Ασφάλιση: Λέμε “ναι” στις ψηφιακές καινοτομίες

Ασφάλιση: Λέμε “ναι” στις ψηφιακές καινοτομίες
Ψηφιακές υπηρεσίες στην ασφάλιση

Όπως δείχνει η έρευνα για την αξία της τεχνολογίας στην ασφάλιση, που "έτρεξε" η Eurolife ERB μέσα από το News 24/7, οι 'Έλληνες ενδιαφέρονται για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα που θα εστιάζουν με τρόπο ουσιαστικό στις ανάγκες τους.

Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο κι αυτό δεν θα μπορούσε να μην αντανακλάται στο πώς επηρεάζει η τεχνολογία σημαντικές πτυχές της ζωής μας, όπως η ασφάλιση. Η σχετική έρευνα της Eurolife ERB είναι αποκαλυπτική.

WEB και APPS δείχνουν το μέλλον στην ασφάλιση

Ίσως φαντάζει προχωρημένο, σύμφωνα όμως με την έρευνα δεν είναι και τόσο. Ένα μεγάλο ποσοστό (68%) όσων συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο και τα ψηφιακά προϊόντα, καθώς απάντησαν ότι θα εμπιστευόταν ένα ασφαλιστικό προϊόν για την υγεία ή τη σύνταξη που προσφέρεται μόνο μέσα από το ίντερνετ. Αντίστοιχα, η χρήση ψηφιακών εφαρμογών για την προσωπική τους ασφάλεια ή την ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειάς τους, φαίνεται καλή ιδέα σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό (76%) των συμμετεχόντων, με τους περισσότερους (78%) να απαντούν ότι θα επέλεγαν μια ασφαλιστική εταιρία που μέσα από κάποια ψηφιακή εφαρμογή θα τους παρείχε οικονομικά οφέλη ή άλλες επιβραβεύσεις.

Όσον αφορά την προοπτική δημιουργίας μιας εφαρμογής που θα βελτίωνε τη σχέση τους με την ασφαλιστική εταιρεία η οποία θα την παρείχε, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο χρόνος των αποζημιώσεων (68%), την ευελιξία πληρωμών (65%) και ο χρόνος καταγραφής ζημιών – πραγματογνωμοσύνης, ενώ σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι θα ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν για νέα προϊόντα και προσφορές μέσα από μία τέτοια ψηφιακή εφαρμογή.

Αποταμίευση: παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες των Ελλήνων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρων είχαν και οι απαντήσεις σχετικά με την αποταμίευση, καθώς το 71% δήλωσε ότι κάνει αποταμίευση, το 82% προγραμματίζει τα έξοδα και τα έσοδα του και από αυτό το ποσοστό ένα 71% το κάνει σε μηνιαία βάση. Η σημασία της αποταμίευσης αναδεικνύεται και στην ερώτηση “εάν σας περίσσευαν 50 €, πού θα επιθυμούσατε να τα ξοδέψετε;’’ Το 58% απάντησε ότι θα αποταμίευε αυτό το ποσό, το 31% θα το ξόδευε σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και μόνο το 11% θα το διέθετε για ψώνια.

Ψηφιακές καινοτομίες στην ασφάλιση

Υγεία, περιουσία, σύνταξη, κατοικία: διαχρονικές αξίες

Όσον αφορά την υγεία, είναι αρκετά ευχάριστο το γεγονός ότι το 72% δήλωσε πως φροντίζει να υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις, το 70% προσέχει τη διατροφή του, ενώ το 61% των συμμετεχόντων φροντίζει για το μέλλον και την υγεία του κάνοντας γυμναστική. Εύλογα, το 92% των ερωτώμενων αξιολόγησε την υγεία του και την υγεία της οικογένειάς του ως πάρα πολύ σημαντική (δίνοντας την κορυφαία βαθμολογία στην κλίμακα από 1 έως 5), ενώ ως σημαντική αξιολογήθηκε και η περιουσία. Στην αντίστοιχη κλίμακα, το 39% των ερωτώμενων βαθμολόγησε την αξία της περιουσίας με 3, το 32% με 4 και το 21% με 5.

Στις ερωτήσεις για τη σύνταξη, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το 93% των ερωτώμενων θεωρεί σημαντική έως πάρα πολύ σημαντική τη σύνταξή του, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ως αποτελεσματική πρόνοια για τη σύνταξη προκρίνεται για το 55% η αποταμίευση και για το 38% ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (46%) ενδιαφέρονται για ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο κατοικίας, ενώ για την ασφάλεια του σπιτιού του το 23% βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα έξυπνων προϊόντων που ελέγχονται απομακρυσμένα από συσκευές.

Ψηφιακές καινοτομίες στην ασφάλιση

Εξυπηρέτηση: ζητούμενα, η ευελιξία και η αμεσότητα

Και τι είναι τελικά αυτό που ζητούν οι ασφαλισμένοι από την ασφαλιστική τους εταιρεία; Οι περισσότεροι (71%) θα ήθελαν να εξυπηρετούνται από μια ασφαλιστική εταιρεία με βάση έναν συνδυασμό εξυπηρέτησης αφενός από αποκλειστικούς συμβούλους, αφετέρου τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης όλο το εικοσιτετράωρο.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Περισσότερα από 2,5 χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος σε αυτή την πρωτότυπη έρευνα και οι απαντήσεις που έδωσαν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πάνω από το ένα τρίτο (35%) όσων απάντησαν, ήταν μεταξύ 37 και 45 ετών. Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες (78%). Ως επί το πλείστον, οι συμμετέχοντες είναι έγγαμοι (61%), ιδιοκτήτες ακινήτου (72%) και στο μεγαλύτερο μέρος τους (77%) διαθέτουν κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ. Στο 84% των περιπτώσεων, αυτό το συμβόλαιο αφορά ασφάλιση αυτοκινήτου, ενώ 55% των συμμετεχόντων έχουν ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο σε ισχύ, 46% ασφάλεια ζωής και 43% ασφάλεια του σπιτιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα