Air India: Το ηχητικό από το πιλοτήριο που εντείνει το μυστήριο της συντριβής
Διαβάζεται σε 4'
Στη δημοσιότητα δόθηκε το προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας για το αεροπορικό δυστύχημα με αεροσκάφος της Air India που συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.
- 12 Ιουλίου 2025 07:39
Οι διακόπτες που ρύθμιζαν την τροφοδοσία με καύσιμα των δυο κινητήρων του Boeing 787 της εταιρείας Air India το οποίο συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του τη 12η Ιουνίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 260 άνθρωποι –σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και κόσμος που βρισκόταν στο έδαφος–, είχαν γυριστεί στη θέση “διακοπή” (cut-off) λίγο πριν από την πτώση του πάνω σε κτίρια, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας για το δυστύχημα, που δημοσιοποιήθηκε νωρίς σήμερα.
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα, ωστόσο υπογραμμίζει πως ο ένας από τους πιλότους ρώτησε τον άλλο γιατί σταμάτησε την τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα – ο δεύτερος απάντησε πως δεν το είχε κάνει.
Συνολικά 241 άνθρωποι που επέβαιναν στο Boeing 787-8 Dreamliner της Air India σκοτώθηκαν –μόλις ένας επέζησε– όταν το αεροσκάφος συνετρίβη πάνω σε κτίρια σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της πόλης Αχμενταμπάντ (δυτικά). Οι ινδικές αρχές ταυτοποίησαν επίσης 19 θύματα στο έδαφος.
Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα, το επιβατικό αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων είχε αναπτύξει ταχύτητα 180 κόμβων (333 χιλιομέτρων ανά ώρα) κι είχε μόλις απογειωθεί όταν οι διακόπτες τροφοδοσίας των δυο κινητήρων γυρίστηκαν από τη θέση “λειτουργία” (run) στη θέση “διακοπή” (cut-off), με διαφορά ενός δευτερολέπτου ο ένας από τον άλλο.
Οι δυο κινητήρες άρχισαν αμέσως να χάνουν ισχύ.
Ο διάλογος των πιλότων
Στην καταγραφή των συνομιλιών στο πιλοτήριο, ο ένας από τους πιλότους ακούγεται να ρωτά τον άλλο γιατί σταμάτησε την τροφοδοσία των καυσίμων με καύσιμα. Ο δεύτερος του απαντά πως το δεν το έκανε. Δεν διευκρινίζεται αν την ερώτηση έκανε ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης, ωστόσο όπως αναφέρει το BBC, τη στιγμή της απογείωσης, ο συγκυβερνήτης πετούσε το αεροσκάφος, ενώ ο κυβερνήτης παρακολουθούσε.
Οι διακόπτες επανήλθαν στην κανονική τους θέση κατά την πτήση, ενεργοποιώντας την αυτόματη επαναλειτουργία του κινητήρα.
Λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα, πιλότος ακούγεται να εκπέμπει το σήμα κινδύνου “Mayday, Mayday, Mayday” και το αεροσκάφος συντρίβεται. Τη στιγμή της συντριβής, ο ένας κινητήρας είχε ανακτήσει την ώση του, ενώ ο άλλος είχε ανάψει αλλά δεν είχε ανακτήσει ακόμη την ισχύ του.
Στις εικόνες από κάμερες του συστήματος επιτήρησης του αεροδρομίου καταγράφτηκε πως μικρή βοηθητική τουρμπίνα (Ram Air Turbine, RAT), τέθηκε σε λειτουργία αμέσως μετά την απογείωση. Πρόκειται για μέρος του εφεδρικού συστήματος ισχύος (Auxiliary Power Unit, APU), σχεδιασμένου για την ηλεκτροδότηση καίριας σημασίας συστημάτων του αεροσκάφους σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των κινητήρων, ή όταν βρίσκεται στο έδαφος.
Δεν υπήρχαν πτηνά στην πορεία του αεροσκάφους.
Το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος τη στιγμή που βγήκε από την περίμετρο του αεροδρομίου, σύμφωνα με το πόρισμα.
Παραμένουν τα ερωτήματα
Η έρευνα – υπό την ηγεσία των ινδικών αρχών, με εμπειρογνώμονες από την Boeing, την GE, την Air India και τις ινδικές ρυθμιστικές αρχές, μαζί με συμμετέχοντες από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – εγείρει επίσης ορισμένα ερωτήματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι διακόπτες καυσίμου με μοχλό κλειδώματος έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την τυχαία ή κατά λάθος ενεργοποίηση – πρέπει να τραβηχτούν προς τα πάνω για να ξεκλειδώσουν πριν γυρίσουν, ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Κατασκευασμένοι με αυστηρά πρότυπα, είναι εξαιρετικά αξιόπιστοι, ενώ επιπλέον, τα προστατευτικά στηρίγματα τους προστατεύουν περαιτέρω από τυχαία χτυπήματα.
“Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να τραβήξει κανείς και τους δύο διακόπτες με μία μόνο κίνηση του ενός χεριού, και αυτό καθιστά απίθανη την τυχαία ανάπτυξη”, δήλωσε στο BBC ένας ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων με έδρα τον Καναδά, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Αυτό είναι που κάνει την περίπτωση της Air India να ξεχωρίζει.