Απομακρύνονται για το Μαξίμου οι 200 βουλευτές

Απομακρύνονται για το Μαξίμου οι 200 βουλευτές
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για την Συνταγματική αναθεώρηση. Μπορεί ο στόχος της πλειοψηφίας των 2/3 να χάνεται την κυβέρνηση, όμως πλέον προβληματίζει και η "μουρμούρα" για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής του ΠτΔ

Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του εκλογικού νόμου έχει ξεκινήσει με την συζήτηση να αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή. Με την «βελόνα» να είναι κολλημένη στους 197 βουλευτές, συνυπολογίζοντας και την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε στο NEWS 247 πως, «από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να πάει με τον Μητσοτάκη η ιστορία τελείωσε» δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως από την ψηφοφορία της Πέμπτης δεν περιμένουν και πολλά πράγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο κλίμα υπήρχε και στη χθεσινή συνεδρίαση εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου έγινε ενημέρωση για τον εκλογικό νόμο από το Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Γιάννη Μπαλάφα. «Πάμε για την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να εξακολουθούν να ελπίζουν πως μέσα από τη συζήτηση μπορεί να βρεθεί μια «χρυσή τομή», όμως όλα δείχνουν πως ούτε το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν από το 3% μπόρεσε να λειτουργήσει ως «μαγνήτης» σε κόμματα και βουλευτές, αλλά ούτε και η κατάτμηση των περιφερειών θα μπορούσε να προχωρήσει από τη στιγμή που για αυτό το θέμα προβάλουν ενστάσεις οι «σύμμαχοι» της κυβέρνησης ΚΚΕ και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

Η ψήφος των ομογενών φαίνεται να είναι το «μοναδικό χαρτί» που έχει να προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς, όμως και εδώ να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική.

Θεωρείται βέβαιο πως κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης του εκλογικού νόμου στη Βουλή οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ θα στοχοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ δείχνοντάς τον ως τον κύριο υπεύθυνο που η κυβέρνηση δεν πετυχαίνει την αυξημένη πλειοψηφία στο θέμα του εκλογικού νόμου. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσουν να πιέσουν μέχρι και την τελευταία στιγμή την Φώφη Γεννημάτα και τους βουλευτές της.

Ο ΠτΔ διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως στέλεχος των «53+» εξηγούσε στο NEWS 247 ότι ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ και η συνταγματική αναθεώρηση «θα είναι το επόμενο σημείο τριβής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και το ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ υπήρχε αρκετή νευρικότητα για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη συζήτηση που έγινε ακούστηκαν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε καθόλου στα όργανα του κόμματος και υπήρξαν απλώς οι ανακοινώσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Τα συνεχόμενα ταξίδια του πρωθυπουργού και η πίεση που υπάρχει για μια σειρά από ανοιχτά θέματα δεν φάνηκαν πειστικά για αρκετούς βουλευτές, που έχουν ήδη επιβάλει αίτημα για σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος πριν από τις 24 Ιουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης για την Συνταγματική αναθεώρηση. Σίγουρη θεωρείται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται σήμερα το πρωί να υπάρξει ειδική συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου για την Συνταγματική αναθεώρηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να παρουσιάζει την πρότασή του.

Τετ α τετ Τσίπρα – Παπανδρέου

Βλέποντας από τώρα την επόμενη μέρα από την ψήφιση του εκλογικού νόμου ο πρωθυπουργός θα συναντήσει το μεσημέρι τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σε εκδήλωση του ΚΙΔΗΣΟ στην Ρόδο εξέφρασε την στήριξή του στην απλή αναλογική σε συνδυασμό με την κατάτμηση των περιφερειών, όσο και τους Οικολόγους Πράσινους και τον Φώτη Κουβέλη.

Είναι σαφές πως στο κυβερνητικό περιβάλλον επιθυμούν να πιέσουν ακόμα πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και να δείξουν πως υπάρχει ένα προοδευτικό κεντροαριστερό μέτωπο που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα