λίγη ώρα το βιβλίο προσφορών για νέο το 7ετές ομόλογο από το οποίο το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 3 δις ευρώ

Μετά την αρχική σκέψη για αναβολή της έκδοσης για μια εβδομάδα μέχρι να σταθεροποιηθεί η μεγάλη διακύμανση των αγορών οι πέντε ανάδοχες τράπεζες τράπεζες( Barclays, BNP Paribas, η Citigroup, JP Morgan και Nomura) έκριναν ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να γίνει σήμερα Πέμπτη παρότι και σήμερα η νευρικότητα των αγορών συνεχίζεται σε πολύ μικρότερο βαθμό όμως από αυτόν την Δευτέρας.

Στα συν της έκδοσης εκτιμήθηκε ότι είναι οι θετικές δηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα από τον Γάλλο επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί και η -ήδη προεξοφλημένη από τις αγορές -πιστοληπτική αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch από Β – σε Β στις 16 του μήνα που δίνει όλο αυτό τον καιρό την καθοδική ώθηση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Η έκδοση γίνεται τελικά σήμερα γιατί εκτιμήθηκε επίσης ότι μπορεί οι αγορές τις επόμενες μέρες μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη να παρουσιάσουν νέες μεγάλες διακυμάνσεις που θα δυσκολέψουν την έκδοση του νέου τίτλου αναφοράς του ελληνικού δημοσίου.

Στοίχημα το επιτόκιο

Το μεγάλο ζητούμενο όπως είναι φυσικό είναι το μεσοσταθμικό επιτόκιο του νέου ομολόγου που θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οποιοδήποτε επίπεδο κάτω από το 3,5% θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία αφού η προηγούμενη έκδοση του πενταετούς ομολόγου το καλοκαίρι είχε επιτόκιο 4,625%. Το πόσο χαμηλότερα από το 3,5% θα είναι το επιτόκιο εξαρτάται από τις διαθέσεις των επενδυτών. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ίδια έκδοση γίνονταν πριν από 15 ημέρες όταν επικρατούσε η απόλυτη αισιοδοξία στις αγορές μπορούσε να πετύχει ένα επιτόκιο οριακά πάνω από το 3%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα