Ξέρω ‘τι κάνει αυτή η ψυχή’, η Ντένη Μαρκορά

Ξέρω ‘τι κάνει αυτή η ψυχή’, η Ντένη Μαρκορά

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Πασσάς εφηύρε και πάλι την τηλεοπτική περσόνα των '90s, καθιστώντας την Ντένη Μαρκορά αριχκά viral στα social media και στη συνέχεια μια ολόκληρη, χορταστική θεατρική παράσταση. Το News 24/7 μίλησε με τον ηθοποιό για την παράσταση 'Markora's Rules'

Από την ημέρα που αποφάσισα να συναντήσω τον Κωνσταντίνο Πασσά προκειμένου να μιλήσουμε για μια “κοινή μας αγαπημένη” που την λατρέψαμε στην τηλεόραση, την ξαναβρήκαμε στο ίντερνετ και τώρα μας συστήνεται στο θέατρο, μου έχει κολλήσει στο κεφάλι ο στίχος του “βασιλιά της σκόνης”. “Ξέρω πάντα η Τροία θα ‘ναι μίλια μακριά κι η ωραία Ελένη θα ‘ναι τώρα γριά”.

Αλήθεια έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν σήμερα άνθρωποι – φανταστικοί ή πραγματικοί – με τους οποίους μεγαλώσαμε πριν από χρόνια, όμως τώρα δεν είναι πια κοντά μας; Αν για παράδειγμα η Μαντάμ Σουσού άντεξε να ζήσει και πάλι στο “Μπύθουλα” μαζί με τις τσοκαρίες. Τι απέγιναν οι αδερφές Χαρίτου; Πού να έπιασαν δουλειά οι Πλαπούτας, Ντάλας και Βλάχος όταν τελικά απολύθηκαν από την αεροπορία; Ή πώς θα σχολίαζε την Ελλάδα του 2017 η πληθωρική και λατρεμένη Ντένη Μαρκορά;

Markora’s Rules

Σε αυτή την τελευταία απάντηση, βάλθηκε να απαντήσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο, ο Κωνσταντίνος Πασσάς. Ο ηθοποιός ξεκίνησε πριν ένα χρόνο ένα διαδικτυακό “πείραμα”, που του άνοιξε νέο μονοπάτι και τον οδήγησε και πάλι πίσω στο θέατρο με κάτι φρέσκο, όσο και κλασικό. Ο Κωνσταντίνος Πασσάς δουλεύει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια στο θέατρο και την τηλεόραση, με ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στο Stand Up Comedy και όχι μόνο.

Τον περασμένο Ιούνιο, μετά από παρότρυνση δικών του προσώπων, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του στη μίμηση, για να αναδείξει μια ακόμη αγάπη του. Τη συγγραφή, με την οποία καταπιάνεται εδώ και χρόνια. Το Markora’s Rules ξετρύπωνε μια από τις πιο αγαπημένες τηλεοπτικές περσόνες των ’90s, από τη σειρά “Δύο Ξένοι”, βάζοντάς τη να σχολιάσει το σήμερα, όπως μόνο εκείνη θα μπορούσε. Στο πλευρό της φυσικά η Μαρούσκα και στο τηλέφωνο-σκουλαρίκι, η Νινέτα.

“Βρήκα στην Μαρκορά μια προσωπικότητα πολύ έξω από τα νερά μου. Εγώ είμαι πολύ προσγειωμένος, πολύ προσεκτικός και δίνω μεγάλη βάση σε όλα” εκτιμά ο ηθοποιός και προσθέτει: “Ενώ αυτή είναι μια περσόνα σουρεάλ, δεν υπολογίζει τίποτα, μπορεί να λέει τη γνώμη της για τα πάντα. Τα γράφει όλα στα παλιά της τα παπούτσια”. Ακολούθησαν δεκάδες βίντεο, κάθε ένα με αφορμή κι ένα διαφορετικό, μεγάλο ή μικρό, σοβαρό ή ανάλαφρο θέμα της επικαιρότητας. Και παράλληλα περισσότερα μηνύματα επιδοκιμασίας, περισσότερα views και Likes στο facebook. “Πολλοί πίστευαν στην αρχή ότι ήταν dub, play back. Όταν είδαν ότι η Ντένη μιλάει για το τώρα, συνέχισαν για να δουν και παρακάτω”αναφέρει ο ηθοποιός για τη σχέση που έχτισε μέσα από το facebook και την Ντένη Μαρκορά. “Μου στέλνουν πολλά μηνύματα, μου γράφουν ‘είχαμε να γελάσουμε χρόνια έτσι’, ‘Συνέχισε’” μας λέει.

Από το facebook, στο θεατρικό σανίδι

Η επιτυχία των μικρών σατιρικών βίντεο πρωτοφανής. Τέτοια, που δεν αγκαλιάστηκε μόνο από τους χρήστες του facebook. Η απήχηση της Ντένης Μαρκοράς του 2017, έφερε την πρόταση όλο αυτό να ανέβει στο θεατρικό σανίδι. Μια παράσταση εν είδη ανασκόπησης της χρονιάς που πέρασε, όπως μόνο η γυναίκα αυτή θα μπορούσε να παρουσιάσει. Η Ντένη, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι της σε θεατρική σκηνή στα πλαίσια του Athen’s Comedy Festival, στις αρχές του Μαΐου. Το ένα έφερε το άλλο, έτσι που η Μαρκορά και οι κανόνες της, να βγουν στη σκηνή και την 1η Ιουνίου, αυτή τη φορά στο θέατρο Άβατον.

“Όταν μου είπαν στο Athens Comedy Festival, έλα να το κάνεις αυτό παράσταση, έπρεπε να απομαγνητοφωνήσω όλα τα κείμενα από τα βίντεο για να επιλέξω ποια από αυτά θα βάλω” μας αναφέρει ο ηθοποιός, που εξηγεί πως δεν ήθελε να “φυλακίσει” τον προφορικό λόγο στο χαρτί. Άλλωστε, όλα του τα βίντεο έχουν μια αμεσότητα, μια φυσική εκφορά του λόγου που τα κάνει και πιο αληθινά. Ο Κωνσταντίνος Πασσάς ανεβαίνει στη σκηνή ώστε να παρουσιάσει την Ντένη Μαρκορά και μαζί κάνουν μια ανασκόπηση της χρονιάς, σαν βγαλμένη από το ημερολόγιο της σνομπ κυρίας της καλής κοινωνίας.

Από την παράσταση στο Athens Comedy Festival:

Η δύναμη αυτής της περσόνας είναι προφανής και ο ηθοποιός παραδέχεται πως με εκείνη σαν όχημα, βρήκε ίσως για πρώτη φορά την χρυσή ευκαιρία να μιλήσει για όλα όσα επιθυμεί. “Δανείστηκα μια ηρωίδα και την έφερα στο 2017, προφανώς γιατί αυτά που ήθελα να πω εγώ και τα λέω μέσα από τα κείμενα μου, αν τα έλεγα σαν Πασσάς ή αν δημιουργούσα μια άλλη περσόνα, μπορεί να μην είχαν αυτή την αποδοχή” εξηγεί.

Με το βλέμμα στο νοσταλγικό παρελθόν

Η επιτυχία του Markora’s Rules έγκειται ενδεχομένως και στο γεγονός πως σαν κοινωνία έχουμε στρέψει το βλέμμα στο παρελθόν. Αναζητάμε εναγωνίως εκεί την λύση στα δυσθεώρητα προβλήματά μας. Με έναν αναστεναγμό, αλλά και ένα μειδίαμα αγαλίασης για πράγματα που στην εποχή της πρώτης μας νιότης γέννησαν μέσα μας συναισθήματα, μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε. Και ορισμένες τηλεοπτικές σειρές, όσο κι αν παλεύουμε στην Ελλάδα να αποδομήσουμε την τηλεόραση, έπαιξαν αυτόν τον καταλυτικό ρόλο, τουλάχιστον για τη σημερινή γενιά των 30 και κάτι. “Θα θέλαμε να είναι και στο τώρα αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος” σχολιάζει ο Κωνσταντίνος. “Τότε είμαστε πολύ καλά σαν χώρα, σαν διάθεση. Είμαστε πιο νέοι… 20 χρόνια νεότεροι. Αυτό μας προσφέρει μια ηρεμία, μια ανεμελιά, σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη και καθόλου ανέμελη” προσθέτει.

“Την έβλεπα τη σειρά και την έβλεπα κυρίως για την Ντίνα Κώνστα. Και την επέλεξα επίσης, γιατί αυτή μπορούσα να μιμηθώ” μας λέει ο ηθοποιός για την επιλογή του από την χρυσή εποχή των ’90s και προσθέτει: “Τη γουστάρουν όλοι… είναι ιντριγκαδόρα, είναι μέσα σ’ όλα, έχει πάθη, είναι έχιδνα πολλές φορές, αλλά δεν σε πειράζει. Έχει άλλωστε και πολλά αρνητικά στοιχεία σαν χαρακτήρας. Από την άλλη, έδειξε ότι έχει μια αγάπη προς το γκέι στοιχείο, τον Τόλη και στην ατάλαντη Μαρίνα Κουντουράτου, για άλλους λόγους”. Ο ηθοποιός εξάλλου πιστεύει πως η αναδημιουργία μιας ήδη γνωστής περσόνας, είναι κι αυτή μια μορφή δημιουργίας. Για εκείνον, το θέμα δεν είναι να μιμηθείς κάτι που πέρασε, αλλά να το επεκτείνεις.

Οι ήρωες των παιδικών/εφηβικών μας χρόνων σήμερα

Ο ηθοποιός και ο δημιουργός της νέας Ντένης, βάζει έτσι και μία ακόμη διάσταση στο θέμα ρετρό και αναπόληση.  “Αυτούς τους ήρωες που είχαν τρομερή απήχηση, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τους δούμε στο τώρα, που έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα” μας λέει. Η Ντένη συνομιλεί στα βίντεο που έχουμε ήδη απολαύσει στο διαδίκτυο με τον Ερντογάν. Φλερτάρει με τον Μπραντ Πιτ μετά το διαζύγιο από την Αντζελίνα. Βρίσκει τη θέση της στη σημερινή πραγματικότητα.

 

Μάλιστα, ο συγγραφέας επιφυλάσσει για τους θεατές μια ιδιαίτερα συναισθηματική και αναπάντεχη έκπληξη για το φινάλε της παράστασης. Ένα στοιχείο που δεν βάζει απλά την Μαρκορά στο σήμερα μέσα από τα ειδήσεις της επικαιρότητας… Την τοποθετεί στο 2017 σαν άτομο, στην καθημερινότητα της, στη σχέση της με τη Μαρούσκα, τη φίλη της τη Νινέτα, τον Νικηφόρο και τη Μαρίνα. Και το κάνει με έναν πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο τρόπο. “Όταν μου είπαν ότι θα κάνεις την παράσταση αυτή, ήξερα πως θα ξεκινήσει και το τέλος της. Όλη την παράσταση την περιμένω για την τελική αυτή στιγμή” μας εκμυστηρεύεται ο Κωνσταντίνος Πασσάς, που δεν αποκαλύπτει ωστόσο περισσότερα για το θεατρικό φινάλε.

Τα υπόλοιπα, μένει αποκαλυφθούν στο θέατρο Άβατον, στην παράσταση “Markora’s Rules”…

Λίγα λόγια για τους συντελεστές της παράστασης

Απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κων. Πασσάς έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα είδη θεάτρου (stand up comedy, δράμα, κωμωδία, παιδικό, χοροθέατρο, devised- physical-playback theatre, οπερέτα.)

Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Δ. Αβδελιώδη, Δ. Λιγνάδη, Β. Μαυρογεωργίου, Μ. Ρέππα-Θ. Παπαθανασίου, Λ.Ρικάκη, Κ .Τσιάνο, Α. Ευκλείδη, Η. Καρελλά, Λ. Γιώτη, Κ. Κατσουλάκη, Α. Χρυσομμάλη κ.α.

 

Έχει σκηνοθετήσει -εκτός των άλλων- και δικά του κείμενα-έργα, όπως το «Σκιών Ζωντάνεμα-Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σδούγκου και διασκευή Κωνσταντίνου Πασσά. Σήμερα εργάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Βρέθηκε στις «Νύχτες Κωμωδίας» της Λουκίας Ρικάκη στο BOOZE COMEDY CLUB και στη συνέχεια επί σειρά ετών σε παραστάσεις stand up comedy.

Έχει πάρει μέρος στις τηλεοπτικές σειρές Οι Συμμαθητές, Εθνική Ελλάδος, Η ζωή της άλλης, Επτά θανάσιμες πεθερές, Ο πόλεμος των άστρων κ.α., σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και έχει παρουσιάσει σατιρική εκπομπή στο Ant1Radio.

Το θέατρο Άβατον

Από τον Οκτώβριο του 2014 το Θέατρο Άβατον άλλαξε διαχείριση και πλέον βρίσκεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μακαλιά, του Λάμπρου Φισφή, της Σάρας Τοσκάνο και της Αντιγόνης Ψυχράμη. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένας χώρο διαχειριζόμενο από νέους ανθρώπους του χώρου που θα δίνει σε νέους καλλιτέχνες την ευκαιρία και την υποστήριξη ώστε να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Ανοίγουμε λοιπόν τις πόρτες μας και σας καλούμε να γνωρίσετε εμάς και τον χώρο μας και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού καθώς και πρόβες, σεμινάρια, εκδηλώσεις και συνέδρια.

Διεύθυνση: Ευπατρίδων 3, Κεραμεικός

Επικοινωνία στο facebook Theatron Avaton

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα