Μπορεί η κρουαζιέρα και πάλι να γίνει “Made In Greece”;
Διαβάζεται σε 12'
Η Celestyal παρουσίασε στο λιμένα Λαυρίου το Celestyal Discovery, που αποτελεί “συνεκδοχή” της προσπάθειας για να χτιστεί μια αλυσίδα αξίας με αναφορά τη χώρα.
- 19 Ιουλίου 2025 12:04
“Κάποτε η Ελλάδα έδινε τον τόνο στην κρουαζιέρα και όλοι έσπευδαν σε μας για να πάρουν τεχνογνωσία. Κάναμε μαθήματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο με σειρά λαθών τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνογνωσία αυτή χάθηκε”. Αυτό ανέφερε σε συζήτηση στο πλαίσιο της παρουσίασης σε ΜΜΕ του Celestyal Discovery, πλοίου πλήρως ανακαινισμένου με με χωρητικότητα 1.360 επιβατών, που απέπλευσε τον Μάρτιο του 2025 για την έναρξη της σεζόν στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει στον Αραβικό Κόλπο τον Δεκέμβριο για την πρώτη του εμφάνιση εκεί, ο καπετάν Γιώργος Κουμπενάς, νυν πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και Chief Operations Officer της εταιρείας Celestyal Cruises, αλλά και ιστορικό στέλεχος του κλάδου με θητείες στις εταιρείες Ποταμιάνου και Παναγόπουλου, που αποτέλεσαν εμβληματικά σήματα στο κλάδο διεθνώς.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για το καμποτάζ στο παρελθόν, τα νέα ρυθμιστικά δεδομένα, η εξαφάνιση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και η έλλειψη ανακλαστικών για προσαρμογές οδήγησε σε φυγή στελεχών αλλά και τελικά απώλεια μια παράδοσης που άλλοι θα τη ζήλευαν.
Έτσι, σήμερα, μπορεί η χώρα να αποτελεί, λόγω ειδικά της Σαντορίνης, σημείο αναφοράς της παγκόσμιας αγοράς, ωστόσο υστερεί σε σχέση με αυτό που ήταν άλλοτε. Δηλαδή μια αγορά που γεννούσε ιδέες για υπηρεσίες, έδινε σημαντικές καινοτομίες στην αγορά, διαμόρφωνε την εικόνα των πλοίων, αλλά και είχε παρουσία σε πληρώματα, αξιωματικούς και τεχνικό προσωπικό, αποσπώντας και μεγάλες υπεραξίες.
Βέβαια και σήμερα, με τους 4 διεθνείς κολοσσούς να είναι παρόντες στα Ελληνικά νερά, καθώς μάλιστα Μεσόγειος και Καραϊβική είναι οι πιο ‘καυτοί” παγκόσμιοι προορισμοί, η συμβολή του κλάδου παραμένει σημαντική. Όμως, η αναζήτηση περισσότερο εγχωρίως παραγόμενης προστιθέμενης αξίας παραμένει ζητούμενο, ειδικά σε μια συγκυρία που η συζήτηση “φουντώνει” για πολλαπλασιαστές αξίας στην εγχώρια οικονομία από την ολοένα και μεγαλύτερη τουριστική κίνηση.
Η Celestyal
Σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς μια μικρή για τη διεθνή δεδομένα, εταιρεία κρουαζιέρας, αντιμετωπίζει την εθνική οικονομία. Ο λόγος για τη Celestyal, που όπως προαναφέρθηκε, παρουσίασε στο λιμένα Λαυρίου το Celestyal Discovery, που αποτελεί “συνεκδοχή” της προσπάθειας για να χτιστεί μια αλυσίδα αξίας με αναφορά την οικονομίας της χώρας. Δηλαδή, με ένταξη στο δυναμικό της ελληνικών πληρωμάτων, αξιοποίηση Ελλήνων προμηθευτών, ελληνική διοίκηση και βέβαια ανάπτυξη προϊόντων με αιχμή νέους και “άγνωστους” προορισμούς για τον κλάδο, με έμφαση στο σεβασμό των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και της μικρής κλίμακας των νησιών μας.
«Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος πυλώνας ανανέωσης του στόλου μας με την πλήρη ανακαίνιση του Celestyal Discovery. Πρόκειται για επένδυση ύψους 22 εκτ. Ευρώ που αποδεικνύουν εμπράκτως το πόσο ψηλά έχουμε στις προτεραιότητές μας την ελληνικότητα της εταιρείας, καθώς η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά ναυπηγεία με Έλληνες συνεργάτες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρις Θεοφιλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal κατά την παρουσίαση του κρουαζιερόπλοιου σε δημοσιογράφους στο λιμάνι του Λαυρίου.
Όπως διευκρινίστηκε η εκτεταμένη ανακαίνιση του του Celestyal Discovery όπου υπηρετούν με καπετάνιο τον πολύπειρο καπετάν Παναγιώτη Γιακουμάτο, πάνω από 40 Έλληνες ναυτικοί και είναι ένα πλοίο που ακούς… ελληνικά από το πλήρωμα, πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις με την δεύτερη να ξεκινά και να ολοκληρώνεται τον χειμώνα σε συνεργασία με την ελληνική AMK Architecture & Design, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου συμμετείχαν περισσότεροι 140 εξειδικευμένοι τεχνικοί και 15 και πλέον έλληνες προμηθευτές.
Μέσω αυτής το κρουαζιερόπλοιο προστέθηκαν 47 νέες καμπίνες – 30 Junior Dream Suites, 15 Cosmos Cabins, Grand Horizon Suites με πανοραμικά μπαλκόνια – εγκαταστάθηκαν scrubbers και υλοποιήθηκε αναβάθμιση των καταστρωμάτων.
Να σημειωθεί ότι η Celestyal εξετάζει την απόκτηση νέου κρουαζιερόπλοιου με στόχο την ενίσχυση των δρομολογίων της στην Αδριατική και τη διεύρυνση της παρουσίας της σε νέες αγορές, κυρίως προς τα δυτικά. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει έδρα την Ελλάδα και στόλο που σήμερα περιλαμβάνει τα πλοία Celestyal Discovery και Celestyal Journey. Πραγματοποιεί δρομολόγια σε Ελλάδα, χώρες του Κόλπου και την Αδριατική. Όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, ο κλάδος της κρουαζιέρας παρουσιάζει ευκαιρίες, τις οποίες η Celestyal σκοπεύει να αξιοποιήσει με τη σταδιακή επέκταση του στόλου της.
Υπεραξία στο Λαύριο
Στο μεταξύ η εταιρεία με την επιλογή να έχει ως βάση το Λαύριο δίνει ένα εναλλακτικό πόλο στον κλάδο και στηρίζει ένα σημαντικό περιφεριακό Λιμάνι.
“Η Celestyal δεν είναι απλώς ο καλύτερος «πελάτης» του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου – είναι στρατηγικός εταίρος και βασικός μοχλός ανάπτυξης για το λιμάνι μας” επεσήμανε ο Γιώργος Βακόνδιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου στο πλαίσιο της παρουσίασης και προσέθεσε: “Ήταν η πρώτη εταιρεία που επέδειξε εμπιστοσύνη και στήριξε έμπρακτα το Λαύριο την κρίσιμη περίοδο μετά την πανδημία, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έλευση και άλλων εταιρειών. Η παρουσία και η συνέπειά της υπήρξαν καθοριστικές για την ανάδειξη του Λαυρίου σε δεύτερο λιμένα αφετηρίας κρουαζιέρας στην Ελλάδα, μετά τον Πειραιά. Η συνεργασία μας με την Celestyal αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όταν υπάρχει κοινό όραμα και στρατηγική στόχευση”.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βακόνδιος η εταιρεία αποτελεί στρατηγικό εταίρο στη μέτα πανδημική εποχή. Σύμφωνα με τον ίδιο η επιλογή του Λαυρίου από την Celestyal αποτέλεσε βασικό μοχλό ανάπτυξης του λιμανιού, καθώς έδωσε ώθηση στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας μετά την υγειονομική κρίση και άνοιξε τον δρόμο για την έλευση και άλλων εταιρειών. «Η παρουσία και η συνέπειά της υπήρξαν καθοριστικές για την ανάδειξη του Λαυρίου σε δεύτερο λιμένα αφετηρίας κρουαζιέρας στην Ελλάδα, μετά τον Πειραιά. Όπως επεσήμανε το 2025 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων homeporting στο λιμάνι του Λαυρίου θα φτάσουν τις 150 από 100 πέρυσι. Η συνεργασία μας με την Celestyal αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όταν υπάρχει κοινό όραμα και στρατηγική στόχευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι συνεργάτες και οι υπεραξίες
Από την πλευρά του ο Ηλίας Αθανασόπουλος Γενικός Διευθυντής, ARCO ΕΠΕ που είχε την ευθύνη αναμόρφωσης του άλλοτε πλοίου της AIDA και σήμερα της Celestyal τόνισε ότι “η συνεργασία μας με τη Celestyal αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια βασικό πυλώνα ενίσχυσης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Σκαραμαγκά, που μέσα από τα έργα της εταιρείας μετατρέπεται σε πραγματική πηγή πλούτου και απασχόλησης για εκατοντάδες εργαζομένους και δεκάδες ειδικότητες. Σε μια συγκυρία όπου ο κλάδος αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες, η εμπιστοσύνη της Celestyal διατηρεί ζωντανή την ελληνική τεχνική παράδοση και μας δίνει τη δυνατότητα να εξελισσόμαστε. Το Celestyal Discovery είναι το 5ο μεγάλο έργο που μας εμπιστεύτηκε η εταιρεία και ολοκληρώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή 15 ειδικοτήτων και περισσότερων από 500 εργαζομένων σε διάστημα τριών μηνών. Όλες οι εργασίες – από την αρχική σχεδίαση, την ολιστική μελέτη και την υποβολή προς έγκριση στην κλάση, μέχρι τις προκατασκευές τομέων και την τελική τοποθέτησή τους – εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, την τέχνη και τη ναυτική παράδοση. Ευχαριστούμε θερμά την Celestyal για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη της”.
Πρασινίζει το κρουαζιερόπλοιο με βιοκαύσιμο
Ιδαίτερη σημασία έχει, παράλληλα, ότι το Celestyal Discovery σε συνεργασία με τη Motor Oil κάνει μια πράσινη στροφή που κάνει η εταιρεία, καθώς είναι το πρώτο πλοίο σε ελληνικά ύδατα που ανεφοδιάστηκε με μείγμα ναυτιλιακού βιοκαυσίμου με την εταιρεία να δηλώνει ότι θα μείνει πιστή στην στρατηγική πρώιμης συμμόρφωσης με τα περιβαλλοντικά πρότυπα ETS, FuelEU & IMO και στην δέσμευσή της για την πράσινη μετάβαση της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Τσιγάρας Κωνσταντίνος, Γενικός Διευθυντής της Coral Marine πρόκειται για ένα καινοτόμο μείγμα ναυτιλιακών καυσίμων που αποτελείται από ορυκτό πετρέλαιο ναυτιλίας και παράγεται στο διυλιστήριο της Motor Oil και από βιοκαύσιμο που παράγεται επίσης στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, Verd. το τοπικά παραγόμενο καύσιμο της Coral Marine που συνδυάζει το συμβατικό ναυτιλιακό καύσιμο με βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, αποτελεί απόδειξη της πρόθεσής της να καινοτομεί και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των κανονισμών του ΙΜΟ ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η εν λόγω ενέργεια αποτελεί ορόσημο για την στροφή του κλάδο προς την βιωσιμότητα.
Σύμφωνα με τον κ Θεοφιλίδη το καινοτόμο εγχείρημα, είναι πλήρως συμβατό με τα πρότυπα ISO 8217:2024, και μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 21%. Ο ανεφοδιασμός του δε έγινε στο λιμάνι του Λαυρίου.
“Η κίνηση αυτή καθιστά την Celestyal πρωτοπόρο στον χώρο της κρουαζιέρας, επιλέγοντας πρακτικές που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μειώνουν ουσιαστικά τις εκπομπές ρύπων και συμβάλλουν σε ένα χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Το ότι η Celestyal επέλεξε το τοπικά παραγόμενο καύσιμο της Coral Marine, που συνδυάζει συμβατικό ναυτιλιακό καύσιμο με βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, αποτελεί απόδειξη της πρόθεσής της να καινοτομεί και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των κανονισμών του ΙΜΟ. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ορόσημο για τον κλάδο συνολικά και σηματοδοτεί ουσιαστική στροφή προς τη βιωσιμότητα. Στην Coral Marine είμαστε υπερήφανοι που η Celestyal αποτελεί τον πρώτο εταίρο μας στον κλάδο της κρουαζιέρας που υλοποιεί αυτήν την πρακτική” τόνισε ο κ. Τσιγάρας.
Και η Φιλιππίδη Μαρίνα, Principal Interior Designer, AMK που επιμελήθηκε τη διακόσμηση και τον εσωτερικό σχεδιασμό τόνισε ότι “Όταν παραλάβαμε το Celestyal Discovery, ήρθαμε αντιμέτωποι με έναν χώρο με έντονα στοιχεία μιας υπερβολικής, σχεδόν grotesque αισθητικής. Στόχος μας δεν ήταν απλώς ο εξωραϊσμός, αλλά η πλήρης μετάλλαξη του εσωτερικού του πλοίου σε ένα περιβάλλον που αποπνέει μεσογειακή φρεσκάδα, ισορροπία και ελληνική ταυτότητα και παράλληλα στην προσαρμογή των χώρων και των λειτουργιών του πλοίου στη φιλοσοφία της Celestyal. Επιδιώξαμε μια αρχιτεκτονική σύνθεση που ενώνει τη θάλασσα με το εσωτερικό, δημιουργώντας μια αίσθηση συνέχειας και γαλήνης. Το μπλε κυριαρχεί, προσφέροντας ηρεμία και αρμονία, ενώ κάθε καμπίνα “μιλά” μέσα από ελληνικά μοτίβα, δοσμένα με μινιμαλιστικό τρόπο, αποδίδοντας το πνεύμα και την παράδοση της χώρας μας με διακριτικότητα και κομψότητα. Η νέα αισθητική ταυτότητα του πλοίου αντανακλά απόλυτα τη φιλοσοφία της Celestyal: μια σύγχρονη, αυθεντικά ελληνική εμπειρία φιλοξενίας στη θάλασσα. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στην ενδυνάμωση αυτής της ταυτότητας μέσα από τον σχεδιασμό.”
Η πορεία του 2025
Σημειωτέον ότι για το 2025, η Celestyal αναμένεται να μεταφέρει 140.000 επιβάτες συνολικά, εκ των οποίων 125.000 στην Ελλάδα και 15.000 στον Αραβικό Κόλπο, έναντι 120.000 επιβατών το 2024. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο διεθνές προφίλ των επιβατών, καθώς το 60% προέρχεται από το εξωτερικό, με σημαντική παρουσία από τη Βόρεια και Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κρίς Θεοφιλίδης κατά την διάρκεια παρουσίασης του ανακαινισμένου Celestyal Discovery.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Celestyal δε οι κρατήσεις τόσο για το συγκεκριμένο πλοίο όσο και για τα υπόλοιπα μαρτυρούν ότι η χρονιά θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ίσως και σε λίγο υψηλότερα από πέρυσι. Παρότι η αρχική εικόνα των προκρατήσεων έδειχνε ιδιαίτερη δυναμική τόσο οι αμερικανικές εκλογές όσο και ο δασμολογικός πόλεμος που ξεκίνησε ο αμερικανός πρόεδρος τράβηξε προσωρινά φρένο στις κρατήσεις των αμερικανών που αποτελούν και την βασικότερη αγορά της Celestyal με αποτέλεσμα να χαθεί το αρχικό προβάδισμα των προκρατήσεων. Προβληματισμό δημιούργησε και το τέλος κρουαζιέρας, ειδικά η εκ των υστέρων των κρατήσεων επιβολή του και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο εντέλει επιβλήθηκε.
Το τέλος κρουαζιέρας
Σε σχέση με το Τέλος Κρουαζιέρας που ξεκινά από 21/7 η διοίκηση ανέφερε:
«Εμείς είχαμε στείλει επιστολή για την επιβολή του τέλους ήδη από το Ιανουάριο, παρόλα αυτά υπήρξε μια δυσαρέσκεια από πλευράς επιβατών για την πρόσθετη επιβάρυνση, καθώς το ποσό δεν είναι αμελητέο» επεσήμανεναν τα στελέχη της Celestyal. Όπως εξήγησαν στην περίπτωση μιας πολυήμερης κρουαζιέρας όπου στους προορισμούς περιλαμβάνεται η Μύκονος ή Σαντορίνη ο επιβάτης μπορεί να κληθεί να πληρώσει έως και 55 ευρώ επιπλέον, δηλαδή στην περίπτωση τετραμελούς οικογένειας το ποσό ανεβαίνει στα 200 και πλέον ευρώ.
Μάλιστα ειδκά ο επιβάτης του homeporting που θα διαμείνει σε κάποιο ξενοδοχείο του προορισμού είναι αναγκασμένος να πληρώσει και το τέλος κρουαζιέρας και το τέλος διαμονής στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Γιώργο Κουμπενά και διευθυντή της Celestyal δε, υπάρχουν ακόμα αρκετές ασάφειες σχετικά με το τέλος, όπως το από ποια ηλικία εφαρμόζεται ή τι ισχύει για τους επιβάτες για παράδειγμα ενός έτους. Το κόνσεπτ του τέλους μας βρίσκει σύμφωνους, το ύψος του θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο συμβατό ώστε να μην επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του προορισμού επεσήμανε ο κ. Θεοφιλίδης εξηγώντας ότι σε το τέλος σε συνδυασμό με τις λοιπές επιβαρύνσεις (αυξήσεις σε ρυμουλκά, υπηρεσίες ISPS και περιβαλλοντικές απαιτήσεις) επιβαρύνεται σημαντικά το κόστος και η Ελλάδα καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με την Τουρκία και τις ΗΠΑ.