Μετά την αξιολόγηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου

default image

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πιθανότατα την Άνοιξη, προγραμματίζει η κυβέρνηση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως τόνιζε στο NEWS 247 κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που έχει καλή γνώση των συζητήσεων που γίνονται. Ειδική επιτροπή θα ετοιμάσει την πρόταση που θα κατατεθεί στα κόμματα, ενώ οι όποιες διαφοροποιήσεις θα συνδέονται άμεσα με την συνταγματική αναθεώρηση.

Η εφαρμογή της απλής αναλογική, που προϋποθέτει και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά.

Το σίγουρο είναι πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στους συσχετισμούς των κομμάτων δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και στο δεύτερο σχηματισμό, κάτω από προϋποθέσεις, να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το σενάριο που φαίνεται να εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι η πλήρης κατάργηση του μπόνους, αλλά η μερική. Οι μισές έδρες από το «μπόνους» των 50 εδρών φαίνεται να είναι το «δώρο» που θα δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα διατηρώντας ακόμα ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το δεύτερο. Πρόκειται σαφώς για μια πιο αναλογική έκδοση που αφήνει, όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στο χρόνο, καθώς πολλά είναι τα στελέχη που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα, «οι όποιες τροποποιήσεις να γίνουν στην αρχή της τετραετίας», μη θέλοντας να υπάρχει παραλληλισμός με το 1989 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου δυόμισι μήνες πριν τις εκλογές της 18ης Ιουνίου.

Οι τελευταίες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν τη ΝΔ ως πρώτη δύναμη έχουν ληφθεί υπόψη στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, όμως να συνδέουν τις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζουν με τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Η απλή αναλογική, σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, πιστεύεται πως θα δώσει τη δυνατότητα στην Κουμουνδούρου να εξακολουθεί να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων, καθώς  θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για 3η εκλογική αναμέτρηση το πρώτο κόμμα το ζητούμενο θα είναι η συναίνεση και εκτιμάται πως ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τη μικρότερη δύναμη που θα διαθέτει, παίζοντας το «χαρτί» της ακυβερνησίας, θα είναι σε θέση να κερδίσει τη συνδρομή άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις επόμενες εκλογές απαιτεί τη συναίνεση των κομμάτων και υπερψήφιση της πρότασης με 200 «ναι» στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει εκ νέου τη σύμπραξη των άλλων πολιτικών αρχηγών και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα κληθούν από τον Αλέξη Τσίπρα να  περάσουν και πάλι το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου. Μια πρώτη συζήτηση, άλλωστε έκανε ο πρωθυπουργός με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, ωστόσο στην κυβέρνηση πως τη δεδομένη χρονική στιγμή μια πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα δώσει «πάτημα» στην αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορήσει το Μαξίμου πως  αμύνεται απέναντι στην δυναμική που παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απάντηση κορυφαίων στελεχών σε αυτό το επιχείρημα είναι το γεγονός πως ανέκαθεν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εφαρμογή της απλής αναλογικής, την οποία είχε υποστηρίξει και με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή το 2012.

Ο νέος εκλογικός νόμος αναμένεται να περιλαμβάνει και «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών με στόχο να περιοριστούν οι οικονομικές «εξαρτήσεις» των υποψηφίων. Συζήτηση θα ανοίξει και για το αν θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα