Γκουρία: Αξίζει στην Ελλάδα να ρυθμιστεί το χρέος, κατέκτησε αυτό το δικαίωμα

Γκουρία: Αξίζει στην Ελλάδα να ρυθμιστεί το χρέος, κατέκτησε αυτό το δικαίωμα
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα με το γγ του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία Eurokinissi

"Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω από το χείλος του γκρεμού" είπε ο γγ του ΟΟΣΑ στον Τσίπρα και αναφέρθηκε δύο φορές στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου το μήνυμα "όχι σε άλλα μέτρα λιτότητας"

Μήνυμα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο παρέδωσε την έκθεση του για την Ελλάδα.

“Το χρέος παραμένει υψηλό και πηγή ανασφάλειας. Πρέπει να λυθεί από τους πιστωτές. Χάθηκε η ευκαιρία όταν το χρέος της Ελλάδας ήταν μόνο ιδιωτικό. Τώρα οι ίδιες αρχές που αποφάσισαν ότι θα μετατρέψουν το ιδιωτικό σε δημόσιο χρέος, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα κατέκτησε το δικαίωμα αυτό, της αξίζει”, είπε ο κ.Γκουρία.

“Υπάρχουν πολιτικοί λόγοι και περιορισμοί, το κατανοούμε, αλλά πρέπει να δοθεί μία ελάφρυνση γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη πάντα τίθεται το θέμα του χρέους” πρόσθεσε.

“Εχουμε το βλέμμα προσηλωμένο στο 2022. Θέλουμε και ελπίζουμε ότι θα μειωθεί το χρέος και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Θα αυξηθεί το ΑΕΠ και οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν στις αξιολογήσεις τους και θα χρηματοδοτήσετε το χρέος πιο φτηνά. Μιλάμε για μια περίπλοκη κατάσταση αλλά και πολύ ελπιδοφόρα”, είπε επίσης ο κ.Γκουρία και τόνισε:

“Τώρα είναι δυνατό να υπάρχει ανταπόδοση στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός”.

Ο γγ του ΟΟΣΑ εκτίμησε άλλωστε ότι οι αγορές πλέον συνειδητοποιούν την προσπάθεια της Ελλάδας και τα spreads βρίσκονται περίπου στο επίπεδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας όταν βγήκαν από τα μνημόνια.

“Μην ξεχνάτε ότι σε αυτό το χώρο παλιότερα γινόταν συζητήσεις για Grexit. Πλέον δε μιλάμε για Grexit, αλλά για exit (έξοδο) της Ελλάδας από το μνημόνιο” σημείωσε επίσης ο κ.Γκουρία. “Καλύτερα το exit από το Grexit”, σχολίασε και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε: “Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω από το χείλος του γκρεμού”.

Αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν: Ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, ανάγκη για μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, στο γεγονός ότι πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιοργούνται δεν είναι πλήρους απασχόλησης και στο τραπεζικό σύστημα και τα κόκκινα δάνεια.

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας επανέλαβε τη βεβαιότητα ότι “θα βγούμε με καθαρό τρόπο από το πρόγραμμα, θα έχουμε μία σταθερή και βίωσιμη έξοδο”.

Δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια χώρα στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, μεταρρυθμίσεις όπως είπε δύσκολες και δομικές, αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν -τόνισε- σημαντική προοπτική για ανάκαμψη της οικονομίας, δίκαιη προοπτική για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ταυτόχρονα πιο βαθιά και μόνιμη προοπτική ανάκαμψης.

“Αυτή η εξαιρετικά εργώδης μεταρρυθμιστική  προσπάθεια ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για έξοδο από τα προγράμαμτα στήριξης και το βασικό επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη πια από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά από ελάφρυνση σε ό,τι αφορά μέτρα λιτότητας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στέλνοντας εκ νέου μήνυμα προς το ΔΝΤ.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα είναι μία διαρκής μάχη προκειμένου η Ελλάδα να αφήσει πίσω της ένα αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο. “Στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο όπου ο εργαζόμενος θα έχει το βασικό ρόλο. Στηρίζουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών” τόνισε, εκφράζοντς την άποψη ότι “η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι τα δύο πρώτα προγράμματα εστίασαν σε μέτρα λιτότητας και όχι στις δομικές μεταρρυθμίσεις. “Βρεθήκαμε μπροστά στο παράδοξο η χώρα να έχει προβεί στις πιο σκληρές προσαρμογές λιτότητας, χωρίς να έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα στα δομικά προβλήματα στο δημόσιο, στο φορολογικό, την απονομή δικαιοσύνης” σχολίασε, αντιπαραθέτοντας το τρίτο πρόγραμμα με τα δύο προηγούμενα. ‘Ορισε δε ως βασικό στόχο στο εξής, σε συνεργασία όμως με τους εταίρους και τον ΟΟΣΑ, να αποσυνδεθεί η έννοια της μεταρρύθμισης από την έννοια της λιτότητας.

“Ήδη η δημοσιιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η χώρα είναι η μεγαλύτερη στη σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία της ΕΕ. Δε χρειάζεται επιπλέον λιτότητα, αυτό που χρειάζεται είναι να δώσυομε ώθηση στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα