Βίζερ: Υπάρχει ήδη απόφαση για το χρέος

Βίζερ: Υπάρχει ήδη απόφαση για το χρέος
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Euro-Working Group Τόμας Βίζερ.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ έκανε λόγο για θετικές εντυπώσεις, που θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές αναφορικά με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Αισιόδοξος ότι οι υπόλοιποι 10 μήνες του προγράμματος θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις δηλώνει ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος», ο Αυστριακός οικονομολόγος μεταφέρει την βεβαιότητά του ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση». Ωστόσο, «δεν μπορεί να μιλήσει για όλη την κυβέρνηση», όπως λέει ο γνωστός για την προσεκτική χρήση των λέξεων Τ. Βίζερ, παραπέμποντας εμμέσως σε εκφρασμένες ανησυχίες για στελέχη της κυβέρνησης που υπονομεύουν το πρόγραμμα.

“Μπορώ μόνο να επαναλάβω ότι υπάρχει ήδη μία απόφαση που ορίζει πότε θα ξεκινήσει η δράση για το χρέος -ξέρετε τα «αν χρειαστεί» και όλες τις προϋποθέσεις- και αυτό είναι στο τέλος του προγράμματος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος” αναφέρει σχετικά με την ελάφρυνση χρέους και προσθέτει: “Οι τεχνικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν αρχές του 2018. Και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω αυτήν την στιγμή”.

“Όπως έχει πει ένας μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, «Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές» (σ.σ. εννοεί τον Ηράκλειτο). Και με αυτήν την έννοια, κάθε αξιολόγηση είναι διαφορετική” σχολιάζει αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά εντός των ημερών. “Πάντως, ένιωθα πάντα ασφαλής, σίγουρος και χαρούμενος όταν ήμουν στην Ελλάδα” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Βίζερ “το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι σημαντικό και σε συμβολικό επίπεδο. Θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, που θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, για το πόσο καλό είναι να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα”.

Αναλυτικά η συνέντευξη παρακάτω:

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ελλάδα. Είναι η ελληνική κυβέρνηση αποφασισμένη να ολοκληρώσει άμεσα την τρίτη αξιολόγηση;

Δεν θα μπορούσα να απαντήσω αυτήν την ερώτηση γιατί δεν συνάντησα ολόκληρη την κυβέρνηση. Αλλά από τους ανθρώπους που όντως συνάντησα, εγώ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχα την αίσθηση ότι είναι απολύτως αποφασισμένοι να τελειώσουν την τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, δηλαδή το τέλος του έτους, αν είναι δυνατό. Και όχι απλώς να ολοκληρώσουν τα θέματα, αλλά να τα τελειώσουν καλά, που είναι επίσης σημαντικό, γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτών των 95 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης είναι η εφαρμογή πραγμάτων που έχουμε ήδη συμφωνήσει, νομοθετηθεί. Οπότε, καλή εφαρμογή είναι σημαντική και είχα ισχυρή πεποίθηση ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Οικονομικών, να κάνουν ακριβώς αυτό.

Γιατί είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η Τρίτη αξιολόγηση ως τον Δεκέμβριο;

Πρώτον, γιατί η εφαρμογή των μέτρων αυτών είναι καλή για την ελληνική οικονομία και άρα, το συντομότερο που θα εφαρμοστούν, το καλύτερο που θα είναι για την ανάπτυξη και την σταθερότητα στην Ελλάδα. Δεύτερον, δείχνει στον έξω κόσμο αλλά και στον ελληνικό λαό φυσικά πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να δουλέψει σταθερά και αποτελεσματικά, όχι μόνο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και μισό χρόνο αργότερα το καλό τέλος του προγράμματος.

Επομένως το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί σε συμβολικό επίπεδο μία εικόνα;

Από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Οι καλές εντυπώσεις που θα δώσει, θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στους ενδιαφερόμενους και τους επενδυτές ότι θα είναι σύμβολο ασφάλειας και «διαφήμιση» του πόσο καλό είναι να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα και αυτό θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων και διαβεβαίωση ότι στέκεται στα πόδια της οικονομικά μετά μία περίοδο 8 χρόνων σε πρόγραμμα τότε. Επομένως είναι και θέμα εκπλήρωσης των προσδοκιών.

Μπορώ μόνο να επαναλάβω ότι υπάρχει μία απόφαση που ορίζει πότε θα ξεκινήσει η δράση για το χρέος, ξέρετε τα «αν χρειαστεί» και όλες τις προϋποθέσεις, και αυτό είναι στο τέλος του προγράμματος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι τεχνικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν αρχές του 2018. Και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω αυτήν την στιγμή.

Δεν πιστεύετε ότι στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου θα παρευρεθείτε θα συζητηθεί το θέμα του χρέους στο περιθώριο των συναντήσεων της κ. Λαγκάρντ με τους Ευρωπαίους δανειστές; Και τι θα συμβεί μετά το πρόγραμμα, θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση για την Ελλάδα;

Για όλες τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης μετά το πρόγραμμα. Και στο επόμενο Eurogroup για παράδειγμα, θα υπάρξει μια έκθεση για την διαδικασία επιτήρησης στην Πορτογαλία που είναι κάθε έξι μήνες και είναι αρκετά εντατική και ασχολείται με την εξέλιξη πολλών θεμάτων, που συμβάλουν στην οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Η Ελλάδα θα περάσει ακριβώς από την ίδια διαδικασία, που νομικά διαρκεί ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους έχει αποπληρωθεί. Επομένως, στην περίπτωση της Ελλάδας θα πάρει αρκετό καιρό. Δεν θα βρίσκομαι εδώ για να το δω, νομίζω, ίσως ούτε εσείς. Το πότε θα συμβεί αυτό εξαρτάται από τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στο τέλος του προγράμματος σχετικά με τις ωριμάνσεις αποπληρωμής του χρέους, οπότε είναι δύσκολο να προβλέψουμε. Δεδομένου του μεγάλου ποσού και τις μεγάλες ωριμάνσεις κλπ, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σειρά από ζητήματα στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος που θα είναι πιο αυστηρά από ο,τι στην Ισπανία για παράδειγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα