Γερμανία: Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές

Γερμανία: Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές

Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του μεγάλου συνασπισμού της κυβέρνησης Μέρκελ τοποθετήθηκαν για το θέμα της Ελλάδας με εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις και κάποιες αρκετά προκλητικές δηλώσεις. Φοβούνται το Grexit οι σοσιαλδημοκράτες, ενώ δηλώνουν ήσυχοι οι χριστιανοδημοκράτες

Το ζήτημα της Ελλάδας απασχολεί καθημερινά τη γερμανική πολιτική σκηνή, αλλά και τα ΜΜΕ που θέτουν συνεχώς ερωτήματα για τη διαπραγμάτευση. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωπο των δύο μεγάλων κομμάτων που σχηματίζουν την κυβέρνηση Μέρκελ, τοποθετήθηκαν την Τρίτη επί του θέματος, με τον Τόμας Όπερμαν των Σοσιαλδημοκρατών να μοιάζει απαισιόδοξος βλέποντας πιθανό ένα Grexit και τον Φόλκερ Κάουντερ, των Χριστιανοδημοκρατών να δηλώνει κυνικά πως οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα θα προτιμήσουν στο τέλος να πληρωθούν τις συνάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές (χωρίς βέβαια να αγγίζει το θέμα του ύψους των συντάξεων και των περικοπών που ζητούνται από τη Γερμανία και τους άλλους δανειστές).

Στον απόηχο των δηλώσεων Μέρκελ που δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων της Γερμανίας δίνουν έναν διαφορετικό τόνο για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το ελληνικό ζήτημα στο Βερολίνο.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αποτυχία

Ως πιθανό αποτέλεσμα της κρίσης θεωρεί μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με μια συνεπακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν.

«Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν, αλλά εμείς θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Όπερμαν πριν από την τακτική συνεδρίαση της ΚΟ του SPD και διευκρίνισε ότι προϋπόθεση είναι να γίνουν συμβιβασμοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν γίνεται η ελληνική κυβέρνηση να υπαγορεύει μόνη της τους όρους για την παραμονή στο ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν περιμένει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης: «Έτσι όπως το παίζουν οι Έλληνες, δεν θα υπάρξει τώρα λύση. Θα υπάρξει το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα, στην Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε.

Οι Έλληνες συνταξιούχοι θέλουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές

Πεπεισμένος για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ως τις 30 Ιουνίου αρκετός χρόνος προκειμένου η Αθήνα να υποβάλει προτάσεις.

«Είμαι απολύτως ήσυχος και χαλαρός (…) Έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, όσο πιο κοντά έρχεται η μέρα της απόφασης, σκέφτονται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και για τους Έλληνες και για τις Ελληνίδες», δήλωσε ο κ. Κάουντερ προσερχόμενος στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες συνταξιούχοι θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα