Ο Γιούνκερ ανοίγει στην Αθήνα την πόρτα της εξόδου

Ο Γιούνκερ ανοίγει στην Αθήνα την πόρτα της εξόδου
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Alexandros Michailidis / SOOC

Από το βήμα της ελληνικής Βουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να στείλει μήνυμα στήριξης για το χρέος και την επόμενη ημέρα, καθώς και για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τα ελληνοτουρκικά. Η επίσκεψη Γιούνκερ πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και μία ημέρα πριν το Eurogroup

Ως «συμβολική επίσκεψη» που στόχο έχει να δηλώσει την «έμπρακτη αλληλεγγύη του στους Έλληνες» και να εκφράσει «το όραμά του για την Ευρώπη που θέλουμε» περιγράφεται η… απόβαση Γιούνκερ στην Αθήνα.

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι σταθερά ο πλέον αναγνωρίσιμος πολιτικός, με κοινή αποδοχή από τα κράτη μέλη και τους πολίτες της ΕΕ. Η παρουσία του στην Αθήνα, που έρχεται σε μια συγκυρία που συζητείται το μέλλον της Ευρωζώνης και είναι πλέον ευκρινής η μεταμνημονιακή προοπτική της Ελλάδας, δε θα αφορά τα θέματα της καθημερινότητας, αλλά κομμάτι της μεγάλης εικόνας, του οράματός του για την Ευρώπη», σχολίασε στο News 24/7 Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν φτάνει στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 26 Απριλίου και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κορυφαία στιγμή, ωστόσο, της επίσκεψής του θα αποτελέσει η παρουσία του στην Βουλή, όπου θα μιλήσει ενώπιον των υπουργών και των βουλευτών, περισσότερο ωστόσο ενώπιον του ελληνικού λαού.

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που έχει ανοίξει μεταπολιτευτικά τις πύλες του μόνο τέσσερις φορές για ξένους ηγέτες (τους Αμερικανούς προέδρους Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον και του Γάλλους Προέδρους Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ), ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσει για την ελληνική οικονομία και την επόμενη μέρα της, το προσφυγικό, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τον περίγυρο της χώρας.

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ την ήθελε αυτή την επίσκεψη», είπε η πηγή των Βρυξελλών. «Κλείνοντας τον κύκλο του στη Κομισιόν, επιθυμεί να κάνει έναν απολογισμό της πενταετούς θητείας του. Στην Ελλάδα ο Γιούνκερ αφήνει το αποτύπωμά του καθώς συμμετείχε στη λήψη πολύ μεγάλων αποφάσεων που καθόρισαν την ιστορία της: η διαχείριση της ελληνικής κρίσης και η διαχείριση του προσφυγικού. Σημαντικό είναι επίσης και το “πακέτο Γιούνκερ” για τις επενδύσεις».

Η χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία. Προηγήθηκε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και η Σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον καθώς και η συνάντηση ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα με τον Ερντογάν.

Πέρα από τις επίσημες επαφές, «ο Γιούνκερ επιθυμεί να μιλήσει ο ίδιος στον ελληνικό λαό και να απαντήσει ο ίδιος στους προβληματισμούς τους. Θέλει να μιλήσει χωρίς να παρεξηγηθεί», είπε Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Πηγές των Βρυξελλών θεωρούν δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα αναφερθεί στο Προσφυγικό, όπου τα κράτη μέλη στην συντριπτική πλειοψηφία τους στηρίζουν την Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να σχολιάσει με τον τρόπο του την τουρκική προκλητικότητα.

«Είναι σαφές ότι έπειτα από παρεμβάσεις της Κομισιόν, αυτά τα δύο θέματα έγιναν ‘ευρωπαϊκά’. Και ο Γιούνκερ έχει σημαντική συμβολή σε αυτό», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο της οικονομίας είναι γνωστή η θέση της Κομισιόν. Συνοψίζεται στη φράση «οικοδομούμε στη βάση των πρόσφατων θετικών επιτευγμάτων για να διασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αυτό το καλοκαίρι”, όπως έχει πει πρόσφατα ο επικεφαλής εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, η Κομισιόν θα στηρίξει μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 25% επί της συνολικής αξίας του ΑΕΠ, ανεξαρτήτως μεθόδου, στη βάση της πρακτικής που ακολούθησε ο ESM στο παρελθόν.

Το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των Βαλκανίων. Το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο Γιούνκερ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη διαμόρφωσης καλής γειτονίας και συνεργασίας, χωρίς να ασκείται πίεση προς την Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να επέμβει στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τα Σκόπια, αλλά θα δηλώσει παρών για να υποστηρίξει τις αποφάσεις των δύο πλευρών. Ο ίδιος άλλωστε έχει τονίσει ότι χωρίς την επίλυση του ονοματολογικού, η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα