Στην υγειά μας, με νερό εξαιρετικό και πάμφθηνο

Στην υγειά μας, με νερό εξαιρετικό και πάμφθηνο

Γνωρίζετε ότι το νερό που φέρνει στις βρύσες μας η ΕΥΔΑΠ δεν είναι απλώς πόσιμο, αλλά κορυφαίο από πλευράς ποιότητας; Και ότι για αυτό το νερό οι Έλληνες καταναλωτές καταβάλλουν ένα ιδιαίτερα προσιτό αντίτιμο;

Η σύγκριση των τιμών του νερού στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αποκαλύπτει ότι το τιμολόγιο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ είναι αξιοσημείωτα χαμηλό. Οι καταναλωτές που εξυπηρετούνται από την ΕΥΔΑΠ πληρώνουν σχεδόν πέντε φορές λιγότερα χρήματα για ύδρευση από τους Δανούς και λιγότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πλην Βουλγαρίας. Στην επόμενη θέση της σχετικής λίστας, βρίσκεται η Ρουμανία, όπου οι πολίτες πληρώνουν μέση τιμή 1,57 ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο νερού που καταναλώνουν, ενώ μόνο 5 χώρες ακόμη (Λετονία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Λιθουανία) έχουν τιμολόγια με τιμή κάτω από 2 ευρώ/ κ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του νερού της ΕΥΔΑΠ είναι σχεδόν 40% πιο φθηνή από την αντίστοιχη τιμή στην Κύπρο, όπου το κόστος είναι 2,53 ευρώ/ κ.μ. Το κυπριακό τιμολόγιο ύδρευσης, πάντως, παραμένει πιο χαμηλά του μέσου όρου των τιμών στην Ε.Ε. Οι πολίτες δεκαπέντε ευρωπαϊκών χωρών πληρώνουν πιο ακριβά από τους Κύπριους το πόσιμο νερό, με τους Ολλανδούς να καταβάλλουν τα διπλά χρήματα (4,99 €/ κ.μ.). Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία και Δανία είναι κατ′ αύξουσα σειρά οι πιο ακριβές χώρες της λίστας, με τους Δανούς να εκταμιεύουν 7,07 € για κάθε κυβικό μέτρο που καταναλώνουν.

Η ιδιαίτερα προσιτή τιμή του νερού της ΕΥΔΑΠ είναι, όπως δείχνουν οι σχετικές μετρήσεις, αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητάς του. Η εταιρεία επενδύει διαρκώς σε τεχνολογία αλλά και στην εκπαίδευση των εργαζομένων της, ώστε να διατηρεί σταθερό το υψηλό επίπεδο ποιότητας στο πόσιμο νερό. Πίνουμε ένα από τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο κι αυτό ασφαλώς δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τα διάφορα στάδια διαχείρισης του νερού, στη διαδρομή του από τους ταμιευτήρες έως το ποτήρι μας. Ενδεικτικά, το υδροδοτικό σύστημα περιλαμβάνει στις πιο κομβικές του θέσεις 100 σημεία 24ωρης παρακολούθησης και καταγραφής μέσω τηλελέγχου – τηλεχειρισμού, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό το παραμικρό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Επιπλέον, στα εργαστήρια της εταιρείας εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι για τις δοκιμές χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων του νερού. Οι περίπου 120.000 μετρήσεις που πραγματοποιούνται ετησίως διασφαλίζουν την ποιότητα του νερού και, κατ′ επέκταση την υγεία όσων το καταναλώνουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα