Μογκερίνι: Η Τουρκία να αποφύγει κάθε απειλή κατά κράτους-μέλους

Μογκερίνι: Η Τουρκία να αποφύγει κάθε απειλή κατά κράτους-μέλους
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι AP

Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών απάντησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ

“Η Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους”. Αυτό δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε επείγουσα ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.  “Η Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας”, τόνισε η Φ. Μογκερίνι.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε καταθέσει ερώτηση προτεραιότητας αναφορικά με τη σύλληψη και παρατεινόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές.

 H Κομισιόν στην απάντηση που έδωσε μέσω της Ύπατης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι, υπενθυμίζει ότι “το θέμα εθίγη επίσης από τους προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ στη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018” καθώς και ότι “η ΕΕ έχει δηλώσει επανειλημμένα, μεταξύ άλλων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο του 2005  και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2015, ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας”.

Η Φ. Μογκερίνι συνεχίζει αναφέροντας ότι “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών αρχών” ενώ σημειώνει ότι “Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών”.

Στην Ερώτησή του με το χαρακτήρα του επείγοντος, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, αναδεικνύοντας την κωλυσιεργία από την πλευρά των Τουρκικών αρχων, οι οποίες έχουν ανάγει σε μείζον ζήτημα μια υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα “επιδιώκοντας την όξυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων”, ρωτούσε την Κομισιόν “Πώς σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό” καθώς και “τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να συμβάλει στη σύντομη  διευθέτηση του ζητήματος και την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα