Τα ανοίγματα ΝΔ στο Ισραήλ με φόντο τα ελληνοτουρκικά

Τα ανοίγματα ΝΔ στο Ισραήλ με φόντο τα ελληνοτουρκικά
Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Στο Τελ Αβίβ ο Βασίλης Κικίλιας, τέταρτο κατά σειρά γαλάζιο στέλεχος μετά τους Κουμουτσάκο, Άδωνι και Καραγκούνη

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις βουλευτών και πρωτοκλασάτων -με θέσεις ευθύνης στην εκπροσώπηση του κόμματος- στελεχών της ΝΔ στο Ισραήλ, όπου έχουν υψηλού επιπέδου επαφές με κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους της εν λόγω χώρας, στο φόντο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

O τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ και αύριο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν ενώ θα συναντηθεί και με άλλους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και βουλευτές της Κνέσετ (ισραηλινό κοινοβούλιο). Ο κ. Κικίλιας διατηρεί, από την εποχή που ήταν υπουργός δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη, πολύ καλές σχέσεις με την ισραηλινή πλευρά.

Προ ημερών (13-15 Μαρτίου) τριήμερη επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει και ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος είχε επαφές, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ και των κομμάτων εκεί, κυρίως όμως συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση ομάδας εργασίας για θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσε το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Επίσης τριήμερη επίσκεψη είχε κάνει και ο Κώστας Καραγκούνης για να πάρει μέρος στις εργασίες του 6ου Παγκοσμίου Φόρουμ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, στην Ιερουσαλήμ, καθώς με την πρότερη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνδέθηκε με τον αντιρατσιστικό νόμο του 2014 που για πρώτη φορά καταδίκαζε ποινικά την κακόβουλη άρνηση του Ολοκαυτώματος. Βεβαίως η επίσκεψη που είχε κλέψει την παράσταση ήταν αυτή του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στις αρχές Μαρτίου που σηματοδότησε και την «εβραϊκή μετάλλαξή» του και ήρθε ως συνέχεια της συγγνώμης που είχε ζητήσει για προηγούμενες απόψεις του κατά των Εβραίων. Μάλιστα η επίσκεψη του αντιπροέδρου της ΝΔ στο Ισραήλ είχε συμπέσει χρονικά και με τη δημόσια τοποθέτηση Βορίδη υπέρ της απόφασης Τραμπ να στηρίξει τη μεταφορά της Ισραηλινής πρωτεύουσας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι επισκέψεις αυτές γίνονται με ατομική πρωτοβουλία ωστόσο μόνο τυχαία δεν είναι συγκυρία, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς ανάλογα ταξίδια βουλευτών γίνονται και σε άλλες χώρες με αυτή την πυκνότητα όπως πχ ΗΠΑ και Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τόσο ο τομεάρχης Άμυνας όσο και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ μιλούν για την ανάγκη «επιχειρησιακής ετοιμότητας» της Ελλάδας γεγονός που σε απλά ελληνικά παραπέμπει σε θερμό πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία. Επιπλέον ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει εκφράσει την άποψη ότι πέραν των παραδοσιακών δυτικών συμμαχιών η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει ως αντίβαρο στην τουρκική επιθετικότητα τη συνεργασία με περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής μας, φωτογραφίζοντας το Ισραήλ. Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος είχε δηλώσει ότι η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ λαμβάνει «στρατηγικό χαρακτήρα» και πρέπει «να αποκτήσει ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στη συνεργασία Ισραήλ Κύπρου.

Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρίβλιν πριν από περίπου δύο μήνες στην επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, την ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ είχε μιλήσει και για τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την περιφερειακή σταθερότητα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει το παρών στην τελετή βράβευσης Ελλήνων που έχουν συμβάλει στις ελληνοισραηλινές σχέσεις – εκδήλωση που είχε ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του κ. Ρίβλιν στην Ελλάδα- στο πλαίσιο της 70ης επετείου της ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και κορυφαία γαλάζια στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Καραγκούνης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα