Είναι τα γένια και το μουστάκι πιο βρώμικα από τις τουαλέτες;
Διαβάζεται σε 4'
Πολλές είναι οι συζητήσεις για το πόσο καθαρά ή γεμάτα μικρόβια είναι τα γένια, όμως αυτό εξαρτάται και από την προσωπική υγιεινή, λένε οι ειδικοί.
- 15 Μαΐου 2025 06:48
Η ιδέα ότι τα γένια και το μουστάκι είναι πιθανοί φορείς ασθενειών υπάρχει εδώ και 60 χρόνια.
Σε μια μελέτη που έγινε το 1967, ο μικροβιολόγος Manuel S. Barbeito και οι συνεργάτες του ψέκασαν τις γενειάδες των συμμετεχόντων με βακτήρια και διαπίστωσαν ότι αυτά παρέμεναν ακόμη και μετά το πλύσιμο με σαπούνι και νερό.
Η ιδέα επανεμφανίστηκε αρκετά χρόνια αργότερα, αλλά αυτή τη φορά, συγκρίνοντας τα βακτήρια της γενειάδας με αυτά που βρέθηκαν στις τουαλέτες.
Το ανθρώπινο δέρμα, εξάλλου, είναι γεμάτο μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες.
Έχουμε ακόμη και ακάρεα που ζουν στις βλεφαρίδες μας. «Αλλά δεν είναι όλοι οι οργανισμοί που βρίσκουμε στο δέρμα κακοί», δήλωσε η Shari Lipner, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας στο Weill Cornell Medicine.
«Υπάρχουν βακτήρια σε όλο το σώμα μας, οπότε υπάρχουν και στη γενειάδα», λέει από την πλευρά της η Kimberly Davis, αναπληρώτρια καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Οι μικροοργανισμοί δεν αποτελούν συνήθως πρόβλημα, εκτός αν είναι παθογόνοι και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω κοψιμάτων, πληγών ή άλλων τραυμάτων στο δέρμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, «ο οργανισμός μας έχει την εκπληκτική ικανότητα να ελέγχει και να εξοντώνει τα μικρόβια», εξηγεί η Davis.
Πότε είναι πρόβλημα τα γένια
Τα μικρόβια στα γένια μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Οι χειρουργικές μάσκες βοηθούν στην προστασία των ασθενών από πιθανά βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που προέρχονται από τη μύτη και το στόμα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Σε μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ότι τα βακτήρια εξακολουθούν να μεταφέρονται από το πρόσωπο, ιδιαίτερα όταν οι μάσκες μετακινούνται.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπήρχε μεγαλύτερη αποβολή βακτηρίων μεταξύ των γενειοφόρων ανδρών σε σύγκριση με τους ξυρισμένους, τόσο όταν οι μάσκες τους ήταν ακίνητες όσο και όταν τις «κουνούσαν».
Ωστόσο, μια μελέτη σε περισσότερους από 400 άνδρες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας διαπίστωσε ότι όσοι είχαν γένια δεν μετέφεραν περισσότερα βακτήρια από τους ξυρισμένους συναδέλφους τους.
Επιπλέον, ορισμένοι τύποι παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν δερματικές και άλλες λοιμώξεις ήταν πιο συχνές σε όσους δεν είχαν γένια. Κάτι που σημαίνει ότι οι γενειοφόροι έχουν προστασία.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα μικροτραύματα στο δέρμα από το ξύρισμα μπορεί να κάνουν τους ξυρισμένους άνδρες πιο επιρρεπείς στη μεταφορά αυτών των οργανισμών.
Όσον αφορά το τι σημαίνει αυτό για τη ρομαντική σας ζωή, μπορείτε να είστε ήσυχοι.
«Κανένας κύριος με γένια ή μουστάκι δεν θέτει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών συντρόφων του, σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης», δήλωσε ο William Schaffner, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων και προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.
Γιατί πρέπει να πλένουμε τα γένια μας
Όπως και με τα μαλλιά και το δέρμα, είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρά τη γενειάδα και το μουστάκι, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι ειδικοί συστήνουν να πλένετε τα γένια σας καθημερινά. Επιπλέον, θα πρέπει να τα πλύνετε ξανά μετά από άσκηση ή μετά από ένα γεύμα.
Τα καθαριστικά που έχουν σχεδιαστεί για το πρόσωπο είναι προτιμότερα από αυτά που προορίζονται για τα μαλλιά ή το σώμα, αλλά επιλέξτε ένα που είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο τύπο δέρματός σας.
Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αντιβακτηριακό σαπούνι μόνο μετά την άσκηση, σύμφωνα με τη Lipner.
«Χρησιμοποιήστε μαλακτικό για γενειάδα για δέρμα με τάση ακμής, λάδι για γενειάδα για κανονικό δέρμα και ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα για ευαίσθητο δέρμα», αναφέρει στις οδηγίες της η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.