O Δαλάι Λάμα θέλησε να μας γλιτώσει από ακόμα μία ένταση. AP Photo Tsering Topgyal

O ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ ΜΑΣ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΓΥΡΟ ΗΠΑ VS ΚΙΝΑ

Ο Δαλάι Λάμα, μετενσάρκωση του Βούδα της Συμπόνιας είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα εγκαταλείψει πριν πεθάνει. Τελικά, ανακάλεσε, για να μας σώσει.

Επί 600 χρόνια η διαδοχή του Δαλάι Λάμα γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Πρώτα πεθαίνει ένας, έπειτα γίνεται η μετενσάρκωση και μετά την εντοπίζουν οι ανώτεροι Λάμα που κάνουν τη σχετική αναζήτηση στη Θιβετιανή Περιοχή.

Προ ολίγων μηνών, ο 14ος θρησκευτικός ηγέτης μιας εκ των παλαιότερων θρησκειών και εκ των μεγαλύτερων φιλοσοφικών συστημάτων του κόσμου είχε ενημερώσει μέσω του βιβλίου του με τίτλο «Φωνή για τους Άφωνους: Μια μάχη για περισσότερες από 7 δεκαετίες με την Κίνα για τη Γη μου και τους Ανθρώπους μου», ότι ανήμερα των 90ων του γενεθλίων θα προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τη διαδοχή του.

Άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, πως μπορεί να τον διαδεχθεί κάποιος πριν το θάνατο του. Όπως και ότι ο επόμενος Δαλάι Λάμα μπορεί να γεννηθεί εκτός Κίνας ή ίσως να είναι και γυναίκα.

Έχει γενέθλια την Κυριακή 6/7.

Οι εορτασμοί άρχισαν τη Δευτέρα στην Νταρμσάλα της Ινδίας, όπου ζει εξόριστος και πρωτεύουσα των Θιβετιανών Βουδιστών στην εξορία.

Οι πιέσεις που δέχθηκε ήταν τέτοιες που τον ανάγκασαν να ανακοινώσει σήμερα ότι θα ακολουθήσει την παράδοση και ως εκ τούτου, δεν θα τον διαδεχθεί κάποιος όσο ζει, αποδεχόμενος το σχετικό αίτημα που του έκαναν «Βουδιστές από όλον τον κόσμο».

«Σύμφωνα με όλα αυτά τα αιτήματα, επιβεβαιώνω ότι ο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα συνεχιστεί».

Αναγνώρισε ωστόσο, στο Ίδρυμα Gaden Phodrang -που δημιούργησε ο 14ος Δαλάι Λάμα- την εξουσία να ανανγωρίσει τη μελλοντική του μετενσάρκωση «χωρίς κάποιος άλλος να έχει ανάλογη εξουσία να παρέμβει».

Εννοούσε την Κίνα που ήταν έτοιμη για έναν νέο γύρο έντασης με τις ΗΠΑ. Βλέπετε, ο Δαλάι Λάμα είναι θρησκευτικός ηγέτης για τους Θιβετιανούς Βουδιστές, αλλά για τους πολιτικούς ηγέτες των μεγαλύτερων δυνάμεων είναι ένα ακόμα “πιόνι” στην σκακιέρα της παγκόσμιας κυριαρχίας.

 12 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΛΑΪ ΛΑΜΑ

  1. Ο Βούδας θεωρείται ο σοφός που κατέχει την αλήθεια και την κατανόηση του κόσμου. Συμβολίζει τη φώτιση, την ηρεμία, την ειρήνη και τη σοφία. Η λέξη προέρχεται από το σανσκριτικό ρήμα budh που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι, κατανοώ.
  2. Δεν θεωρείται θεός και ανώτερος από τα υπόλοιπα όντα, υπό την έννοια της θεϊκής υπεροχής. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έφτασε στη φώτιση, μέσω της δικής του προσπάθειας και διδασκαλίας -όχι με την παρέμβαση κάποιου θεού.
  3. Ως “σύστημα” φιλοσοφίας και πρακτικής ο Βουδισμός έχει ως στόχο την απελευθέρωση από τον κύκλο γεννήσεων και θανάτου.Για αυτό και εν προκειμένω, δεν έχουμε να κάνουμε με τη διαδοχή του 14ου Δαλάι Λάμα, κατά κόσμον Λάμο Θοντάπ, αλλά με μετενσάρκωση.
  4. Ως Δαλάι Λάμα αναφέρεται ένας εκ των δυο ηγετών του Θιβετιανού Βουδισμού (Λαμαϊσμός).
  5. Είναι συνδυασμός της μογγολικής λέξης ωκεανός (Δαλάι) και της θιβετιανής λάμα (δάσκαλος). Κατά συνέπεια, το Δαλάι Λάμα μεταφράζεται ως Ωκεανός της Σοφίας.
  6. Είναι ο θρησκευτικός ηγέτης, η ζωντανή ενσάρκωση του Αβαλοκιτεσβάρα, του Βούδα της Συμπόνιας -κατά τα “πιστεύω” του Θιβετιανού Βουδισμού.
  7. Το έργο του Δαλάι Λάμα είναι να διδάσκει τις βουδιστικές αρχές, δηλαδή τη συμπόνια, τη μη βία και την εσωτερική ειρήνη, όπως και να καθοδηγεί τους πιστούς σε πνευματικά ζητήματα.
  8. Ο 14ος Δαλάι Λάμα άρχισε τη ζωή του ως Lhamo Thondup (το πνευματικό του όνομα είναι Tenzin Gyatso) και γιος φτωχών χωρικών που ζούσαν στο βορειοανατολικό Θιβέτ και ασχολούνταν με τη γη. Το 1937, όταν ήταν 2 ετών, εμφανίστηκε στο χωριό του αποστολή ανώτερων Λάμα που αναζητούσαν τον νέο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.
  9. Ο 13ος Δαλάι Λάμα είχε πεθάνει το 1933. Έκτοτε ανώτεροι Λάμα αναζητούσαν τη μετενσάρκωση του, γυρίζοντας όλη τη Θιβετιανή περιοχή για να βρουν τη μετενσάρκωση του. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, πνευματικά σημάδια και χρησμοί τους βοηθούν να εντοπίσουν το παιδί που γεννήθηκε, όταν πέθανε η προηγούμενη ενσάρκωση του Βούδα της υπομονής. Παρουσιάζει ποιότητες του προηγούμενου Δαλάι Λάμα. Συνηθέστερα λοιπόν, αυτή η διαδικασία διαρκεί χρόνια.
  10. Τα σημάδια έδειξαν πως ήταν ο Θοντάπ. Ιδιαίτερα, όταν το νήπιο αναγνώρισε αντικείμενα που ανήκαν στον 13ο Δαλάι Λάμα, με τη φράση “είναι δικά μου”.
  11. Οι Λάμα πήραν το μωρό και το πήγαν σε μοναστήρι, όπου εκπαιδεύτηκε πριν ενθρονιστεί το 1939. Το 1940 εγκαταστάθηκε στο Παλάτι Potala και έγινε ο πνευματικός ηγέτης. Το 1950 τον ενθρόνισαν εσπευσμένα και ως επικεφαλής του θιβετιανού κράτους (κυβερνούσε από την πρωτεύουσα Λάσα), καθώς είχε γίνει η εισβολή της Κίνας στην περιοχή.
  12. Προσπάθησε να προστατεύσει τους ανθρώπους του, αλλά δεν τα κατάφερε. Όταν ο κινεζικός στρατός κατέστειλε βίαια την εξέγερση των Θιβετιανών, διέφυγε στην Ινδία, όπου ζει έκτοτε ως εξόριστος -στην Νταραμσάλα, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Παραιτήθηκε από τον πολιτικό του ρόλο το 2011, μεταβιβάζοντας τις πολιτικές ευθύνες στην εκλεγμένη Κεντρική Θιβετιανή Διοίκηση (CTA)

ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ

Ο 14ος Δαλάι Λάμα είναι το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόσωπο της αυτονομίας του Θιβέτ, μέσω του ατέρμονου αγώνα που έκανε να επιτύχει συμβιβασμό με την Κίνα για την αυτονομία του.

Το 1989 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, για την ειρηνική αντίσταση στην κινεζική κατοχή στο Θιβέτ. Όλα του τα χρόνια ταξίδευε παντού, προκειμένου να προωθήσει μηνύματα ειρήνης και συμπόνοιας και να ευαισθητοποιήσει για το περιβάλλον.

Η Κίνα τον έχει χαρακτηρίσει ως “λύκο με ράσα μοναχού”. Τον κατηγορεί ότι θέλει να διχάσει την χώρα.

Το βέβαιο είναι πως μπορεί να ρυθμίσει πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις. Όπως τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Πάμε να δούμε το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Στο βιβλίο του λοιπόν, ο Δαλάι Λάμα έγραψε πως ο διάδοχός του μπορεί να γεννηθεί εκτός Κίνας, ίσως στην Ινδία, ή ακόμα και να είναι γυναίκα.

Ζήτησε από τους Θιβετιανούς να μην αποδεχτούν «από κανέναν έναν υποψήφιο που επιλέγεται για πολιτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» και κατέληξε στο ότι θα αποκαλύψει περισσότερα στα 90α του γενέθλια.

Το “καζάνι” έτσι, έβραζε για μήνες και πολλοί έκαναν τις μεθοδεύσεις τους.

Τι σχέση έχουν οι ΗΠΑ με τη διαδοχή του Δαλάι Λάμα

Όπως αναφέρει το Reuters και διαβάσατε ήδη, ο εντοπισμός του νέου Δαλάι Λάμα είναι διαδικασία που αφορά ανώτερους Λάμα, οι οποίοι αναζητούν τη μετενσάρκωση σε παιδιά της Θιβετιανής περιοχής, στηριζόμενοι στην παράδοση, τις πνευματικές πεποιθήσεις και τελετουργίες.

Ο τρόπος είναι βαθιά ριζωμένος στις πρακτικές του Θιβετιανού Βουδισμού, με την όποια παρέμβαση της Κίνας να θεωρείται υπονόμευση της θιβετιανής θρησκευτικής αυτονομίας, όπως και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Κίνα θέλει να ελέγξει τη διαδοχή, για να νομιμοποιήσει την κυριαρχία της στην περιοχή και να αποτρέψει τυχόν αναταραχές.

Διεκδικεί το δικαίωμα να εγκρίνει τον επόμενο Δαλάι Λάμα, επικαλούμενη ιστορικά προηγούμενα από τη δυναστεία Τσινγκ και κυρίως την Τελετή της Χρυσής Υδρίας (γνωστή και ως Χρυσή Τεφροδόχος) που έγινε πρώτη φορά το 1972. Σχεδιάστηκε για να φαίνεται πως υπάρχει σεβασμός στις θιβετιανές παραδόσεις, ενώ η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει το αφήγημα.

Χαρακτηριστικά, τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων για τη μετενσάρκωση (συνήθως παιδιά που έχουν αναγνωριστεί μέσω πνευματικών σημαδιών) γράφονται σε πινακίδες ή χαρτιά και τοποθετούνται μέσα σε μια χρυσή υδρία (κάλπη).

Η υδρία τοποθετείται σε έναν βουδιστικό ναό, συνήθως παρουσία ανώτερων Λάμα και Κινέζων αξιωματούχων. Ένας αξιωματούχος (συχνά διορισμένος από την κινεζική κυβέρνηση) επιλέγει τυχαία ένα όνομα, το οποίο θεωρείται η επίσημη μετενσάρκωση.

Αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν οι Θιβετιανοί Βουδιστές, οι ΗΠΑ, αλλά και η Ινδία (όπου ζουν περισσότεροι από 100.000 Θιβετιανοί Βουδιστές), εξαιτίας των άλυτων συνοριακών διαφορών της με την Κίνα και τη στρατηγική θέση του Θιβέτ μεταξύ των δυο χωρών.

Το εξόριστο κοινοβούλιο, με έδρα στην Νταραμσάλα των Ιμαλαΐων αναφέρει ότι έχει καθιερωθεί ένα σύστημα για να συνεχίσει το έργο της η εξόριστη κυβέρνηση.

Πάμε τώρα και στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με το Νόμο για την Πολιτική Υποστήριξη του Θιβέτ που ψηφίστηκε το 2020, μόνο οι Θιβετιανοί μπορούν να επιλέξουν τον επόμενο Δαλάι Λάμα. Επίσης, προβλέπονται κυρώσεις για τους Κινέζους αξιωματούχους που ενδεχομένως παρέμβουν, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν την αυτονομία του Θιβέτ, για να καταδείξουν το ιστορικό της Κίνας σε ό,τι αφορά την τίμηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειρήνη υμίν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα