Γυναικοκτονία Γρίβα: Συγκλονίζει ο πατέρας της – “Πανούργος ο δράστης”
Διαβάζεται σε 7'
Ως έναν “χειριστικό” άνθρωπο και “κακοποιητή” περιέγραψε ο Αθανάσιος Γρίβας, τον δολοφόνο της κόρης του, Κυριακής, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
- 02 Ιουλίου 2025 15:31
Αντιμέτωπος με τον δολοφόνο της κόρης του βρέθηκε σήμερα ο Θανάσης Γρίβας, ο πατέρας της Κυριακής, που δέχθηκε δεκάδες μαχαιριές πριν φύγει από τη ζωή έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Ο μάρτυρας, όπως σε κάθε συνεδρίαση έτσι και τώρα, επιτέθηκε φραστικά κατά του κατηγορούμενου με την έναρξη της διαδικασίας.
Ο μάρτυρας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου περιέγραψε τον κατηγορούμενο ως έναν «χειριστικό» άνθρωπο και «κακοποιητή», υποστηρίζοντας πως έτρεφε μια «αρρωστημένη ζήλια» για την κοπέλα. Όπως εξήγησε, εκείνη ήταν που συντηρούσε οικονομικά τον δράστη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ψυχιατρικά προβλήματα. «Ήταν πανούργος και ήθελε να είναι χειριστικός» κατέθεσε στο δικαστήριο, σχολιάζοντας σε άλλο σημείο της κατάθεσής του: «Αν ήξερα τότε ότι η κόρη μου εκβιάζεται θα τον είχα καθαρίσει εγώ. Και θα είχα τώρα τον δικηγόρο του να με υπερασπίζεται για να με βγάλει τρελό».
Με την έναρξη της κατάθεσης, ο Θανάσης Γρίβας δήλωσε: «Είμαι ο Αθανάσιος Γρίβας και η Κυριακή Γρίβα είναι η κόρη μου. Έκανα δυο υπέροχες κόρες και τώρα έχω μια. Και είμαστε σήμερα εδώ να βγάλουμε τρελό τον κατηγορούμενο. Τον γνώρισα το 2019. Μου τον έφερε η κόρη μου στο σπίτι μας. Ήταν το αγόρι της. Το παλικάρι που την συνόδευε στο τμήμα ήταν ο πρώην σύντροφός της. Αυτός ο κύριος εδώ είναι ο φονιάς της».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση της κόρης του με τον κατηγορούμενο, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ήταν το μεγαλύτερο καιρό άνεργος. «Κάποια στιγμή ήρθε και μου την ζήτησε σε γάμο. Του είπα “τι έχεις σκοπό;”. Μου είπε ότι “θα παραιτηθεί η Κούλα από τη δουλειά της, θα πάρει επιδόματα γάμου και τοκετού”. Του είπα: “Καλά με δουλεύεις;” Τον ρώτησα: “Με επιδόματα θα κάνεις οικογένεια;” Εκείνη τον αγαπούσε πραγματικά, αυτός όμως τη μαχαίρωσε. Της έπαιρνε την κάρτα της. Πήγαινε στις δουλειές της σαν νταβαντζής και της έπαιρνε τα λεφτά. Δουλέψανε μαζί σε συνεργείο καθαρισμού. Αυτός ήταν οδηγός. Πως όμως ένας “τρελός” έχει δίπλωμα οδήγησης; Ήταν έξυπνος. Φυλάχτηκε και δεν τον πήρε κανείς είδηση όταν πήγε στο τμήμα. Είχε κρυμμένο το μαχαίρι στη ζώνη», ανέφερε ο μάρτυρας.
Υποστήριξε επίσης ότι υπήρχαν καβγάδες μεταξύ του ζευγαριού, ωστόσο ο ίδιος δεν είχε καταλάβει την έκταση της κατάστασης, ούτε ότι η Κυριακή ένιωθε φόβο. «Με είχε πάρει κανά – δυο φορές και μου έλεγε “μπαμπά έλα να με πάρεις, χώρισα”. Και ενώ πήγαινα να την πάρω με έπαιρνε και μου έλεγε “μπαμπά μην έρθεις τα βρήκαμε”. Αυτός έμπαινε στα social της κόρης μου. Αν ήξερα τότε ότι η κόρη μου εκβιάζεται θα τον είχα καθαρίσει εγώ. Και θα είχα τώρα τον δικηγόρο του να με υπερασπίζεται για να με βγάλει τρελό» είπε και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «αν είχα καταλάβει κάτι … φόβο …. θα του είχα σπάσει τα κόκκαλα, έμαθα μετά για βιασμό της ενώ ήταν έγκυος».
Πρόεδρος: Είχατε καταλάβει να έχει κάποιο πρόβλημα ψυχικό ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Όχι, ήταν πανούργος και ήθελε να είναι χειριστικός. Την ρώτησα πολλές φορές αν μάλωναν και μου έλεγε «μπαμπά όπως όλα τα ζευγάρια μαλώνουμε». Την ρώτησα αν εκείνος έπαιρνε κάτι. «Όχι» μου έλεγε, αλλά εγώ έβλεπα ότι κάνει παίρνει, μπάφο…. Σε ένα τραπέζι μάλιστα που είχαμε βγει οικογενειακώς έξω όλοι μαζί, ήθελε ξαφνικά να πάρει την κόρη μου και να φύγει. Γιατί; Γιατί εγώ ήθελα να της σηκώσω τα μανίκια. Δεν ήθελε όμως να δω ότι έχει μελανιές στα χέρια της….
Πρόεδρος: Πως εξηγείτε η κόρη της να κακοποιείται και να σας λέει ότι τον αγαπάει;
Μάρτυρας: Αυτό δεν το ξέρω. Πίστευε ίσως ότι θα αλλάξει κάθε φορά που της έλεγε ότι την αγαπάει. Όλοι οι κακοποιητές έτσι κάνουν (…). Της έλεγα «σε παρακαλώ μη μου φέρεις ένα παιδί από αυτόν τον αληταρά. Ό,τι βγάζει το τρώει».
Πρόεδρος: Τι σας είπε για τον κατηγορούμενο; Ξέρετε αν την επισκέφθηκε τη παραμονή του συμβάντος;
Μάρτυρας: Ναι, πήγε έξω από το σπίτι και της έκανε φασαρία. Είχαμε μιλήσει και μου είπε «μπαμπά έφυγε». Ήθελε να μπει μέσα στο σπίτι αλλά δεν μπήκε.
Πρόεδρος: Μέσα στη τσάντα της Κυριακής βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις του κατηγορούμενου….
Μάρτυρας: Ίσως αυτός να της πέταξε αυτές τις σημειώσεις την προηγούμενη ημέρα. Τις έχω διαβάσει.
Εισαγγελέας: Είχαν 4 – 5 χρόνια σχέση. Πώς βλέπατε τον κατηγορούμενο; Τι συζητάγατε; Είχατε καταλάβει ότι δεν είναι καλά;
Μάρτυρας: Όταν έρχονταν στο σπίτι το ρώταγα λίγο για το παρελθόν του. Γιατί όσο ρώταγα εγώ για εκείνον στα Άνω Λιόσια δεν μου άρεσαν αυτά που άκουγα. Και μου έλεγε για τα ταξίδια. Έλεγε πως θα δουλέψει. Του είχα προτείνει ακόμη και να δουλέψει ταξί.
Εισαγγελέας: Μίσθωσαν σπίτι αμέσως;
Μάρτυρας: Ναι μετά από 7 μήνες σχέσης. Η κόρη μου μίσθωσε, αυτός τσάμπα. Όλοι μας ψάχναμε να του βρούμε δουλειά. Τον συντηρούσε η κόρη μου. Μέχρι που τον πήραν οδηγό στο συνεργείο καθαρισμού. Δεν άφηνε όμως να πάει για δουλειά η κόρη μου, έπαιρνε το αυτοκίνητο, ήταν χειριστικός.
Εισαγγελέας: Ήταν ερωτευμένος με την κόρη σας;
Μάρτυρας: Αρρωστημένη ζήλια έβλεπα εγώ.
«Είχε θολωμένη κρίση»
Είχε προηγηθεί η θέση της υπεράσπισης επί της ενοχής του κατηγορούμενου, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο της Κυριακής Γρίβα, λέγοντας: «δεν μπορώ να μην εκφράσω το πόνο μου για την τύχη αυτού του κοριτσιού, μόνο αγάπη έδινε και πολλές φορές είχε συνοδεύσει τον κατηγορούμενο στα ψυχιατρεία». Ο συνήγορος του 39χρονου ζήτησε να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός καθώς επίσης και να εκτίσει την επιβληθείσα ποινή «σε μεγάλο σωφρονιστικό κατάστημα για λόγους ασφαλείας του κοινωνικού συνόλου».
Όπως αναφέρθηκε, «την ώρα της τέλεσης του εγκλήματος, η κρίση του ήταν θολωμένη» αφού «είχε άφθονο αλκοόλ στον οργανισμό του, όπως επίσης και διπλάσια ποσότητα φαρμακευτικών ουσιών και ναρκωτικών», αναφέροντας πως ο 39χρονος λαμβάνει ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ενώ αναφορικά με την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που έχει ήδη συνταχθεί και δεν έχει καταλήξει σε κάποιο ψυχιατρικό νόσημα, υποστήριξε ότι «δεν έλαβε υπόψη το ιστορικό του κατηγορούμενου, ο οποίος νοσεί σοβαρά. Αυτό το ιστορικό δεν το προσκόμισε κανείς».
Ο συνήγορος έκανε και αναφορά στις ευθύνες των αστυνομικών, δικογραφία η οποία ακόμα δεν έχει φτάσει σε δίκη. «Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι διαπιστώνω ότι τελέστηκε ένα ειδεχθέστατο έγκλημα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα. Το δεύτερο είναι ότι η άτυχη Κυριακή τηλεφώνησε στην αστυνομία και ζήτησε βοήθεια. Είπε στην αστυνομία ότι κινδυνεύει από τον πρώην της, ο οποίος έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Το τι έκανε η αστυνομία είναι δικό της θέμα, είναι αντικείμενο άλλης δίκης. Ο δράστης έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και μετά κι άλλη».
Στον αντίποδα, η υποστήριξη της κατηγορίας επεσήμανε στο δικαστήριο πως δεν τίθεται ζήτημα μειωμένου καταλογισμού, αφού «όταν κάποιος είναι επικίνδυνος δεν σημαίνει ότι είναι ακαταλόγιστος», αντιθέτως θα έπρεπε να είχαν υπάρχει αιτήματα για ακούσια νοσηλεία του.