Οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και η ήττα των πρώην Κασσελίστας
Διαβάζεται σε 4'
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Οι συσχετισμοί, τα πρόσωπα και η προοπτική
- 02 Ιουλίου 2025 06:37
Περισσότερα από ένα είναι τα μηνύματα της κάλπης από την οποία αναδείχθηκε η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε χθές. Όμως ένα στοιχείο είναι σαφές: Η πολιτική ήττα που υπέστησαν οι πρώην «Κασσελίστας».
Ο λόγος για επιφανή στελέχη που αρχικά, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023, στήριξαν την ανάδειξη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Επίσης εκείνα που πλαισίωσαν με την ενεργή κι ενίοτε ένθερμη παρουσία τους τις επιλογές εκείνης της περιόδου: Ένα διάστημα σχεδόν 1 έτους που –όπως όλα δείχνουν- οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κρίση με παρακμιακά χαρακτηριστικά από την οποία το αν θα μπορέσει να «συνέλθει» ακόμη αποτελεί ερώτημα.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής είναι ενδεικτικά της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται. Να θυμίσουμε πως στην εκλογική διαδικασία που – σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ- ακολούθησε το 5ο Συνέδριο του κόμματος συμμετείχαν συνολικά 20.145 μέλη εκ των οποίων 14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας.
Η συνολική εικόνα των συσχετισμών στην Κεντρική Επιτροπή απέχει αρκετά από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών της 25ης Νοεμβρίου που οδήγησαν στην εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην θέση του προέδρου του κόμματος. Όπως φαίνεται είναι συντριπτική η πλειοψηφία των στελεχών της Κ.Ε που στηρίζουν τον νυν πρόεδρο σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80%. Αντίθετα τα στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά του Παύλου Πολλάκη και του Νίκου Παππά φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση.
Οι «αριθμοί» είναι σαφείς παρά το ότι ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος κινείται σε ενωτική λογική και δεν «αναγνωρίζει» τέτοιες καταμετρήσεις. Όπως διαμηνύεται από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση συσχετισμών και ομαδοποιήσεων μετά τα αποτελέσματα της κεντρικής επιτροπής. Οποίοι -και αν- το κάνουν αυτό έχουν μείνει πίσω. Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχουν -και δεν πρέπει να υπάρξουν- ούτε τάσεις, ούτε φράξιες, ούτε ομάδες για να εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές». Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος τάχθηκε κατά της εσωτερικής λειτουργίας των τάσεων υποστηρίζοντας ότι πρέπει εφεξής να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών.
Η σημειολογία των προσώπων
Πέραν όμως των ποσοτικών χαρακτηριστικών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας. Αυτά καταγράφονται κατά κύριο λόγο στις εκλογές για την εκλογή των μελών από την Αττική.
Εκεί ξεχωρίζει με σαφήνεια η πρωτιά του Γιάννη Ραγκούση. Ενός στελέχους που της λεγόμενης «διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ, που την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης τάχθηκε ιδιαίτερα δυναμικά κατά των επιλογών της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη. Σε σημείο μάλιστα να… γιουχαριστεί από τους «Κασσελίστας» στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2024, όταν αναφέρθηκε από το συνεδριακό βήμα στις αλλοδαπές εταιρίες του τότε προέδρου του.
Αντίστοιχα στην πρώτη 10αδα των εκλεγμένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής καταγράφονται πλειοψηφικά τα στελέχη που είχαν ανάλογη δράση όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Γιάννης Μπουλέκος. Σε υψηλή θέση και η εκλογή του Θύμιου Γεωργόπουλου που εκδιώχθηκε από την θέση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη κάνοντας σημαντικές καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πολιτικές προελεύσεις και θέσεις των στελεχών που αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις. Όπως είναι εμφανές πρόκειται για πρόσωπα από τον χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» με την αντίστοιχη πολιτική προέλευση, ορισμένοι εκ των οποίων ήλθαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από πολιτικές πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα. Πολιτικό στοιχείο που- εύλογα- δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εφεξής. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την έντονη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί ευρύτερα στον ευρύτερο χώρο.
Αξίζει βέβαια να θυμίσει κανείς πως στην νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχουν – με επιλογή τους που ανακοίνωσαν στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γιώργος Βασιλειάδης. Δηλαδή πρόσωπα που έχουν ταχθεί υπέρ της διαμόρφωσης ενός ευρύτερου μετώπου του κέντρου και της αριστεράς με στόχο την πολιτική αλλαγή. Πάντως ακόμη και αυτά τα στελέχη έχουν δηλώσει πως διατηρούν τις απόψεις τους εκφράζοντας ετοιμότητα να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.