Οι Κανίβαλοι ανακαλύφθηκαν από τον Κολόμβο

Οι Κανίβαλοι ανακαλύφθηκαν από τον Κολόμβο
Μνημείο στη μνήμη του Χριστόφορου Κολόμβου ap

Η Καραϊβική, οι γενναίοι ιθαγενείς και το μπάρμπεκιου

Η λέξη κανίβαλος έχει ενδιαφέρουσα ιστορία.

Λοιπόν, οι αυτόχθονες των νησιών της Καραϊβικής θάλασσας στην Αμερική, ήταν ανθρωποφάγοι. Οι Ινδιάνοι ονόμαζαν τους εαυτούς τους “carib” που σημαίνει “δυνατός, γενναίος”, στην αραουκική γλώσσα. Από την ονομασία “καρίμπ”, προέκυψε η λέξη “Καραϊβική”, για το αρχιπέλαγος στο οποίο ζούσαν αυτοί οι ιθαγενείς, από το ισπανικό “caribal”.

Όμως, από τη λέξη αυτή, που ειπώθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία από τους Ισπανούς του Χριστόφορου Κολόμβου στα τέλη του 15ου αιώνα, προέκυψε και μια άλλη λέξη: το “καριμπάλ” είναι παράλληλος τύπος, λέει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, με το “κανιμπάλ”, απ’ όπου βγήκε ο όρος «κανίβαλος».

Οπότε, ο κανίβαλος, ο ανθρωποφάγος, αυτός που τρώει άτομα του είδους του, προέρχεται από τους ιθαγενείς της Καραϊβικής, που μάλλον έκαναν τη ζωή πολύ δύσκολη στους Ισπανούς στρατιώτες του Κολόμβου. Τώρα, από την Καραϊβική, δηλαδή το σύμπλεγμα τροπικών νησιών στη θαλάσσια περιοχή από το Μεξικό μέχρι τη Βενεζουέλα, δηλαδή τη γη των γενναίων, ή των κανιβάλων, όπως το πάρει κανείς, κατάγεται και μια άλλη λαοφιλής λέξη: το μπάρμπεκιου.

Το μπάρμπεκιου λοιπόν, που σημαίνει «ψήσιμο στη σχάρα», προέρχεται από τη λέξη “μπαρμπακόα”, που επίσης χρησιμοποιούσαν αυτοί οι ανθρωποφάγοι, οι Καρίμπ, για να περιγράψουν τον τρόπο ψησίματος των ανθρώπων που έτρωγαν… Να πούμε πως οι Ισπανοί εισβολείς εξολόθρευσαν μέχρις ενός τους κανιβάλους της Καραϊβικής, απολύτως φρικαρισμένοι από τα άγρια ήθη και τα φρικαλέα έθιμα των τελευταίων.

Βέβαια, και η γενοκτονία των Ινδιάνων Καρίμπ ήταν κι αυτή μια αποτρόπαια πράξη, αλλά θα μου πείτε, γεμάτη είναι η Ιστορία από δαύτες.

Εν πάση περιπτώσει, από όλη αυτή την κουλτούρα, μας έμεινε ο κανιβαλισμός και το μπάρμπεκιου: εμείς οι Έλληνες τα τιμούμε αμφότερα, ειδικά όταν ψήνουμε μπριζολάκια στα κάρβουνα κανιβαλίζοντας τους απόντες φίλους μας – με την καλή έννοια, φυσικά.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα