Ο Ερντογάν, η ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν, η ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα στην Τουρκία

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εστίασε στις διώξεις όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τα δικαιώματα οι διώξεις και η ελευθερίες στην Τουρκία συζητήθηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το βράδυ της Τρίτης, ενώ σήμερα ξεκινά η δίκη των 11 υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική χώρα.

«Η πρώτη εφημερίδα στην Τουρκία εκδόθηκε το 1831 και ελεγχόταν από το Παλάτι. Τώρα πλέον δεν υπάρχει Παλάτι, δεν υπάρχει Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά υπάρχει ο “Ερντογάν ο Α”». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragip Duran το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, μιλώντας στην εκδήλωση «Θεμελιώδη δικαιώματα, διώξεις και ελευθερία του λόγου στην Τουρκία» που διοργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία Ελλάδας και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου .

Όπως εξήγησε ο Τούρκος δημοσιογράφος που ζει πλέον στην Ελλάδα, περίπου το 95% των ΜΜΕ ελέγχονται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε πως χωρίς την Ελευθερία του Τύπου οι πολίτες δεν μπορούν να γνωρίζουν την ύπαρξη άλλων ελευθεριών και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επωφεληθούν από αυτές. «Η Τουρκία έγινε πλέον μια χώρα στην οποία δύσκολα μπορεί να ζήσει κανείς» παρατήρησε. «Δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι και δικάζονται ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων επειδή απλώς έχουν αρθρογραφήσει εναντίον του Ερντογάν».

“Διώκονται γιατί προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα”

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εστίασε στις διώξεις όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Συμπτωματικά αύριο (σσ. σήμερα) ξεκινάει η δίκη των 11 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ τους βρίσκεται και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση ακριβώς γιατί προσπάθησαν τελείως ανυστερόβουλα να ασκήσουν το δικαίωμά τους να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως οι 8 από αυτούς συνελήφθησαν την ώρα που βρίσκονταν σε κλειστό σεμινάριο για ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας. «Πού να ήξεραν ότι εκείνη τη στιγμή ένα απόσπασμα της αντιτρομοκρατικής ερχόταν να τους συλλάβει;».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές, ο κ. Σακελλαρίδης, ανέδειξε την τραγελαφικότητά τους, εξηγώντας πως χρησιμοποιείται εναντίον τους μια επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Πρεσβεία της Νότιας Κορέας με την οποία ζητούσε να μην εξάγονται δακρυγόνα στην Τουρκία γιατί χρησιμοποιούνται με τρόπο καταχρηστικό από τις δυνάμεις καταστολής.

Παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον τους εφαρμογές που δήθεν είχαν στα κινητά τους (κάτι που δεν έχει προκύψει από την έρευνα των τηλεφώνων), αιτήσεις για χρηματοδότηση ερευνητικών πρότζεκτ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. «Με τέτοιου είδους στοιχεία οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις και αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές» είπε. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Τουρκία ως την εξωτερική της αυλή προσπαθώντας να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από τις χώρες την Ένωσης. «Αυτό συνιστά κάτι ανήθικο στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά και μια βάρβαρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αυτοεξόριστους

Η Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολέων, τόνισε πως «Οι δικηγόροι πρέπει πιο ενεργά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας τόσο στους συναδέλφους μας στην Τουρκία που υφίστανται διώξεις και αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, όσο και στους Τούρκους και Κούρδους αυτοεξόριστους εδώ, οι οποίοι είναι αιτούντες άσυλο, ζητείται η έκδοσή τους». Ενδεικτικά ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ερντογάν έχουν ασκηθεί πάνω από 3.000 ποινικές διώξεις,  «Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε από το Twitter να αφαιρέσει ανηρτημένο περιεχόμενο περίπου σε 2.500 περιπτώσεις, επηρεάζοντας τους λογαριασμούς περίπου 15.000 χρηστών, παγκόσμιο ρεκόρ στα χρονικά. Μετά το πραξικόπημα και μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων 131 μέσα έκλεισαν, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων εφημερίδων εθνικής και τοπικής κυκλοφορίας, 3 εταιριών παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, 16 τηλεοπτικών σταθμών, 23 ραδιοφωνικών και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 89 δημοσιογράφων. Με διάταγμα που θεσπίστηκε τον Ιούλιο του 2016 η κυβέρνηση προέβη σε επανατοποθέτηση 3.750 δικαστών και εισαγγελέων, χωρίς διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια ενώ δεκάδες πολίτες συλλαμβάνονται και διώκονται» είπε η κ. Παπαπαντολέων η οποία στη συνέχεια εστίασε στα σημεία αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως τόνισε, σε ότι αφορά τις εκδόσεις όσων διώκονται, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει λειτουργήσει ως εγγυήτρια, ωστόσο πριν από λίγους μήνες υπήρξαν καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων που προσπάθησαν να περάσουν τον Έβρο ζητώντας άσυλο. Τέλος, σχετικά με το προσφυγικό, διαπίστωσε πως «βάλαμε την Τουρκία να κάνει το μαντρόσκυλο των προσφύγων και δώσαμε αντάλλαγμα την δική μας αναγνώριση ότι αυτή η χώρα μπορεί να είναι για οποιονδήποτε ασφαλής».

Τους απαγορεύεται το δικαίωμα στα δικαιώματα

Αναφερόμενη στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, η Ειρήνη Αβραμοπούλου, διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, εστίασε στο γεγονός πως ο Ερντογάν ανακοίνωσε μόλις πριν από τρεις ημέρες την απαγόρευση στην Άγκυρα οποιασδήποτε εκδήλωσης (κινηματογραφικά φεστιβάλ, θεατρικά δρώμενα, δημόσιες συζητήσεις) μπορεί να σχετίζεται με αυτές τις ομάδες. «Ο Ερντογάν νομιμοποιεί οποιαδήποτε έκφραση εναντίον αυτών των ανθρώπων, απαγορεύοντάς τους το δικαίωμα στα δικαιώματα» είπε. Τα επιχειρήματα του Τούρκου Προέδρου για να απαγορεύσει λίγο καιρό πριν το φεστιβάλ «Γερμανικές ημέρες ΛΟΑΤΚΙ κινηματογράφου» χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο εναντίον της δημόσιας ασφάλειας. «Πώς μετατρέπεται η ανθρώπινη ζωή που χρήζει προστασίας σε απειλή, επειδή απειλείται η ίδια; Ο Ερντογάν, απαγορεύοντάς τους τη δημόσια παρουσία, τους απαγορεύει το δικαίωμα στη ζωή» τόνισε η κ. Αβραμοπούλου, καθώς αυτές οι απαγορεύσεις ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά άλλων, όπως η απαγόρευση της πορείας υπερηφάνειας στην Τουρκία.

«Για να κατανοήσουμε όλοι τη σημασία της σημερινής μας συζήτησης και το τι συμβαίνει στην Τουρκία σκεφτείτε μία μόνο εικόνα: Έτσι όπως βρισκόμαστε εδώ τώρα, αυτή τη στιγμή, να κάνει έφοδο η αστυνομία, να μας συλλαμβάνει και να μας οδηγεί στη φυλακή, κατασκευάζοντας εις βάρος μας εξωφρενικές και ανυπόστατες κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες, μόνο και μόνο γιατί συζητάμε για ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε η συντονίστρια της συζήτησης, δημοσιογράφος Μελπομένη Μαραγκίδου και μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Το αυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στη γειτονική χώρα, επηρεάζει άμεσα όσους ζουν στην Τουρκία αλλά αφορά και οποιονδήποτε δεν μπορεί να ανεχτεί να καταστρατηγούνται δικαιώματα και ελευθερίες»

Μεταξύ άλλων, στην κατάμεστη αίθουσα «Μιχαλης Επ. Ζαφειρόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το παρών έδωσαν βουλευτές όπως η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Γιώργος Ρίζος αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιώργος Σταυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις διώξεις κατά των δικαστικών λειτουργών. 

Η Διεθνής Αμνηστία στο τέλος της εκδήλωσης κάλεσε όσους το επιθυμούν να συμπληρώσουν έκκληση προς τις τουρκικές αρχές για να σταματήσει η δίωξη των υπερασπιστών των δικαιωμάτων και να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον τους. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα