Ανδρέας Τάκης για την έρευνα του 20/20: “Το παιχνίδι με τον φόβο υποδαυλίζει ανορθολογικότητες”

Ανδρέας Τάκης για την έρευνα του 20/20: “Το παιχνίδι με τον φόβο υποδαυλίζει ανορθολογικότητες”
Οι άδειες οδοί Σταδίου και Αιόλου στην Αθήνα την περίοδο της καραντίνας AP

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Ανδρέας Τάκης σχολιάζει την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7. Η πολιτική διαχείριση του φόβου και η μαζική προσωπική αγωνία

Την απειλή που θεωρούν οι πολίτες ότι αποτελεί ο νέος κορονοϊός για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, την Ελλάδα και τον κόσμο συνολικότερα, αναδεικνύει το 6ο κύμα της έρευνας που πραγματοποιεί η aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7.

Οι πολίτες εμφανίζονται σε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της πανδημίας σε προσωπικό, τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, την στιγμή που δηλώνουν σε μεγάλα ποσοστά ικανοποιημένοι από την κυβερνητική διαχείριση της κρίσης, ενώ, στον αντίποδα φαίνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει ικανοποιηθεί από την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ευρήματα αυτά σχολιάζει στο News 24/7 ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Ανδρέας Τάκης

“Η έρευνα της  aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 σχετικά με την εποχή της καραντίνας λόγω κορονοϊού είναι εξόχως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική. Το πλέον ενδιαφέρον δε στοιχείο της νομίζω έγκειται στη διακύμανση των στάσεων που αναδεικνύει ο κυλιόμενος χαρακτήρας της.

Αν κάτι είναι, νομίζω, παραπάνω από ανάγλυφο, είναι η αποτελεσματικότητα της πολιτικής διαχείρισης του φόβου που φαίνεται, σε πρώτο τουλάχιστον χρόνο, να αξιοποίησε επιτυχώς η κυβέρνηση, τόσο προκειμένου να καταφέρει τον δύστροπο πληθυσμό μας να τηρήσει τα μέτρα δημόσιας υγείας όσο και να κεφαλαιοποιήσει άμεσα τα πολιτικά οφέλη της τακτικής “Μωυσής”. Κακά τα ψέματα, το γεγονός και μόνο ότι η αίσθηση απειλής που αισθάνθηκε ο πληθυσμός κορυφώνεται απότομα από τις 9/3 στις 23/3 για να κυλήσει αργά πάλι προς τα κάτω μέχρι τις 18/5, ένα πράγμα καταδεικνύει: ότι δεν ήταν η ατομική ευθύνη αλλά η μαζική προσωπική αγωνία που μας κράτησε κλεισμένους στα σπίτια μας.

Το ότι η απειλή δε αυτή είναι κάτι που ενοικεί κατ’ αρχήν στο μυαλό μας (προσοχή αυτό δεν σημαίνει ότι η απειλή δεν είναι ΚΑΙ παραγματική) προκύπτει ακριβώς ότι αυτή μας φαίνεται πολύ μεγαλύτερη όταν αφορά τους άλλους: τον κόσμο, τη χώρα γενικώς και αρκετά λιγότερο εμάς τους ίδιους προσωπικά. Πάντως σίγουρα η τακτική του “Μωυσή” εδραίωσε μια εικόνα στιβαρότητας για την κυβέρνηση που φαίνεται να παραμένει σχετικά σταθερή παρά την σχετική απομείωση του αισθήματος κινδύνου.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση φαίνεται να αδυνατεί να γίνει πειστική στη βασική κριτική της καθώς από τη σχετικά ευνοϊκή απήχησή της στις αρχές της πανδημίας καταλήγει να έχει μάλλον τσαλακώσει την αξιοπιστία της και μάλιστα αναδρομικά αφού το 42,6% των θετικών φωνών υπέρ της έχει βρεθεί στο 30,5% με 62,2 απέναντι της. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η γενική ανακούφιση από την επιτυχία των μέτρων δεν φαίνεται επαρκές κίνητρο για να μετατρέψει τον απλό πολίτη σε διαπρύσιο εκλογικό οπαδό της κυβέρνησης, μιας και το ποσοστό που δεν θα ήθελε να συρθεί σύντομα στις κάλπες χάριν εκλογικής επιβεβαίωσης της επιτυχίας των κυβερνητικών χειρισμών είναι συντριπτικό.

Πάντως, η επιμονή της ανησυχίας στον γενικό πληθυσμό, σχετικά με την εξέλιξη της νόσου και ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις, δεν είναι στοιχείο που προοιωνίζεται οπωσδήποτε αγαθή επαύριο για την κυβέρνηση, μετά την πλήρη επανεκκίνηση της καθημερινής ζωής.

Κι αυτό γιατί το παιχνίδι με τον φόβου του πλήθους, ακόμη κι αν γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις υποδαυλίζει ανορθολογικότητες (προσέξτε τον μαγικό ελληνικό διχασμό μεταξύ μάγκικου “ξεψαρώματος” και υστερικής φοβίας όσον αφορά την νομιζόμενη επικινδυνότητα διαφόρων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων). Και οι ανορθολογικότητες γεννούν πάντα πολιτικές παγίδες (σαν κι αυτές που σκάβεις για άλλον -καλή ώρα- αλλά πεφτεις εσύ μέσα)”.

 

Ο Ανδρέας Τάκης διδάσκει Φιλοσοφία στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα