Τσίπρας: Με το όπλο παρά πόδα για τη Siemens

Τσίπρας: Με το όπλο παρά πόδα για τη Siemens
Στιγμιότυπο από την σημερινή συνεδρίαση στην βουλή στην ώρα του πρωθυπουτργού,όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απαντά σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική και την αναβάθμιση των F-16,Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης) Eurokinissi

Ντέρμπι κορυφής αναμένεται σε λίγες ώρες στη Βουλή, μετά την ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την "ανομία". Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το σκάνδαλο της Siemens και το θέμα Αυγενάκη

“Ανομία δεν είναι μόνο οι Ρουβίκωνες και οι μολότοφ. Εκτός αυτών, ανομία είναι η εμπλοκή σε σκάνδαλα, σε εγκληματικά κυκλώματα και σε διαφθορά”. Με την φράση αυτή, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές δίνουν το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα, που προσέρχεται σήμερα στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” στη Βουλή αποφασισμένος όχι μόνο να αποδομήσει την “γαλάζια” αφήγηση περί ανομίας, αλλά ταυτοχρόνως να ρίξει στο πολιτικό και κοινοβουλευτικό καναβάτσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να έχει ένταση, καθώς πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να μετατρέψει την πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ να θέσει θέμα ανομίας στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” σε… τετραπλό αυτογκόλ.

Οι τέσσερις στόχοι Τσίπρα

Καταρχάς, σε ό,τι αφορά στη “μεγάλη εικόνα”, που υπερβαίνει το θέμα της ερώτησης, αλλά και τις ανοιχτές υποθέσεις με οσμή σκανδάλου για τις οποίες θα ερωτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταδειχθεί πως η “γαλάζια” παρέμβαση στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” δεν είχε… ειλικρινή κίνητρα: “Η ερώτηση ήταν ένα τέχνασμα για να φύγει η ατζέντα από την οικονομία”, είναι η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Μάλιστα, ανώτατη κυβερνητική πηγή διερωτάται με νόημα “πώς να μην θέλει η ΝΔ να μιλάμε για Ρουβίκωνες, όταν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων πέφτουν στα επίπεδα του 2009”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαριθμήσει εκ νέου τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, προκειμένου να αποδείξει του λόγου του το ασφαλές. Οι επόμενοι τρεις στόχοι του πρωθυπουργού αφορούν στα κύρια θέματα που θα συζητηθούν σήμερα: το θέμα της ερώτησης, ήτοι την “ανομία” και την δημόσια ασφάλεια, αλλά και τις υποθέσεις Αυγενάκη και Siemens, για τις οποίες θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανομία και “ανομία”

Σε ό,τι αφορά στην δημόσια ασφάλεια, ο πρωθυπουργός θα απαριθμήσει συγκεκριμένα επιτεύγματα της Αστυνομίας των τελευταίων ημερών-εβδομάδων, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο “Ραδιόφωνο 24/7” και τον Δημήτρη Μανιάτη: ότι, δηλαδή, τα Σώματα Ασφαλείας προφανώς και έχουν προϊστάμενο υπουργό τον κ. Τόσκα, που είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης. “Έχουμε μια εικόνα με μια ιστορία από τον κ. Μητσοτάκη, ότι ζούμε σε μια χώρα στην οποία επικρατεί χάος, επικρατεί ανασφάλεια. Θα προσπαθήσει να κάνει τη χώρα να μοιάζει με το Gotham City ο κ. Μητσοτάκης. Και από τη δική μας πλευρά θα απαντήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία, θα απαντήσουμε με συγκεκριμένους όρους και θα αναδείξουμε, προφανώς, τους βασικούς άξονες της αντιεγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης”, προανήγγειλε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ωστόσο, πέραν της δημόσιας ασφάλειας, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί και σε άλλα πεδία… ανομίας, ήτοι σε σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. “Όταν βγαίνει η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου και κάνει μια κατάθεση στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα και ονομαστικά τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλους πολιτικούς, είτε της Ν.Δ είτε του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν αποτελεί πολιτικό ζήτημα; Δεν πρέπει να το αναδείξουμε; Δεν πρέπει να καλέσουμε τη Ν.Δ, επιτέλους;”, διερωτήθηκε, ενδεικτικά ως προς την σημερινή συζήτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες στο “Ραδιόφωνο 24/7” για να προσθέσει: “Διότι ο κ. Μητσοτάκης, για τις ειδικές σχέσεις που διατηρούσε με τη Siemens, δεν έχει απαντήσει ποτέ. Έχει αποφύγει να απαντήσει”. “Δεν πρέπει να απαντήσει για τις επιβεβαιωμένες ειδικές σχέσεις που διατηρούσε με τον κ. Χριστοφοράκο, για τις ειδικές σχέσεις που διατηρούσε με τη Siemens; Να δώσει συγκεκριμένες και σαφείς πολιτικές απαντήσεις σε όλα αυτά”, κατέληξε για το θέμα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας δεν έκρυψε την πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει απαντήσεις και αναφορικά με την υπόθεση Αυγενάκη, που αποκάλυψε η εφημερίδα Documento. “Όταν υπάρχει μια τέτοια κίνηση από συνακροάσεις που από ό,τι φαίνεται έχουν γίνει με άδεια εισαγγελέα και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να εμπεριέχονται στη δικογραφία και ένα ζήτημα έρχεται στο φως της δημοσιότητας, νομίζω ότι η Ν.Δ. οφείλει να απαντήσει”, τόνισε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταλήγοντας ως εξής: “Προφανώς οφείλει να  απαντήσει για τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος φέρεται να είχε, επίσης, ειδικές σχέσεις και να παρείχε εξυπηρετήσεις σε άτομα που έχουν καταδικαστεί, που υπήρξαν λαθρέμποροι, που υπήρξαν απαγωγείς ή -δεν ξέρω εγώ- τι άλλο υπήρξαν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα