Παπαγγελόπουλος: Θεσμική εκτροπή η πρόταση για εξεταστική

Συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση κατά του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου "για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην από 10.3.2017 πρόταση», και λήψη απόφασης για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του πρώην Υπουργού με μυστική ψηφοφορία (άρθρο 86 του Συντάγματος, άρθρα 153 επ. του Κ.τ.Β. και άρθρα του ν. 3126/2003 "Ποινική Ευθύνη των Υπουργών").
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση κατά του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου "για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην από 10.3.2017 πρόταση», και λήψη απόφασης για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του πρώην Υπουργού με μυστική ψηφοφορία (άρθρο 86 του Συντάγματος, άρθρα 153 επ. του Κ.τ.Β. και άρθρα του ν. 3126/2003 "Ποινική Ευθύνη των Υπουργών"). (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής θυμίζοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη τη μεγαλοθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Την απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά του Πάνου Καμμένου ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλοντας απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και θυμίζοντας στο σημερινό πρόεδρο της ΝΔ τη μεγαλόθυμη στάση που είχε επιδείξει ο Ανδρέας Παπανδρέου απέναντι στους «επικίνδυνους νοσηρούς εγκεφάλους» που επιχειρούσαν να διώξουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε στη Βουλή ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ο κ. Καμμένος ως ηθικός αυτουργός αφού η δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί πως υπήρξε αυτουργία για την υπόθεση της καταγγελλόμενης παρέμβασης. «Για να υπάρξει ηθικός αυτουργός πρέπει να υπάρξει και αυτουργός. Δεν υπάρχει ηθική αυτουργία σε απόπειρα. Σε ποια πράξη είναι ηθικός αυτουργός ο Καμμένος αφού η εισαγγελέας Τζίβα δεν διώκεται και οι ποινικές ευθύνες του λιμενικού δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Με βάση αυτό το σκεπτικό ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι είναι προφανές πως μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο δεν δικαιολογεί σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι η πρόταση της ΝΔ «δεν αποσκοπεί στην αναζήτηση της αλήθειας αλλά υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας και επιχειρεί να προκαταλάβει τη δικαιοσύνη και να τη χειραγωγήσει». «Αυτό είναι θεσμική εκτροπή και η εθνική αντιπροσωπία μπορεί και πρέπει να το αποτρέψει» ξεκαθάρισε.

Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθύνθηκε, όμως, και στον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι η χώρα υπέφερε από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και υπενθυμίζοντάς του τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο αείμνηστος πατέρας σας υπέστη τα πάνδεινα, αυτός και συνεργάτες του, προκειμένου να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες με πρωταγωνιστές ακόμη και δικαστικούς λειτουργούς» είπε και πρόσθεσε: «ευτυχώς υπήρξε το άριστο πολιτικό αισθητήριο και γιατί όχι η μεγαλοθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου που -μολονότι είχε ταλαιπωρηθεί και εκείνος από Ειδικά Δικαστήρια- έβαλε τέλος στα σχέδια των επικίνδυνων για τη δημοκρατία νοσηρών εγκεφάλων». «Η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι τους πολιτικούς ηγέτες δεν τους βάζεις φυλακή αλλά απλώς ο λαός τους στέλνει στο σπίτι τους εφαρμόστηκε πλήρως» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βουλή: Βαριές εκατέρωθεν κατηγορίες στη συζήτηση για την εξεταστική 

ΝΔ: Στο στόχαστρο υπουργοί, στόχος η "φθορά" του πρωθυπουργού

ADVERTISING

SHARE: