Γιατί δεν πρέπει να πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι σου

Διαβάζεται σε 4'
Αναβολή ξυπνητηριού
Αναβολή ξυπνητηριού iStock

Η Ρεμπέκα Ρόμπινς προτείνει την κατάλληλη ώρα για να ξυπνήσεις και να βελτιώσεις τον ύπνο και την καθημερινότητά σου.

Πόσες φορές έχεις πατήσει αναβολή στο ξυπνητήρι σου για να κερδίσεις έστω και πέντε λεπτά ύπνου; Αν το έχεις κάνει έστω και μια φορά, δεν είσαι μόνος σου.

Είναι όμως αποτελεσματικό για την ξεκούρασή σου; Αν και είναι ελκυστικά τα λίγα λεπτά παραπάνω ύπνου, στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι και τόσο ωφέλιμο ακόμη και για την συνολική ποιότητα ύπνου σου.

Η Ρεμπέκα Ρόμπινς, επιστήμονας στο “Brigham and Women’s Hospital” με ειδίκευση σε θέματα ύπνου και βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μίλησε στο TODAY.com για την ιδανική ώρα που πρέπει να βάζουμε το ξυπνητήρι μας αλλά και γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την αναβολή του.

“Η ρύθμιση του ξυπνητηριού για την τελευταία δυνατή ώρα και η απόφαση να σηκωθείς αμέσως μόλις χτυπήσει, είναι “η καλύτερη στρατηγική για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου και την απόδοσή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας”, τονίζει ο Ρόμπινς.

Πατώντας αναβολή στο ξυπνητήρι σου, ο οργανισμός σου ξανά κοιμάται αλλά εισέρχεται σε ένα πιο ελαφρύ στάδιο ύπνου. “Αυτός ο τύπος ύπνου είναι κακής ποιότητας, και στην πραγματικότητα το άτομο δεν αποκομίζει πραγματικά τα οφέλη από τον επιπλέον ύπνο”, εξηγεί η Ρόμπινς.

Επιπλέον, η συνεχής αναβολή μειώνει τον υψηλής ποιότητας ύπνου που βρισκόταν το σώμα σου πριν ξυπνήσει από το πρώτο ξυπνητήρι.

“Ορισμένα από τα πιο σημαντικά στάδια του ύπνου λαμβάνουν χώρα ακριβώς πριν ξυπνήσουμε” λέει ο Ρόμπινς. Ένα από αυτά τα στάδια ύπνου που συμβαίνουν πριν ξυπνήσουμε είναι και ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) και χαρακτηρίζεται από έντονη κίνηση των ματιών, αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα και ζωηρά όνειρα.

Η ποιότητα και η ποσότητα ύπνου (7-9 ώρες τη νύχτα) είναι κρίσιμη για την υγεία και την συνολική ευημερία του ατόμου.

Τι πρέπει να κάνεις

Ρύθμισε το ξυπνητήρι σου για την τελευταία δυνατή ώρα που μπορεί να ξυπνήσεις χωρίς να αργήσεις στις υποχρεώσεις σου. Αν δεν είσαι σίγουρος για το πότε ακριβώς είναι η κατάλληλη ώρα, προσπάθησε να υπολογίσεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να σηκωθείς από το κρεβάτι, να ετοιμαστείς και να είσαι έτοιμος να φύγεις από το σπίτι σου και να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Για παράδειγμα, αν πρέπει να είσαι στη δουλειά στις 8:00 π.μ. και ξέρεις ότι χρειάζεσαι 30 λεπτά για να ετοιμαστείς και 30 λεπτά για φτάσεις στον προορισμό σου, τότε ρύθμισε το ξυπνητήρι για τις 7:00 π.μ., και όχι νωρίτερα.

Όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι φρόντισε να ξυπνήσεις και να σηκωθείς αμέσως από το κρεβάτι, επισημαίνει η Ρόμπινς. Προσπάθησε να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου ενώ βρίσκεσαι ακόμη στο κρεβάτι σου, αυτό σίγουρα δεν θα είναι πολύ βοηθητικό.

Επι0πλέον, η Ρόμπιν προτείνει να ξεκινήσεις τη μέρα σου κάνοντας λίγη γυμναστική και βγαίνοντας στο φυσικό φως του ήλιου καθώς αυτό “συμβάλλει στη διακοπή της παραγωγής μελατονίνης (της ορμόνης του ύπνου) στον εγκέφαλο”, εξηγεί. Αν δεν μπορείς να βγεις έξω, μπορείς να σταθείς κοντά σε ένα παράθυρο, είναι το ίδιο αποτελεσματικό!

Μπορεί να νιώσεις ζαλισμένος και να θέλεις να κοιμηθείς ξανά, αλλά αυτό το αίσθημα, γνωστό και ως “αδράνεια ύπνου”, είναι προσωρινό και συνήθως διαρκεί περίπου 15–60 λεπτά μετά το ξύπνημα, παρατηρεί η Ρόμπινς ενώ αντίθετα η αναβολή του ξυπνητηριού επιδεινώνει την αδράνεια ύπνου.

Αν έχεις συνηθίσει να πατάς το κουμπί αναβολής κάθε πρωί, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστείς σε αυτή τη νέα ρουτίνα, λέει η Ρόμπινς. Όπως και με τις περισσότερες υγιεινές συνήθειες, μην περιμένεις ότι οι αλλαγές θα συμβούν από τη μία μέρα στην άλλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα