Πόσο ασφαλή είναι τα ύδατα κολύμβησης της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 5'
Πόσο ασφαλή είναι τα ύδατα κολύμβησης της Ελλάδας
Οι θάλασσες Ελλάδας αναφέρονται ως ασφαλείς για όσους τις δοκιμάζουν. iStock

Πού μπορούμε να καταπιούμε, χωρίς άγχος, λίγο νερό θάλασσας στα 1.685 ύδατα κολύμβησης της Ελλάδας (aka ο λόγος που είμαστε παγκόσμιος προορισμός).

Όπως πλατσουρίζουμε στα καταγάλανα νερά της θάλασσας, συχνά συμβαίνουν και ατυχήματα. Υπάρχει κάποιος που δεν έχει καταπιεί λίγο νεράκι;

Ξέρετε όμως, τι υπάρχει σε αυτό το νεράκι; Αν είναι δηλαδή, επικίνδυνο για την υγεία σας;

Ακολουθούν οι παραλίες που πέρασαν τον σχετικό έλεγχο, βάσει της έκθεσης που δημοσίευσε Ευρωπαϊκή Αρχή για την ποιότητα των 21.848 υδάτων κολύμβησης των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρεμπιπτόντως, τα ύδατα κολύμβησης προσδιορίζονται ως «ύδατα, εσωτερικά ή παράκτια, εκτός εκείνων που προορίζονται για θεραπευτικούς σκοπούς ή χρησιμοποιούνται σε πισίνες, σε μια περιοχή, είτε στην οποία επιτρέπεται ρητά η κολύμβηση, είτε δεν απαγορεύεται και παραδοσιακά ασκείται από μεγάλο αριθμό λουόμενων».

Σε απλά ελληνικά είναι οι παράκτιες παραλίες, οι λίμνες και τα ποτάμια που έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως ύδατα κολύμβησης (όχι πισίνες και spa) και αξιολογούνται τακτικά από τις αρχές της ΕΕ που έχει ντιρεκτίβα (Bathing Water Directive -BWD), με συγκεκριμένες χημικές, μικροβιολογικές και φυσικές προϋποθέσεις, ώστε το νερό να είναι ασφαλές για τους κολυμβητές, σε περίπτωση κατάποσης.

Το μολυσμένο νερό μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια, λοιμώξεις στα αυτιά, τα μάτια και την ανώτερη αναπνευστική οδό και σοβαρές μολυσματικές ασθένειες.

Έτσι, πριν κάθε κολυμβητική περίοδο (Μάιος-Σεπτέμβριος), οι χώρες προσδιορίζουν τα εθνικά ύδατα κολύμβησης που έχουν, καθορίζουν τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και θεσπίζουν πρωτόκολλα παρακολούθησης.

Οι αρχές υποχρεούνται να ελέγχουν για ρύπους, όπως το Escherichia coli (E. coli) και τους εντερόκοκκους του εντέρου, μια φορά πριν την εκκίνηση της κολυμβητικής περιόδου και τουλάχιστον άλλες τρεις, ενώ αυτή είναι σε εξέλιξη, σε διάστημα έως ένα μήνα μεταξύ τους.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ταξινομούν κάθε περίπτωση βάσει ποιότητας, ως “εξαιρετική”, “επαρκής” ή “κακή”.

ΓΕΝΙΚΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ

To European Environment Agency (EEA) δημοσίευσε λοιπόν, μελέτη για την ποιότητα των ευρωπαϊκών “υδάτων κολύμβησης” που έγινε το 2024. Έδειξε ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 85% σε σχεδόν 22.000 τοποθεσίες αξιολογήθηκαν ως “εξαιρετικές“.

Τα παράκτια ύδατα κολύμβησης παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις, με το 89% να ταξινομείται ως εξαιρετικό, σε σύγκριση με το 78% των εσωτερικών υδάτων (ποταμών και λιμνών).

Επί του συνόλου, μόνο το 1.5% ήταν κακό, με τους ειδικούς να τονίζουν πως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, που δεν αποτυπώνεται στην αξιολόγηση, με τη χημική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή «να αποτελούν συνεχείς απειλές για την ανθεκτικότητα των υδάτων».

European Environment Agency

 

Η παρουσία μας σε κορυφή ευρωπαϊκής λίστας, για καλό λόγο

Τα περισσότερα χαρακτηρισμένα ύδατα κολύμβησης τα έχει η Γαλλία (3.351). Ακολουθεί η Ισπανία με 2.255, με την Ελλάδα να συμπληρώνει την κορυφαία τριάδα (1.685).

Συνολικά (χαρακτηρισμένα και αχαρακτήριστα ύδατα) τα περισσότερα σημείτα τα έχει η Ιταλία και είναι 5.515.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση, το 96% πληρούσε τουλάχιστον τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας που απαιτούνται από την Οδηγία για τα Ύδατα Κολύμβησης, σύμφωνα με το προηγούμενο έτος.

Στη χώρα μας ως εξαιρετικό χαρακτηρίστηκε το 97% των περιπτώσεων σε 1.685 σημεία και σε 10.423 δείγματα που εξετάστηκαν. Δηλαδή, 1677 σημεία. Καλή ήταν σε 15 σημεία, επαρκές σε 1 και φτωχό σε 1. Δεν κατηγοριοποιήθηκαν 35 σημεία.

Ποσοστό που μας έδωσε την τρίτη θέση στην ΕΕ, μετά την Κύπρο (99.2% των 123 χαρακτηρισμένων υδάτων κολύμβησης) και τη Βουλγαρία (97.9%, δηλαδή 94 σε 96 σημεία).

Αν θέλετε να δείτε πού έχουν “περάσει” τις εξετάσεις, ακολουθούν όλα τα σχετικά στοιχεία.

Greece_bathing_water_2024

Στην άλλη άκρη της λίστας, δηλαδή οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξαιρετικών νερών, είναι το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Πολωνία και η Αλβανία -μόλις το 41.2% των υδάτων κολύμβησης χαρακτηρίστηκαν ως “εξαιρετικά”.

Η έκθεση επισήμανε και τις περιπτώσεις καθαρισμού αστικών υδάτων κολύμβησης, που έγιναν στο λιμάνι της Κοπεγχάγης και το Παρίσι, με επιτυχή επεξεργασία και διαχείριση λυμάτων.

Ειρήσθω εν παρόδω, οι Γάλλοι έκαναν επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Σηκουάνα, ώστε να διεξαχθούν σε αυτόν αγώνες κολύμβησης στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα