Το δίλημμα του Μητσοτάκη με Βορίδη και Αυγενάκη
Διαβάζεται σε 5'
Οι δύο πρώην υπουργοί δεν είναι πρόθυμοι να γίνουν Ιφιγένειες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με ποιο τρόπο “απειλούν” το Μαξίμου. Οι βολές Μπουκώρου και η “γραμμή” περί άγνοιας Μαξίμου για τις επισυνδέσεις
- 02 Ιουλίου 2025 06:18
Η ώρα μίας ακόμη δύσκολης απόφασης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πλησιάζει, καθώς το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάρος των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Το Μαξίμου φυσικά αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει πρώτα να δει ποιο είναι το κατηγορητήριο και ποια η νομική τεκμηρίωση.
“Ως προς την ποινική διερεύνηση, θα τοποθετηθούμε στη σωστή στιγμή που θα είναι στη Βουλή. Όταν οι προαναγγελθείσες προτάσεις των κομμάτων κατατεθούν, με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και το ποινικό δίκαιο με στοιχεία και δεδομένα και όχι με πολιτική αξιολόγηση, την οποία, ήδη, την κάναμε με πρωτοβουλίες οι οποίες αναλήφθηκαν από τον πρωθυπουργό”, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι: “Η ευθύνη στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ για όποιον τη φέρει, είναι ακέραια και ατομική.” Σχόλιο ιδιαίτερα ενδιαφέρον δεδομένου ότι ένα σενάριο θέλει το Μαξίμου να εξετάζει να αποδεχθεί προανακριτική μόνο για τον κ.Αυγενάκη. Σε αυτό το σενάριο φαίνεται ότι έσπευσε να απαντήσει ο πρώην υπουργός χθες, λέγοντας με νόημα “Ακούγονται και γράφονται πολλά” και “θα τοποθετηθούμε όπου απαιτηθεί.”
Η τελευταία φράση του πρώην υπουργού ερμηνεύθηκε ως “απειλή” ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί προανακριτική σε βάρος του, δεν θα ζητήσει απευθείας παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο. Αντίστοιχες απειλές εκτοξεύει και η πλευρά Βορίδη.
Η απειλή εν προκειμένω έχει να κάνει με το γεγονός πως εάν οι δύο πρώην υπουργοί καταθέσουν σε προανακριτική υπονοούν ότι “θα δώσουν” άλλα κυβερνητικά και γαλάζια στελέχη. Χώρια που η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ θα κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα επί εξάμηνο τουλάχιστον.
Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ
Η στάση της ΝΔ βέβαια θα εξαρτηθεί και από το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν στοιχεία για απιστία, ακόμη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Φαίνεται όμως ότι η πράσινη πρόταση για προανακριτική δεν θα αφορά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά τους Βορίδη- Αυγενάκη.
Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση για εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα εντάσσεται σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχύσει τις ευθύνες σε όλο τον πολιτικό κόσμο στη λογική του “μαζί τα φάγαμε”. Άλλωστε από την πλευρά των άμεσα ενδιαφερόμενων και ειδικά του κ.Βορίδη, έχει ήδη διαμηνυθεί ότι θα γινόταν αποδεκτή μόνο μία εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάθος 20ετίας και όχι μόνο για την τελευταία τριετία.
Άγνοια για τις επισυνδέσεις δηλώνει το Μαξίμου
Εκτός από τις “απειλές” Βορίδη- Αυγενάκη, το Μαξίμου έχει να διαχειριστεί και τα πυρά του Χρήστου Μπουκώρου, που δεν φαίνεται να αποδέχεται το γεγονός ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και μάλιστα με την έμμεση κατηγορία για ρουσφέτια. Ο πρώην πλέον υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάρφωσε (Kontra) ότι είχε ενημερωθεί εδώ και 18 μήνες από κυβερνητικό στέλεχος – το οποίο δεν κατονόμασε- πως είχαν καταγραφεί συνομιλίες του στο πλαίσιο των επισυνδέσεων της έρευνας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πάντως υποστήριξε ότι “αλίμονο αν γνώριζε ο πρωθυπουργός” για το περιεχομένο της απόρρητης έρευνας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλωστε το Μαξίμου επικαλείται ως απόδειξη… αθωότητας της κυβέρνησης το γεγονός ότι η έρευνα προχώρησε και ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα εμπόδιο, όπως είπε ο κ.Μαρινάκης.
Προκειμένου πάντως να εξευμενιστούν Μπουκώρος και λοιποί παραιτηθέντες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ασκήσεις ισορροπίας. Από τη μία έδωσε στις παραιτήσεις χαρακτήρα ανάληψης πολιτικής ευθύνης για συμπεριφορές “παλαιοκομματικές”. Και από την άλλη υποστήριξε πως αυτό δεν σημαίνει και ποινική ευθύνη. “Δεν θα τους πάρουμε το κεφάλι”, σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά.
Το πολιτικό βάσανο του Βορίδη και η ύστατη ελπίδα του Μαξίμου
Αλλά ειδικά η διαχείριση της περίπτωσης Βορίδη δεν είναι εύκολη πολιτικά, πέραν της δύσκολης εξίσωσης που αποτελεί ούτως ή άλλως το θέμα της προανακριτικής. Ο κ. Μαρινάκης απέδωσε πολιτική ευθύνη και στον κ. Βορίδη για το γεγονός ότι δεν έσπασε το “απόστημα” του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά στο πλαίσιο των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών και στη γραμμή πως έγιναν μεν προσπάθειες, αλλά δεν απέδωσαν.
Στο Μαξίμου άλλωστε δεν θέλουν να εξοργίσουν κι άλλο τον κ.Βορίδη, ο οποίος δεν δέχεται επ ουδενί να πάει σε προανακριτική, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό εναντίον του. Πολλώ δε μάλλον που ανησυχούν για επαναπροσέγγιση Βορίδη- Σαμαρά.
Σημειωτέον ωστόσο ότι εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει επιλέξει στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ να κρατήσει σε χαμηλούς τόνους τις παρεμβάσεις του, αποφεύγοντας να μπει στο κάδρο με τον παλιό του “συναγωνιστή” από το ΛΑΟΣ.
Σε Μαξίμου και ΝΔ πάντως θεωρούν ότι εάν καταφέρει η ειδική ομάδα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, να εντοπίσει άμεσα (πχ σε ένα μήνα) έναν σημαντικό αριθμό κτηνοτρόφων που έλαβαν επιδοτήσεις για fake βοσκοτόπια και ζητήσει πίσω τα κλεμμένα, η κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει τον κάβο. Διότι, όπως λένε, θα δείξει ότι μπορεί να μην τα κατάφερε να αγγίξει το κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων, αλλά δεν ήταν και η ίδια “μπλεγμένη” σε αυτό.